Concernul format din ATOMTECHNOPROM(RUSIA) si partenerii KEPCO Korea(Coreea de Sud) au inaintat pe 2 februarie prin avocatul Catalin Dancu o plangere catre statul roman pe care-l acuza de blocarea unei investitii de peste 5 miliarde de euro la Unitatile 3 si 4 de la Centrala NuclearElectrica Cernavoda.
Avocatul Catalin Dancu ne-a declarat ca “ar putea urma un proces de rasunet international pentru guvernul Romaniei care a incalcat Legea concurentei loiale si a monopolului in UE. Noi cerem respectarea Legii achizitiei publice, Ordonanta nr. 34, principiul transparentei si al nediscriminarii.”
Concernul ATOMTECHNOPROM solicitase Ministerului Economiei o decalare a termenului de depunere a ofertei preliminare pentru proiectul privind executia lucrarilor de constructie a Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda, fara ca termenul final al licitatiei sa fie afectat.
Concernul ruso-sudcoreean a invocat acest ragaz de timp pentru asigurarea unei documentatii tehnice care sa intareasca increderea autoritatilor romane. SC EnergoNuclear SA a raspuns negativ printr-o adresa din data de 26 ianuarie, invocand, printre altele, respectarea dispozitiilor legale si obligatia societatii de a se conforma graficului de activitati stabilit de actionari.
Pe de alta parte, avocatul Catalin Dancu acuza lipsa de dialog cu autoritatile romane care pot pune in pericol insasi finantarea acestui proiect de executie pentru ca prin respingerea solicitarii de a decala termenul de depunere al ofertei preliminare, in competitie ramane o singura companie, (canadienii de la SNC LAVALIN in asociere cu ANSALDO)
“Speram totusi ca in ultimul moment, pana pe 6 februarie, cand se vor deschide ofertele, autoritatile romane sa ia in consideratie necesitatea competitiei, dubla oferta si realizarea proiectului. Daca autoritatile vor raspunde favorabil noi vom retrage acest proces, altfel statul roman se poate alege cu imaginea sifonata mai ales ca acest caz va fi pe agenda summitului Rusia-UE din aceasta luna” a mai adaugat Catalin Dancu, avocatul concernului ruso-sud-coreean
Contactat de catre Nasul.TV, pentru a avea un punct de vedere al autoritatilor romane in legatura cu acest caz, Ion Ariton, ministrul Economiei, ne-a transmis ca aceste lucruri nu se pot discuta la telefon, la ora 20 seara, drept pentru care ne-a invitat la birou si ne-a inchis telefonul in nas. Vom reveni cu amanunte!
Buna ziua tuturor,sincer cred ca cine ofera mai mult ar trebui sa cumpere ,intr-o economie de piata ,nu conteaza cine ii cumparatorul,GDF SUEZ, sa retras probabil pentru a santaja intr-un fel guvernul pentru a mai lasa la pret.Este o opinie personala,daca gresesc imi cer scz,dar nu cred ca trebiue sa mai vindem pe GRATIS ,bunurile tarii.Apropo cer un sfat celor care se pricep ce parere aveti despre listarea la bursa a companiilor de stat Transgaz .Romgaz etc este recomandat sa cumparam si noi sau nu?O zi buna tuturor,astept raspuns de la cunoscatori .
Sincera sa fiu personal nu pot avea o opine in aceasta problema imi depasesc competentele.Eu personal desigur nu=i agreez pe rusi dar tinind cont ca av.Catalin Dancu se implica intr-o astfel de actiune banuiesc ca este ceva in neregula.
Sincer, eu nu agreez nici centralele nucleare si nici exploatarea cu cianuri.
Eu nu agreez dependenta de rusi. Si nici cianurile de la Rosia Montana fara cianurile de la Baia Mare ale lui Polyus Gold, despre care toata lumea tace.
Alexa,sint de acord cu tine.Nu agreez rusii si nici cianurile,mai ales ca am lucrat in mediu de cianuri si stiu ce inseamna.
Total de acord. Exclus cianuri! Sa sape daca le trebuie aur…..
Nu vom scapa niciodata de Rusi.
Sunt la coasta noastra si avem tezaurul la ei.
De fapt, asta e miza alegerilor de anul asta. Totul se rezuma la intereselor geostrategice ale marilor actori mondiali asupra geopoliticii energetice din Romania. Vorbim de Rusia vs SUA. Nimic nu se petrece fara a lua in calcul contextul.
dimineata, cand am deschis aragazul sa-mi fac o cafea, se auzi de pe teava: „ocii ciornaie”. Prin urmare mi-am baut cafeaua mea neagra, cu noduri gandind: uite mai rusii anu asta ne-au pus si muzica in gaz.
asa este aurelmahu,dar poate ni-l va restitui odata si odata…cu ajutorul….stii tu 🙂 …desi rusul e destul de incapatznat..
Oh…all this russian ! Peste tot unde e rost de energie, hop si ei. Gaze de sist, centrale, petrol.
ce te mai mira alexa,nu le cunosti natzia si caracterul 😉
xxx
Sustinem Nasu TV!
Din amintiri,
„Consortiul Korea Nuclear vrea sa construiasca reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
Reprezentantii consortiului Korea Nuclear si-au reafirmat luni decizia de a participa la proiectul de construire a reactoarelor 3 si 4 Cernavoda in cadrul unei intalniri cu ministrul Economiei, Ion Ariton.
„Reprezentantii consortiului (Korea Nuclear – n.r.) si-au exprimat din nou decizia ferma de a participa la proiect prin achizitionarea de actiuni la compania de proiect EnergoNuclear SA si prin investitii in construirea reactoarelor 3 si 4 Cernavoda.
Ministrul Ion Ariton le-a multumit oaspetilor coreeni pentru promptitudinea cu care au raspuns invitatiei de a reveni in Romania pentru continuarea discutiilor si si-a exprimat speranta ca partea coreeana va deveni parte a proiectului romanesc”, se precizeaza intr-un comunicat al Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).
Intalnirea de luni a avut loc in urma discutiilor initiale avute de ministrul Ion Ariton cu reprezentantii consortiului in ianuarie 2011. Decizia partii coreene de a participa la proiectul de la Cernavoda a fost comunicata partii romane la sfarsitul lunii august a acestui an, printr-o scrisoare de intentie adresata ministrului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri. In cadrul scrisorii, compania isi declara intentia ferma de a achizitiona actiuni ale companiei EnergoNuclear SA, care dezvolta proiectul Reactoarelor nucleare 3 si 4 Cernavoda.
Delegatia care s-a intalnit luni cu ministrul roman al Economiei a fost formata din Chung Si Woo, presedinte BKB CO. Ltd., lider al consortiului, Won Woo Lee, presedinte Dong Gwang Heavy Tech, Seok Jin Ahn, director Hyundai-Rotem, Taek Jin Jeong, director Kepco-KPS si Han Keun An, manager general Kepco-KPS.
Companiile GDF Suez, Iberdrola si RWE Power au anuntat, in luna ianuarie 2011, la intalnirea companiilor semnatare ale Acordului Investitorilor, ce vizeaza construirea reactoarelor 3 si 4 de la Centrala Nucleara de la Cernavoda, retragerea din acest proiect, din motive ce tin de strategia fiecarei companii.
Companiile ramase in proiect, nuclearelectrica, Arcelor Mittal si Enel, si-au reafirmat decizia de a continua proiectul.”
Comentariile sunt închise.