Fostul președinte Traian Băsescu face o comparație între sistemul juridic aplicat în SUA și cel aplicat în România, iar cu această ocazie îi transmite și un mesaj ”degrabă vorbitorului” ambasador al SUA, Hans Klemm, conform stiripesurse.ro
”Ştiu că multora n-o să le placă, dar acesta este statul de drept, iar eu îmi asum să vorbesc despre acest lucru oricât de tare s-ar înfuria consumatorii şi regizorii filmelor cu cătuşe. Scriu această postare în condiţiile în care rămân un susţinător fără rezerve al condamnării corupţilor dovediţi şi nu fabricaţi şi în egală măsură un susţinător al respectării drepturilor fundamentale .
Mă întreb: acuzaţiile de abuz în serviciu şi luarea de mită formulate de DNA ar trebui judecate în SUA ?
Spre ştiinţă şi degrabă vorbitorului ambasador Hans Klemm.
În ianuarie 2014, Guvernatorul statului Virginia, Robert McDonnell a fost pus sub acuzare de procurori iar ulterior a fost condamnat de Curtea de Apel la închisoare, pentru acceptarea de plăţi, împrumuturi, cadouri de la domnul Williams, proprietar al firmei Star Sciencific în schimbul, susţin procurorii, citez “efectuării de acţiuni oficiale, atunci când este cazul, pe măsură ce apar oportunităţi,pentru a legitima, a promova şi a obţine studii de cercetare pentru Star Scientific. “ Procurorii americani au considerat că guvernatorul McDonnell a comis cel puţin cinci “acte oficiale” prin “organizarea de întâlniri“ , “găzduirea de evenimente la reşedinţa guvernatorului“ şi “contactarea altor oficiali guvernamentali“ cu privire la produsele firmei Star Sciencific. Procurorii au considerat că aceste acţiuni au constituit “acte oficiale” deoarece se refereau la dezvoltarea afacerilor în statul Virginia.
Faţă de acestea procurorii americani au formulat :
-trei capete de acuzare pentru abuz în serviciu ;
-şase capete de acuzare privind înşelăciune ;
-un cap de acuzare privind conspiraţie pentru a comite abuz în serviciu ;
-două capete de acuzare privind falsul în declaraţii,
Drept pentru care, Curtea de Apel l-a condamnat pe guvernator la închisoare cu executare.
Cu toate acestea, în iunie 2016 judecătorii Curţii Supreme a SUA au considerat că a defini organizarea de întîlniri, contactarea altor oficiali guvernamentali şi găzduirea de evenimente la reşedinţa guvernatorului pentru promovarea firmei Star Sciencific, ca fiind “acte oficiale” este o interpretare excesivă dată de procurori, drept pentru care Hotărârea de condamnare dată de Curtea de Apel a fost anulată pentru că, guvernatorul Robert McDonnell nu a îndeplinit nici un “act official”, nu a semnat nici un document prin care să favorizeze firma Star Sciencific.
Curtea Supremă a SUA a considerat că sintagma “act oficial” a fost interpretată abuziv şi excesiv de către procurori şi că aceştia din urmă au indus în eroare opinia publică.
Cît de bine seamănă această întîmplare din justiţia americană cu abuzurile săvârşite de procurorii DNA atunci cînd interpretează abuziv şi excesiv sintagma “îndeplineşte în mod defectuos“ din definiţia abuzului în serviciu a Noului Cod Penal.
Marea deosebire este că SUA au o Curte Supremă care veghează la respectarea legii şi la continua consolidare a statului de drept, în timp ce România are o Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie care prin grija doamnei Stanciu, începînd cu 2015, a devenit câmp tactic pentru SRI şi nu întotdeauna un apărător al statului de drept.
PS – Legat de cazul McDonnell , un important consilier de al Casa Albă care şi-a menţinut funcţia de la preşedintele Reagan până la preşedintele Obama, a declarat citez “expansiunea uluitoare a legilor privind corupţia în sistemul public al SUA va determina cel mai probabil o îngheţare a interacţiunii dintre oficialii publici şi cetăţenii în serviciul cărora se află şi astfel va periclita abilitatea acestora de a-şi îndeplini în mod eficient atribuţiile “, scrie Traian Băsescu.