olteanu-piperea

Avocatul Gheorghe Piperea, cel care a scris Legea dării în plată, o lege care a întâmpinat opoziție puternică din partea BNR îl distruge acum pe Bogdan Olteanu. Piperea anunță că va reprezenta un personaj implicat în acest dosar, doar pentru a-l vedea pe Bogdan Olteanu în spatele gratiilor, potrivit stiripesurse.ro

”Probabil ca v-ati intrebat de ce nu am reactionat pana acum la retinerea in vederea arestarii a lui Bogdanel Olteanu, specialistul in banking islamic care, de la inaltimea functiei de vice-guvernator al BNR, ameninta public parlamentarii cu plangeri la DNA pentru ca au indraznit sa voteze in doua randuri o lege favorabila consumatorilor.

Va marturisesc ca am savurat un pic momentul.

Stiu, suna rautacios, dar nu cred ca va veti supara niciunul dintre voi, cei pe care Bogdanel v-a urat si v-a dispretuit. Si, in plus, cred ca am dreptul sa ma bucur un pic – individul, alaturi de camarila de la BNR a dlui Isarescu, a pus umarul la inlaturarea mea de la conducerea UNPIR (nota : nu ii duc dorul acestei pozitii, ma simt mult mai bine acum decat atunci), iar pe nevasta-mea au persecutat-o si au degradat-o pe motiv de legaturi periculoase cu mine, cosmarul bancilor delincvente (pentru asta urmeaza sa introduc plingeri penale). Ce, credeati ca nu au fost pagube/victime colaterale in razboiul nostru cel de toate zilele?
Am sa mai adaug un rautacism : se prea poate ca, in dosar, sa dobandesc calitatea de aparator al uneia dintre persoanele implicate. Am de gand sa accept mandatul, desi nu sunt chiar specialist in penal, doar pentru a vedea dosarul si doar pentru a-l face pe Bogdanel sa ma priveasca in ochi si sa isi intipareasca figura mea de cosmar in minte pentru urmatorii ani de asteptare a liberarii conditionate.

Bun, si acum sa trecem la lucruri serioase.

Retinerea dlui Bogdan Olteanu deschide o cutie a Pandorei, consecintele fiind incalculabile in acest moment.
In primul rand, va trebui anchetat modul in care a fost ales un politician, fara studii economice si cu studii juridice precare, in functia de vice-guvernator al BNR, fiind transformat, peste noapte, in tehnocrat. Fara acceptul dlui Isarescu, acest lucru nu s-ar fi intamplat.
In al doilea rand, desi fapta de care e acuzat dl Bogdan Olteanu este anterioara mandatului sau la BNR, deci nu ar trebui sa aiba imunitate pentru ea, sunt foarte probabile si alte fapte in timpul mandatului (spre exemplu, omul are credtie bancare la vreo 6 banci, banii imprumutati fiind investiti in doua srl-uri, unul imobiliar, altul IT). Sa vedem daca, in acest caz, opereaza sau nu imunitatea de raspundere penala din Legea statutului BNR. Dl Vasilescu spunea ca nu, avocatii ar putea spune ca da.
In al treilea rand, denuntul lui Vantu va face posibile si alte multe denunturi. Omul a fost acolo unde trebuie si atunci cand ANRP s-a constitutit si a capusat bugetul national cu miliarde de euro puse in buzunare private, si atunci cand s-a constituit Fondul Proprietatea, initial un vehicul de despagubire a celor care nu isi mai putea recupera imobilele nationalizate, ulterior un vehicul de investitie a unor fonduri originate in SUA, care detine controlul asupra a peste 30% din economia nationala. Pentru asemenea cadouri trebuie sa fie si niste contra-prestatii sau niste consecii reciproce.
In al patrulea rand, si asta e cel mai important dintre toate cele de mai sus : daca am inteles eu bine ce a facut Vantu, imi rezulta ca Bogdan Olteanu este unul dintre crapii pe care Vantu ii prinsese in carlig si ii tinea la apa pentru a se folosi de ei la nevoie; Vantu aruncase de mult nada milioanelor de euro, iar o sumedenie de crapi muscasera; ei bine, Vantu nu facea asta din 2008, o facea inca de prin 1995-96, cand se ocupa cu actiuni, tranzactii pe valuta, fonduri de „investitii” de tipul FNI, FNA (in realitate, niste scheme Ponzi de pacalit sute de mii de naivi); pentru a face aceste lucruri si a scoate atat de mult profit, cu care sa controleze mare parte din economie, Vantu a avut nevoie de informatii din sistem, iar pentru ele a platit alte milioane; cu siguranta ca Vantu are crapi si de pe acea vreme agatati in carlig; sa nu uitam ca FNI a fost posibil pentru ca CEC a semnat o garantie cu care cei 250 de mii de pagubiti au fost momiti sa isi bage economiile in fond si sa doarma linistiti, ca FNI lucra pentru ei; iar in 2000, cand FNI si mai multe banci au dat faliment, un anume personaj era si guvernator si premier. Sper ca Vantu sa fie sanatos si lucid pana la capat.

