„Este politica Statelor Unite să nu confirme sau să infirme prezenţa sau absenţa armelor nucleare în vreun amplasament general sau specific”, spune, într-un comunicat remis Digi24, Henrietta Levin, purtător de cuvânt la Departamentul Apărării.
Reacția Pentagonului vine după ce publicația EurActiv.com a susţinut, citând surse independente, că Statele Unite ar fi început transferul focoaselor nucleare staţionate pe teritoriul turc în România, în contextul escaladării tensiunilor dintre Washigton şi Ankara în urma loviturii de stat eşuate din noaptea de 15-16 iulie, informație negată ferm de Ministerul de Externe de la București.
Materialul EurActiv.com a fost actualizat cu o reacție din partea NATO cu privire la arsenalul nuclear american pe teritoriul european. Blocul militar occidental a făcut trimitere la comunicatul final al Summitului NATO de la Varşovia: ”Capacitatea nucleară a NATO de descurajare a unor agresiuni se bazează în parte şi pe focoasele nucleare ale Statelor Unite, care au fost desfăşurate în mai multe state europene, precum şi pe capacităţile şi infrastructura oferită de către aliaţi. Aceşti aliaţi se vor asigura că toate componentele sistemului nuclear de descurajare a unor agresiuni sunt în siguranţă, securizate şi eficiente”.