Am întrebat și am ascultat explicațiile judecătoarei Lavinia Coțofană, asiprantă la un loc în CSM, cu privire la imensa avere declarată și am fi și crezut-o dacă regulile meseriei nu ne-ar fi impus să căutăm informații și din alte surse.
Așa că am umblat prin arhivele electronice ale instanțelor, am întrebat avocați, foști colegi din Baroul București ai soțului doamnei judecător. Astfel s-a conturat o poveste tumultuoasă despre soții Gheorghe și Lavinia Coțofană, persoane cu activități care nu cadrează cu un om care se desfășoară în justiție, avocatură sau servicii secrete.
Nu știm cine sau ce a îndemnat- o pe Lavinia Coțofană, fost ofițer SRI ajuns magistrat în Judecătoria Curtici (Arad), să facă pasul spre Consiliul Superior al Magistraturii și astfel să se expună public cu avere și cu probleme șocante de familie. Căci, dacă rămânea judecător la Curtici, nimeni n-ar fi aflat că a fost angajata SRI timp de 11 ani, că soțul are o condamnare, că ea a fost cercetată disciplinar sau că e putredă de bogată. Povestea ei, însă, devoalează practici grave, ce merită analizate chiar de CSM.
Informațiile noastre, provenite, așa cum am spus, din documente oficiale și din rândul oamenilor care i-au cunoscut pe soții Coțofană, arată că parte sau mare marte din averea judecătoarei Laviniei Coțofană provine din veniturile nedeclarate ale soțului ei, avocatul Gheorghe Coțofană, în prezent exclus din profesie în urmă unei condamnări de 4 ani de închisoare cu suspendare, pentru evaziune fiscală.
Afacerea care i-a adus condamnarea
Una dintre afacerile soțului ei, intens plimbată pe la Parchet, a debutat în anul 2006, iar în urma ei avocatul Coțofană s-a ales cu respectiva condamnare. În acel an, avocatul Gheorghe Coțofană a fost contactat de către Iacob Maria Lucia, pentru a o reprezenta întro contestație aflată pe rolul Judecătoriei Buftea, cu privire la o licitație pentru cumpărarea de acțiuni la o societate comercială (Fortisim SA Voluntari), acțiuni vândute de AVAS.
La primul termen, avocatul Coțofană a avut noroc. Contestația AVAS împotriva clientei sale a fost respinsă, fie că acțiunea n-a fost timbrată, fie că a fost tardiv introdusă. AVAS făcuse probabil contestația doar că să fie făcută. Clienta, mulțumită, i-a achitat lui Coțofană un onorariu generos și, cu timpul,au devenit prieteni de familie. Avocatul a intuit că Iacob Maria Lucia are posibilități financiare consistente, așa că o apropiere era profitabilă. Și a fost, spun sursele noastre.
Avocatul a petrecut împreună cu clienta și cu soțul ei Revelionul 2006-2007, s-a simțit excelent, iar drept mulțumire le-a dedicat gazdelor niște poezii scrise de el. Însă, la câteva zile de la petrecere, în luna ianuarie 2007, avocatul Coțofană introduce cerere de executare silită a clientei sale, Iacob Maria Lucia, pentru un pretins onorariu de succes de 500.000 de euro.
Continuarea pe premium.evz.ro