Un milion de turci s-au strans duminica la Istanbul, la apelul presedintelui Erdogan, pentru a denunta tentativa de lovitura de stat – o dovada de putere in fata criticilor occidentale fata de masurile de represiune de dupa puci, relateaza Reuters, conform stirileprotv.ro
„Mitingul Democratiei si Martirilor„, organizat pe terenul Yenikapi, construit pe malul marii, in sudul peninsulei istorice a Istanbului, pune capat la trei saptamani de manifestatii nocturne organizate de sustinatorii lui Recep Tayyip Erdogan, relateaza News.ro.
Majoritatea celor stransi la miting sunt sustinatori ai lui Erdogan. Ei flutura drapele turce si pancarte pe care scrie „Esti un dar al lui Dumnezeu, Erdogan„, sau „Ordona-ne sa murim si o vom face„.
„Suntem aici pentru a arata ca aceste steaguri nu vor cobori, apelul la rugaciune nu va fi redus la tacere, iar tara noastra nu va fi divizata„, a spus Haci Mehmet Haliloglu, in varsta de 46 de ani, un angajat din administratia locala care a venit din orasul Ordu, de pe malul Marii Negre.
„Triumful este al democratiei, pietele sunt ale oamenilor„, scria pe pliantele impartite inainte de mitingul de duminica. Sloganul a fost imprimat si pe drapele agatate de poduri si in cladirile din tara. In noaptea de 15-16 iulie, o factiune din armata turca a incercat sa rastoarne regimul presedintelui Recep Tayyip Erdogan, iar militarii au sustinut ca vor sa protejeze statul turc de influentele islamice pe care inceraca sa le introduca liderul de stat.
Lovitura de stat a esuat dupa cateva ore, atunci cand sute de mii de sustinatori ai presedintelui au iesit in strada. Circa 20.000 de persoane, printre care se numara peste 10.000 de soldati, au fost arestate de autoritati dupa tentativa esuata de lovitura de stat din 15 iulie, care a dus la lansarea unei campanii guvernamentale pentru eliminarea opozantilor presedintelui Recep Tayyip Erdogan din randul militarilor, politistilor, academicienilor, profesorilor, magistratilor, fuctionarilor publici si jurnalistilor.
Dintre cei arestati, circa 10.000 au fost pusi deja sub acuzare si asteapta sa fie adusi in fata instantei. Epurarile in masa au fost criticate dur de Occident. Turcia a anuntat ca a trimis deja doua cereri de extradare a lui Gulen, in timp ce Statele Unite afirma ca nu au primit nimic oficial in acest sens. Washingtonul a cerut dovezi ale implicarii clericului in puci si a precizat ca procesul de extradare trebuie sa urmeze pasii prevazuti.
Anterior, Erdogan a amenintat ca va taia finantarea tuturor companiilor care au legaturi cu Gulen. Recep Tayyip Erdogan si Fethullah Gulen au fost pentru o perioada lunga de timp aliati importanti, insa relatiile dintre cei doi sunt mai tensionate ca niciodata. Opozantii acuza chiar Partidul Justitie si Dezvoltare (AKP) pentru reusita infiltrare a gulenistilor in structurile de stat.