SUA nu vor interveni automat pentru apărarea statelor baltice, în cazul unei agresiuni din partea Rusiei, a dat de înțeles Donald Trump, potrivit New York Times. „Dacă ei își vor îndeplini obligațiile față de noi, atunci răspunsul este da”, a spus candidatul Partidului Republican la alegerile prezidențiale din noiembrie.
Donald Trump pune sub semnul întrebării principiul apărării comune stabilit de articolul 5 al Tratatului Atlanticului de Nord.
Întrebat dacă SUA vor interveni pentru a apăra statele baltice în cazul agresiunii rusești, Trump a stabilit condiții, notează News York Times, citat de realitatea.net.
Candidatul republican la președinția SUA a precizat că, dacă Rusia va ataca statele baltice, va decide o eventuală intervenție a SUA numai după ce va analiza dacă statele cu pricina „și-au îndeplinit obligațiile față de noi”.
„Dacă și-au îndeplinit obligațiile, atunci răspunsul este da”, a spus Trump.
Trump a adăugat că îi va presa pe aliații din NATO să contribuie mai mult la costurile apărării, suportate până acum, în mare parte, de SUA.
Tema a fost atinsă în mai multe rânduri de candidatul republican la preșdinție.
Ce spune articolul 5 al Tratatului: „Părțile convin ca un atac armat împotriva uneia sau a mai multora dintre ele în Europa sau în America de Nord va fi considerat ca un atac impotriva tuturor și în consecință, dacă se va produce un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, exercitând dreptul sau individual sau colectiv la autoapărare, recunoscut de articolul 51 al Cartei Națiunilor Unite, va da asistență Părții sau Părților atacate, prin luarea în consecință, individual și concertat cu celelalte părți, a acelor măsuri ce vor fi considerate necesare, inclusiv folosirea forței armate, pentru a restaura și a menține securitatea zonei Nord-Atlantice.”