medici

Consiliul Concurenţei a demarat o investigaţie la Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Ministerul Finanţelor, privind modul în care salariile angajaţilor din sistemul public de sănătate au fost anul trecut majorate cu 25%, pe baza unor suspiciuni că mecanismul financiar la care a recurs Guvernul a discriminat spitalele şi clinicile private din România, scrie stiripesurse.ro

Guvernul a majorat, de la 1 octombrie 2015, salariile din sistemul public de sănătate cu 25%, însă banii nu au provenit direct de la buget, ci a fost creat un mecanism special cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Mai exact, majorarea salariilor a fost finanţată prin creşterea tarifelor pentru serviciile medicale decontate sistemului public de sănătate de către CNAS, ceea ce creează o discriminare faţă de furnizorii privaţi de servicii de sănătate, potrivit unor opinii din sistem,

„Autoritatea de concurenţă a declanşat o investigaţie având ca obiect posibila încălcare, de către Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Finanţelor Publice a reglementărilor din domeniul concurentei. Consiliul Concurenţei suspectează că prin majorarea valorii serviciilor medicale decontate unităţilor sanitare publice (introduse prin HG nr. 791/2015 şi menţinute prin HG nr. 161/2016) se crează premisele unei diferenţieri între furnizorii privaţi şi furnizorii publici, cu privire la repartizarea fondurilor destinate decontării serviciilor medicale de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”, a precizat autoritatea de concurenţă, într-un răspuns transmis la solicitarea News.ro.

Declanşarea unei investigaţii nu reprezintă o antepronunţare cu privire la vinovăţia celor ancheaţi, subliniază autoritatea anti-monopol.

„Consiliul Concurenţei înţelege necesitatea creşterii salariale din domeniul sanitar, investigaţia declanşată având drept scop analizarea conformităţii măsurilor adoptate cu regulile în materie de concurenţă”, a precizat autoritatea.

Guvernul susţinea, la adoptarea măsurii, că majorarea salariilor din sectorul public de sănătate are un impact bugetar de aproximativ 1,7 miliarde de lei anual.

Finanţarea măsurii este realizată printr-un mecanism inventat de Executiv şi Casa Naţională pentru Asigurări de Sănătate (CNAS), care presupune plata sumelor de la bugetul de stat, prin Ministrul Sănătăţii, către CNAS.

Ulterior, CNAS plăteşte banii către spitale, pe baza contractelor încheiate de acestea cu casele judeţene.