Aurelian Mihai Szanto, bărbatul care a intermediat întâlnirea dintre ziariștii de la Sky News și presupușii traficanți de arme din România, a declarat miercuri, după ce a fost audiat la DIICOT, că a fost păcălit de jurnaliștii britanici, deoarece aceștia i-au spus că este vorba de un documentar și că la final se va face o mențiune despre faptul că reportajul este o ficțiune, conform agerpres.ro
„Sincer să vă spun, ca român, regret nespus, pentru că m-am lăsat păcălit, am fost păcălit de acești oameni și mi-au stricat imaginea, au stricat imaginea României”, a susținut Aurelian Szanto.
El le-a spus jurnaliștilor români cum a ajuns să intermedieze întâlnirea dintre echipa de la Sky News și presupușii traficanți de arme.
„Ce declar este totul adevărat și o fac pentru imaginea mea și imaginea României, în primul rând pentru că sunt român și sunt mândru cu asta. Toată lumea greșește în viață, toată lumea face prostii. Eu am fost contactat prin cineva care are contacte la trustul Sky dacă sunt de acord să filmez un documentar pe teritoriul României în legătură cu traficul de arme care se desfășoară pe tot continentul est-european. Eu, nefiind în temă cu așa ceva, pentru că lucrez cu alt trust, am încercat să aflu despre ce este vorba. Persoana respectivă mi-a spus că este vorba despre un documentar pe care trustul Sky îl face pe teritoriul Europei în legătură cu aceste traficuri de arme, pentru informarea populației, ca să fie vigilentă, să aibă ochii în patru, în caz de suspecți. Ei mi-au spus în felul următor: dorim ca să fie doi oameni care să ne prezinte niște arme și prin prezentarea armelor respective să atragem atenția la cum se săvârșesc aceste vânzări”, a adăugat Aurelian Szanto.
Szanto, care locuiește în Anglia și lucrează ca freelancer, susține că are un prieten în România despre care știa că are arme de vânătoare, așa că l-a contactat telefonic și l-a întrebat dacă este de acord să facă acest documentar, urmând ca în schimb să primească niște bani, „pentru actorie, pentru prezentare și pentru translație”.
El a explicat că ziariștii britanici i-au spus că această filmare trebuie să se desfășoare într-un loc foarte retras, „ascuns de ochii lumii”, iar în documentar se va spune că se află la granița cu Ucraina.
Bărbatul mai susține că jurnaliștii de la Sky News i-au dat asigurări că la finalul reportajului se va menționa că este vorba de o ficțiune.
„Mi-au declarat: nu vă faceți griji, pentru la momentul difuzării va apărea la sfârșit, pe display, că toate personajele din acest documentar sunt fictive și sunt doar cu caracter informativ. Așa mi s-a comunicat. Mi-am sunat prietenul și i-am spus că totul este ok. Ei mi-au cerut să le prezint, dacă se poate, arme de război. Comunicarea mea către ei a fost: nu, nu pot să vă ofer arme de război, pe teritoriul României nu găsești așa ceva, nu este zonă de război, nu este Afganistan, dar pot să vă aduc niște arme de vânătoare, care pot fi folosite la acest documentar, la acest scenariu”, a mai spus bărbatul.
Potrivit acestuia, jurnaliștii britanici i-au cerut ca persoanele care apar în documentar să fie cât mai „reale”, respectiv să fie mascate și să poarte haine militare.
„La momentul respectiv doar m-am gândit la o chestie de prezentare, nu la o știre bombă, care a căzut efectiv ca o bombă peste toată Europa. Respectivii au venit în țară, iar la hotel mi s-a comunicat scenariul, care urma să se pună în practică. Mi-au scris pe o hârtie niște întrebări, pe care eu urma să le transmit oamenilor mei, întrebări la care ei ofereau și răspunsurile”, a adăugat Aurelian Szanto.
De asemenea, bărbatul a declarat că echipa de la Sky News era formată din patru reporteri, printre care se afla și Stuart Ramsay, însă el nu îi cunoștea direct și discuta cu ei prin intermediul unui prieten.
Aurelian Szanto a susținut că el și ceilalți români au primit de la jurnaliștii britanici câteva mii de euro, fără să spună suma exactă, în timp ce surse din cadrul anchetei au afirmat că ar fi vorba de 2.000 de euro.
„Nu s-a făcut o repetiție în prealabil, dar când am ajuns la fața locului oamenii se simțeau degajați, știind că este vorba de un documentar. Să vă spun un lucru: dacă vinzi arme, stai în halul acela, liniștit, cald, te lași filmat, efectiv, absolut orice? Oamenii știau că este vorba despre un documentar de informare. În momentul în care am ajuns, domnul Ramsay a dat noroc cu ei, a fost foarte degajat. În momentul în care a început, lucrul acesta nu se vede pe filmare, s-a oprit filmarea pentru că i s-a stricat microfonul: stați cuminți, să ne punem microfonul. Hai să începem din nou, nicio problemă, stați acolo. Motor”, a explicat Aurelian Szanto despre modul în care au decurs filmările.
După apariția reportajului pe Sky News, Aurelian Szanto spune că a luat legatură cu prietenul lui din Anglia și i-a făcut „un scandal imens”, iar acesta i-a promis că va discuta cu trustul Sky pentru că „nu este în ordine”.
„Armele care s-au prezentat sunt înregistrate legal, nu fac obiectul unei contrabande. Nu erau încărcate în momentul filmării. (…) Sincer să vă spun, ca român, regret nespus, pentru că m-am lăsat păcălit, am fost păcălit de acești oameni și mi-au stricat imaginea, au stricat imaginea României”, a încheiat Aurelian Szanto.
Procurorii DIICOT au efectuat miercuri șapte percheziții în locații din Târgu Mureș și Bistrița-Năsăud în dosarul deschis în urma reportajului Sky News.
La sediul DIICOT a fost audiat Aurelian Szanto, cel care a intermediat întâlnirea dintre jurnaliștii britanici și presupușii traficanți de arme români. De altfel, acest intermediar și-ar fi recunoscut fapta la audieri.
Tot miercuri, la sediul central al DIICOT vor fi aduse alte patru persoane, respectiv bărbații care apar mascați în reportajul Sky News.
În acest dosar, procurorii au început urmărirea penală pentru contrabandă calificată și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
Din primele rezultate ale anchetei rezultă că armele erau deținute legal pentru vânătoare și aparțineau unuia dintre bărbații mascați. Reportajul a fost „aranjat” de jurnaliștii britanici, care le-au indicat presupușilor traficanți ce să spună la filmare, în schimbul unor sume de bani.