spital

O nouă anchetă DNA în sistemul sanitar. De data aceasta, mai mulţi directori de spitale, dar şi oameni de afaceri sunt cercetaţi în legătură cu o serie de achiziţii realizate de-a lungul mai multor ani, informează Realitatea TV.

Potrivit Realitatea TV, acest nou dosar a disjuns din cel care îi viza pe Dan Straja, managerul Institutului Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”, şi pe Bogdan Păltineanu, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Bagdasar Arseni”, care au recunoscut faptul că au luat mită de la oameni de afaceri.

De data aceasta, procurorii DNA au deschis o investigaţie privind achiziţiile supraevaluate făcute în ultimii ani de mai multe spitale din Bucureşti. Printre denunţători sunt şi foşti parteneri de afaceri ai milionarului Dorin Cocoş, unul dintre principalii beneficiari ai contractelor cu unităţile medicale.

Denunţătorii au declarat că au cunoştinţă de infracţiuni de abuz în serviciu, în legătură cu achiziţiile efectuate la mai multe spitale din Bucureşti, printre care Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti – Floreasca, Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”, Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” şi Institutul de Geriatrie „Ana Aslan”.

Straja şi Păltineanu, trimişi deja în judecată pentru luare de mită

Pe 3 august, managerii Institutului Oncologic Bucureşti şi Spitalului „Bagdasar-Arseni”, Dan Straja şi Bogdan Păltineanu, au fost trimişi în judecată, în dosarul în care sunt acuzaţi că au luat mită pentru atribuirea şi derularea unor contracte de achiziţii publice.

Procurorii DNA au trimis atunci, la Tribunalul Bucureşti, dosarul în care sunt acuzaţi de luare de mită Dan Nicolae Straja, managerul Institutul Oncologic „Alexandru Trestioreanu”, şi Bogdan Păltineanu, la data faptei manager la Institutul Naţional de Geriatrie şi Gerontologie „Ana Aslan”, ulterior manager al Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni”, ambii suspendaţi din funcţii. Anchetatorii cer instanţei să menţină măsura arestului la domiciliu luată în cazul celor doi manageri de spital în perioada urmăririi penale.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada mai – august 2015, Bogdan Păltineanu, atunci manager la Institutul Naţional de Geriatrie şi Gerontologie „Ana Aslan”, a primit de la reprezentantul a patru societăţi comerciale, pentru încheerea şi derularea unor contracte de achiziţii, suma totală de 73.450 de euro şi 18.600 de lei, respectiv: în 12 mai 2015 – 26.400 de euro, 19 mai 2015 – 19.500 de euro, 16 iunie 2015 – 18.600 de lei, 13 iulie 2015 – 5.000 de euro, 21 august 2015 – 22.500 de euro.

„Banii primiţi de inculpat la datele menţionate, într-un imobil ce-i aparţinea, în autoturismul personal şi în cel al reprezentantului firmelor furnizoare, reprezentau comisionul stabilit (5 – 10%) pentru derularea în bune condiţii (emitere comenzi, plată facturi) a contractelor de reactivi, mobilier medical şi dispozitive medicale pe care Institutul de Geriatrie le încheiase cu firmele respective”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei, citat de News.ro.

Dan Straja este acuzat de procurorii DNA că, luna mai 2015, a primit de la reprezentantul a două societăţi comerciale 95.750 de euro, din care 55.000 de euro în 1 mai 2015 şi 45.750 de euro în 8 mai 2015, „reprezentând comisionul stabilit pentru derularea, în bune condiţii, a contractelor de furnizare de dispozitive medicale (emitere comenzi, plată facturi)” încheiate cu Institutul Oncologic „Alexandru Trestioreanu”.

Procurorii au pus sechestru asigurător pe bunuri mobile şi imobile ale lui Dan Straja, până la concurenţa sumei de 95.750 euro şi ale lui Bogdan Păltineanu, până la concurenţa sumei de 73.450 euro şi 18.600 lei, propunând instanţei să menţină măsurile.