tariceanu

Călin Popescu Tăriceanu lansează un nou atac dur la adresa lui Klaus Iohannis pe care îl acuză că ”protejează cu grijă statul mafiot construit cu migală de Traian Băsescu.”. Tăriceanu se arată dezamăgit de măsurile luate de președintele Klaus Iohannis după ce Traian Băsescu a ”recunoscut, fără echivoc, că a acționat în afara legii și a Constituției pe durata mandatelor sale prin impunerea voinței sale asupra SRI și DNA”. Șeful ALDE face o analiză a ceea ce s-a petrecut în mandatul de 10 ani al lui Băsescu, dar vorbește și despre ceea ce se întâmplă, în această perioadă, în justiție, conform stiripesurse.ro

El spune că în România ”corupția generată de abuzul de putere, excese, periclitarea și încălcarea tot mai frecventă a drepturilor și libertăților individuale și, în final, pe fondul scăderii încrederii cetățenilor în instituțiile fundamentale democratice ale statului deschiderea drumului spre un regim autoritar sau de autoritate personal”.

În plus, președintele Senatului dă ca exemplu partidele anti-sistem. ”Tocmai din aceste motive, la viitoarele alegeri parlamentare, mai mult decât oricând după 1990, românii vor alege statul de drept și nu statul mafiot construit cu migală de fostul președinte și protejat cu grijă de actualul.”, e mesajul lui Tăriceanu.

”Mi-am amintit zilele trecute că în urmă cu o lună, mai exact pe 29 iulie a.c., am lansat un apel public către președintele Iohannis, cerându-i să folosească toate pârghiile legale pentru a verifica la nivel instituțional veridicitatea autodenunțului public făcut de fostul președinte al României.

Acesta recunoștea fără echivoc că a acționat în afara legii și a Constituției pe durata mandatelor sale prin impunerea voinței sale asupra SRI și DNA. În aceeași categorie a autodenunțului public, Traian Băsescu și-a recunoscut fapta penală potrivit căreia la plecarea sa de la Cotroceni, a luat acasă „din greșeală” dosare strict secrete ale SRI, pe care le-a returnat ulterior generalului Coldea. N-ar mira pe nimeni, ar fi în stilul său inconfundabil să fi făcut și niscaiva copii ale acestora pentru a le folosi ulterior ca mijloc de șantaj.

Ceea ce a urmat, a fost o majoră surpriză și o și mai mare deziluzie. Cu totul neobișnuit pentru maniera sa de comunicare publică și fără o minimă verificare, președintele Iohannis a răspuns în aceeași zi solicitării mele, acoperind activitatea în afara legii a fostului președinte: „În România, statul de drept este funcțional… Sunt încrezător în ceea ce fac instituțiile statului și, alături de întreaga opinie publică, așteptăm efectele pozitive ale activității acestora.”

Ceea ce fac astăzi instituțiile statului reprezintă rezultatul a 10 ani de exercițiu prezidențial al lui Traian Băsescu. Bilanțul este unul catastrofal: 1.demolarea statului de drept și transformarea lui în stat mafiot (după propriile spuse); 2. criza economică ce a aruncat România în dezastru pentru mai mult de 5 ani.

Am să explic succint pentru readucere aminte, că odată cu apariția primelor semne ale crizei economice la finele lui 2008, ce s-a manifestat în România ca de altfel peste tot în lume, am propus și adoptat în calitate de prim-ministru un plan în 10 puncte menit să atenueze efectele crizei.

Hai, să vedem ce a urmat! Pentru a-i amăgi pe români că totul e bine și a-i facilita lui Traian Băsescu alegerea ca președinte în 2009, Guvernul Boc nu a luat nicio măsură de limitare a efectelor crizei până în vara lui 2010, când a intervenit brutal și cinic prin tăierea salariilor și pensiilor românilor, dar având grijă de camarila de partid a PDL (vezi afacerile cu ANRP ș.a.m.d.). Prăbușirea a fost dramatică pe fondul inacțiunii din 2009-2010 și ne-au trebuit ani îndelungați pentru a reveni de abia sub Guvernul Ponta la nivelul economic din 2007-2008. Evident că acest adevăr nu vrea să-l recunoască.

Da, am făcut investiții publice masive în educație (aveam 6% din PIB), cercetare, sănătate, infrastructură în mediul rural,etc., dar am lăsat țara cu cea mai mică datorie publică din Europa (13.5% din PIB). Adică, ori cheltuiești peste măsură și te îndatorezi, ori invers. Ambele variante nu funcționează simultan.Q.E.D.!

Desigur și situația statului de drept merită câteva considerații pentru a măsura „reușita concepției sale politice”:

– slăbirea premeditată și decredibilizarea instituțiilor democratice în favoarea instituțiilor de forță;

– abandonarea treptată a rolului de centre de decizie și acțiune la nivel legislativ și executiv a Parlamentului și Guvernului;

– transferul acestui rol către instituțiile de forță care nu au nicio legitimitate populară;

– transformarea sistemului politic de democrație parlamentară într-unul de „democrație controlată” după modelul Putin.

Consecințele se văd și azi: corupția generată de abuzul de putere, excese, periclitarea și încălcarea tot mai frecventă a drepturilor și libertăților individuale și, în final, pe fondul scăderii încrederii cetățenilor în instituțiile fundamentale democratice ale statului deschiderea drumului spre un regim autoritar sau de autoritate personal (model Băsescu).

Apariția partidelor antisistem nu vă dă de gândit ? Cum se explică acest fenomen?

Cred că, tocmai din aceste motive, la viitoarele alegeri parlamentare, mai mult decât oricând după 1990, românii vor alege statul de drept și nu statul mafiot construit cu migală de fostul președinte și protejat cu grijă de actualul.”, e mesajul lui Călin Popescu Tăriceanu, co-președinte ALDE.