creier2-600x264Un francez în vârstă de 44 de ani duce o viață cât se poate de normală deși îi lipsește, la propriu, 90% din creier. Descoperirea care i-a bulversat pe oamenii de știință pune într-o nouă lumină tot ceea ce știm cu adevărat despre modul de funcționare a creierului uman. Inițial cazul a fost studiat în 2007 și de atunci și până în prezent medicii au încercat să găsească tot felul de explicații cu privire la modului inedit prin care bărbatul reușește să nu își arate „handicapul” din punct de vedere biologic, însă niciun studiu nu a dus la un rezultat concret.

Bărbatul a mers la medic invocând faptul că resimte o oarecare slăbiciune în piciorul stâng. Supus la o ecografie generală, medicii au fost uimiți să descopere faptul că cea mai mare parte din creierul bărbatului era umplută cu lichid, având doar un strat subţire de ţesut cerebral, părţile interne fiind erodate aproape în întregime.

Medicii cred că cea mai mare parte a creierului a fost distrus în timp, printr-un proces extrem de lent și insesizabil, cauzat de o afecțiune cunoscută sub numele de hidrocefalie. Acesta fusese diagnosticat cu această boală din copilărie şi a fost tratat cu un stent, însă la vârsta de 14 ani acesta a fost îndepărtat. De atunci, cea mai mare parte a creierului său a fost erodat.

creier2

Însă nu boala sau modul în care aceasta a lucrat îi nedumerește pe oamenii de știință, ci faptul că omul nu a prezentat vreun dezechilibru mental sau vreo scădere a capacităților mentale. A lucrat ca funcționar public, este căsătorit și are doi copii perfect sănătoși, iar toți cei care îl cunosc susțin că nu și-ar fi dat seama niciodată că prietenul lor poate avea un asemenea handicap, acesta fiind un om perfect normal.

Prin urmare, prin ce procese misterioase se transferă dintr-o parte în alta a creierului funcții cerebrale, astfel încât un om să aibă o viață normală atunci când îi lipsește 90% din creier? Acest caz vine să întărească, până la urmă, teoriile potrivit cărora omul obișnuit nu folosește mai mult de 5-10% din creier și că dacă am ajunge să folosim 20-30% am fi deja niște genii sau oameni cu puteri considerate astăzi supranaturale…

Trebuie să găsim o teorie care să poată demonstra cum este posibil ca o persoană căruia îi lipsește 90% din creier să aibă un comportament absolut normal”, spune Axel Cleeremans, un psiholog la Universitatea Liberă din Bruxelles.

sursa: cunoastelumea.ro