erdogan - putin

Indiferent de cine s-o fi aflat pana la urma in spatele ei, lovitura de stat din Turcia are totusi efecte nebanuite. Pentru ca, dincolo de implicatiile politice, urmarile puciului esuat pot schimba radical piesele de joc de pe nevazuta tabla de sah a serviciilor secrete din intreaga lume.

Pentru ca, asa dupa cum initiatii sistemului o cunosc prea bine, Istanbulul este unul dintre cele mai mari „noduri” de spionaj si de parafare a unor intelegeri secrete din toata lumea. Iar in ceea ce priveste Romania, dupa cum sustin sursele noastre, cea mai influenta centrala operativa a Serviciului de Informatii Externe se afla la Istanbul. Asa ca statul roman, ci nu doar SIE, avea tot interesul ca Istanbul sa ramana o „oaza” de liniste, mai ales ca avem aici un „cap de pod” mai eficient chiar si decat  cel din Viena. Numai ca, odata cu refugierea presedintelui Erdogan tocmai la Istanbul, oamenii „Sultanului” le-au cerut „rezidentilor” altor servicii sa-si ia pur si simplu talpasita de aici, daca nu vor ca lucrurile sa degenereze rapid. Asa ca subalternii lui Mihai Razvan Ungureanu au acum de rezolvat o problema mai mult decat spinoasa…

Au schimbat Viena

Inca de pe timpul Securitatii ceausiste, Viena a fost principalul „nod” informational la care erau conectate serviciile romanesti de spionaj. Numai ca, in urma cu peste un deceniu, pe cand s-a decis nu doar schimbarea liniilor in structurile romanesti, dar si alinierea totala a acestora la „astrele” de peste Ocean, principala centrala operativa a fost mutata, incet, dar sigur, de la Viena la Istanbul. De altfel, nu trebuie uitat ca, la randul lor, serviciile militare romanesti de informatii au la randul lor o lunga experienta la Ankara, acolo de unde se da „ora exacta” pentru toate structurile armatelor importante din intreaga lume. Deci, timp de mai mult de un deceniu, autoritatile de la Bucuresti, in frunte cu Serviciul de Informatii Externe s-au zbatut sa-si faca prezenta cat mai bine simtita la intalnirile si negocierile neoficiale care se poarta mereu la Istanbul. Si, dupa cum apreciaza cunoscatori ai domeniului, se pare ca, de aceasta data cel putin, SIE si-ar fi facut treaba nesperat de bine, avand in metropola turca una dintre cele ma importante agentii externe de „intelligence”.

Descinde FSB-ul!

Numai ca principalii aliati ai structurii sunt, sa nu uitam, serviciile de informatii americane si israeliene. Iar de cand Traian Basescu si-a consolidat mandatul la Palatul Cotroceni, SIE a fost obligat sa-si „retraga ambasadele” neoficiale, care si asa functionau la cota de avarie. Si o buna perioada de vreme strategia s-a dovedit mai mult decat benefica. Numai ca, de cateva zile, in timp ce americanii aflati „cu treaba” la Istanbul privesc nauciti la ce se intampla in jurul lor, celebrii „omuleti verzi” ai temutului FSB rusesc deja descind in Turcia. Iar dupa cum sustin chiar surse din cadrul SIE, putinii oameni pe care Erdogan ii mai considera loiali vor fi consiliati, in cel mai scurt timp, de expertii in contraspionaj ai FSB-ului. Iar neasteptata schimbare de macaz nu face decat sa intareasca informatia ca, intr-adevar, cei care i-au salvat pozitia si poate chiar viata presedintelui turc sunt rusii, FSB-ul fiind cel care l-a avertizat pe Erdogan de iminenta puciului militar.

Tinta in miscare

Insa, chiar daca rusii sunt pe val in Turcia, este greu de crezut ca acestia vor indrazni sa se dea pe fata la americani. Asa ca, dupa cum este cutuma in servicii, vor prefera sa-i atate pe acestia, atacandu-le aliatii mai mici. Asa ca „rezidentii” SIE din Turcia au de acum inainte toate motivele de ingrijorare. Pentru ca FSB-ul nu se va da inapoi de la a refolosi „reteta de la Chisinau”, unde, pe parcursul a doar cateva saptamani, grupurile de influenta pro-romanesti au fost pur si simplu destructurate. Asa ca, din acest moment, oamenii SIE din Istanbul sunt pur si simplu „tinte in miscare” pentru un FSB despre care se stie ca nu glumeste deloc atunci cand trebuie sa faca deplina „curatenie” pentru preluarea, prin orice mijloace, a unor noi zone de influenta…

 

Sursa: enational.ro