Paisprezece dintre suspecţii arestaţi preventiv în dosarul de trafic de persoane din comuna argeşeană Berevoeşti sunt beneficiari de ajutoare sociale în valoare de câteva sute de lei lunar, arată primele verificări făcute la Primăria din localitate de Corpul de control al Prefecturii Argeş. Potrivit prefectului Cristian Soare, controalele la primărie nu sunt încă încheiate.
Un număr de 14 dintre cele 38 de persoane aflate în arest, în dosarul de sclavie de la Berevoeşti, figurează în evidenţele Primăriei din localitate ca beneficiari de ajutoare sociale, a declarat, miercuri, prefectul judeţului Argeş, Cristian Soare, potrivit news.ro.
Acesta a precizat că verificările la Primăria Berevoeşti nu s-au încheiat încă, Corpul de Control al Prefecturii continuându-şi demersul început în urma anchetei derulate de DIICOT.
Potrivit sursei citate, fiecare dintre beneficiarii de ajutoare sociale de la Berevoeşti primea lunar, prin Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Argeş, o sumă în cuantum de câteva sute de lei.
În urma percheziţiilor făcute la locuinţele romilor din Berevoeşti, săptămâna trecută, procurorii DIICOT au descoperit peste 200.000 de lei şi aproape un kilogram de aur.
La scurt timp după începerea anchetei, primarul comunei Berevoeşti, Florin Proca, declara pentru News.ro că în zona în care locuiesc familiile vizate în acest dosar există aproximativ 230 – 240 de beneficiari de ajutoare sociale, edilul menţionând că, întrucât aceştia îndeplinesc toate condiţiile pentru a primi ajutoare de la buget, autorităţile nu le pot refuza acest drept.
Un număr de 37 de persoane, membri ai unor familii de romi, au fost arestate preventiv în dosarul de sclavie instrumentat de procurorii DIICOT. Un alt suspect, o femeie care suferă de o boală cronică, este cercetată în acelaşi dosar în arest la domiciliu.
Procurorii DIICOT Piteşti, împreună cu poliţişti de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Piteşti şi Craiova, au făcut, pe 14 iulie, 40 de percheziţii în comuna Berevoeşti, satul Gămăceşti, din judeţul Argeş, pentru destructurarea mai multor grupuri infracţionale organizate specializate în infracţiuni de trafic de persoane şi trafic de minori.
Persoanele vizate de descinderi sunt suspectate că, începând cu anul 2008 şi până în prezent, au constituit mai multe grupuri infracţionale organizate structurate pe baza relaţiilor de familie, care au recrutat aproximativ 40 de persoane minore şi majore prin constrângere, inducere în eroare, răpire sau profitând de starea de vulnerabilitate în care se aflau acestea, le-au exploatat supunându-le la executarea de munci şi îndeplinirea de servicii în mod forţat.
Printre victime se numără copii, dar şi persoane cu dizabilităţi fizice sau psihice ori cu situaţii materiale precare care au fost forţate să muncească sau să practice cerşetoria, ”prin procedee care au adus victimele în stare de aservire şi de lipsire de libertate”, arăta DIICOT.
Victimele erau ţinute într-o continuă stare de teroare, exploatatorii le băteau, le ameninţau, le ţineau fără hrană şi le supuneau unor tratamente umilitoare, potrivit procurorilor.