klaus-iohannis

In plina canicula si atatate de schimbul absolut normal de generatii de la unele esaloane de conducere ale Serviciului Roman de Informatii, multe minti deja s-au infierbantat, asteptand si chiar cerandu-i pe cai neoficiale lui Klaus Iohannis sa se preschimbe peste noapte intr-un „Erdogan al Romaniei”. Unul care sa decapiteze dintr-o lovitura intreg sistemul, indiferent ca este vorba de SRI, SIE, SPP, STS sau informatiile militare.

Numai ca, desi promisese cu jumatate de gura, inainte de vizita la Zidul Plangerii, ca la intoarcere va zgaltai din temelii sistemul, se pare ca presedintele Romaniei s-ar fi convins in cele din urma ca, in aceste vremuri tot mai tulburi, la nivelul structurilor este nevoie mai mult decat orice de stabilitate. Fara ca aceasta sa insemne, desigur, o perpetuare la nesfarsit a actualelor conduceri. Numai ca, dupa cum indica ultimele informatii vehiculate la Cotroceni, cei care cer „sange in sistem” mai au de asteptat, schimbarea Garzii urmand sa nu mai aiba loc pana la inceputul anului viitor. Adica de-abia dupa ce va fi instalat un nou guvern, la a carui alcatuire joaca astfel, fie si prin verificarea integritatii viitorilor ministri, si serviciile…

Se anunta lupte grele

Dupa cum „National” dezvaluia cu ceva vreme in urma, asupra principalelor partide politice se exercita o presiune constanta pentru a lua tot mai in serios varianta ca, indiferent de cine castiga alegerile parlamentare de la sfarsitul anului, la Palatul Victoria sa fie pastrat cel putin un „nucleu tehnocrat”. Asa ca, inca de pe acum se anunta lupte grele pentru formarea unui nou cabinet, in conditiile in care PSD-ul si PNL-ul vor merge cap la cap, indiferent de cine va avea un mic avans. Si mai ales daca Traian Basescu isi indeplineste „baremul” si, „dopat” cu un discurs in interes national si anti-sistem, va reusi sa ia cele zece procente care vor putea transforma PMP in „partidul balama”, care sa deschida orice usa a viitoarei guvernari. Mai mult chiar, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, strategii din umbra iau in calcul inclusiv picarea in Parlament a unei prime formule de guvern, astfel ca instalarea la Palatul Victoria a viitorului premier s-ar putea prelungi chiar si spre luna februarie. Ceea ce ar insemna ca, gata, in luna martie a anului 2017 s-ar putea trece la o mult mai profunda schimbare a garzii in sistemul romanesc.

Retragere ordonata

De asemenea, acest plan prevede si o „retragere ordonata”, formula agreata fiind cea eleganta a unor „pensionari de onoare”, fie ele si unele in bloc. Iar in intarirea credibilitatii acestui scenariu ar veni si OK-ul despre care se spune ca s-ar fi dat atat de la Palatul Cotroceni, dar si „avizul consultativ” al principalilor parteneri externi implicati in garantarea securitatii noastre nationale ca sa nu se ajunga la „tulburari haotice”. Astfel ca formula agreata este ca pe functiile de conducere care se vor elibera in structuri sa vina tot oameni din sistem, bine pregatiti si care sa aiba barem habar cu ce se mananca aceasta „paine”. Asa ca, la o adica, „schimbarea Garzii” atat de insistent ceruta de unii politicieni si mai ales de „coloana a cincea” a societatii civile din cadrul actualului guvern, va putea semana mai mult cu o „schimbare a liniilor”, decat cu asteptata  „rasturnare a sistemului”.

 

Sursa: enational.ro