Un studiu realizat de Asociația Pro Consumatori (APC) arată ce conține unul din cele mai consumate alimente. De exemplu, pateul de gâscă are numai 5% ficat de gâscă (un vârf de cuțit de ficat la o cutie), iar apa este ingredientul principal în trei din 10 pateuri, în timp ce în peste 80% sunt nitriți
Tradițional, pateul se face din ficat de pasăre, porc, vițel sau vânat. Pe lângă ingredientul principal se adaugă slănină, carne, condimente naturale. În rețeta pateurilor industriale s-a înlocuit ficatul cu apă, carne separată mecanic (adică resturile rămase după îndepărtarea manuală a cărnii de pe oase: țesut muscular, cartilagii, vase de sânge, nervi și țesut conjunctiv) și piele de la același animal.
„Din cauza conţinutului ridicat de sare şi a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, pateurile de ficat nu trebuie să facă parte din alimentaţia copiilor și a adulților cu afecțiuni cardiovasculare”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC.
Studiul mai arată că multe sortimente de pate conțin piele, carne separată mecanic, resturi de salam mărunțite, proteine animale de porc, dar și lactice sau din ou (prafuri), mai multe tipuri de amidon, făină, coloranți naturali din sânge și suc de sfeclă roșie, diverse extracte și alcool.
Citiți articolul integral pe evz.ro