In alta ordine de idei, consecintele pentru institutia denumita pe nedrept BNR (in fapt, aceasta institutie finantata din banii nostri s-a transformat in Agentia Nationala pentru Protectia Bancilor si in agentul lor comercial) sunt majore ;
-dl Bogdan Olteanu era seful departamentului de rezolutie bancara (=cvasifaliment bancar) din BNR; rezolutia bancara, printre altele, presupune si un bail-in, adica o confiscare a depozitelor bancare pentru salvarea bancii zombi; daca astfel de oameni se ocupa de chestiuni atat de complexe si delicate in BNR, e grav;
-dl Bogdan Olteanu nu e un simplu angajat al BNR, e chiar vice-guvernator; prezenta sa acolo a fost/este un risc sistemic sever adevarat, nu unul fortat si pictat in culori de inmormantare, asa cum a fost prezentata chiar de dl Olteanu legea darii in plata;
-dl Bogdan Olteanu a fost, cu sau fara voia bancilor comerciale, unul dintre principalii lobby-isti anti-consumatori, purtator de mesaj al bancilor in lupta contra consumatorilor, judecatorilor „nespecializati” in banking, parlamentarilor, avocatilor consumatorilor, ANPC (atunci cand aceasta si-a facut treaba si nu a dormit in cucuruz); cum sa iti pui un astfel de portdrapel, asta e intrebarea pe care, daca nu vor sa dispara ca business in Romania, trebuie sa si-o puna bancile delincvente;
-FMI, Banca Mondiala, BCE, Comisia Europeana, au preluat mesaje si au andosat pozitionari anti-consumatori ale dlui Bogdan Olteanu; cred ca avem dreptul la niste scuze din partea acestor institutii;
-in fine, BNR a declarat intotdeauna ca e plina de tehnocrati, care fac bine tari, care nu sunt populisti si care ar putea fi oricand, la nevoie, un guvern bun, eficient; daca astia sunt tehnocratii lucrati de BNR, a se scuti.

Culmea ironiei este ca dl Isarescu, ajutat de presa aservita lui, va putea sa iasa din nou bine din treaba asta – o sa spuna ca e treaba personala a lui Olteanu ceea ce i se intampla acum, ca el nu l-a vrut, dar ca i s-a impus politic (bine, treaba asta nu o s-o spuna direct, ci pe ocolite, ca nu da bine fata de perspectiva de a fi demis de Parlamentul care va fi votat in decembrie). O sa vedeti cate osanale i se vor ridica sub forma de stirifierbinti sau 24deoredigitale. Si cum va fi scos rapid pe piata un sondaj proaspat, bine facut, din care sa rezulte ca dl Isarescu este, in continuare, cel mai credibil romana in viata. Si, in treacat fie spus, cred ca lumea in BNR e multumita de ceea ce i se intampla lui Olteanu, pentru ca omul isi dorea sa fie guvernator, iar lumea din BNR – nu.

PS Acord tuturor prezumtia de nevinovatie. Dar nu despre asta e vorba, ci despre etica si despre credibilitate. Din acest punct de vedere, dl Olteanu, dl Isarescu, vocile BNR de care nu mai scapam ca de raie, toti sunt vinovati. Se impun demisii de urgenta.