epa04510989 A handout picture provided by Turkish Presidential Press Office shows Russian President Vladimir Putin (L) and his Turkish counterpart Recep Tayyip Erdogan (R) chatting before a press conference in the new presidential palace in Ankara, Turkey, 01 December 2014. Putin and Erdogan began a meeting in Ankara to discuss their often opposing views on the crisis in Syria, the Islamic State threat and gas supplies to Turkey. Russia agreed to send more gas to Turkey and charge 6 per cent less for the energy, starting in January. Putin is on a one-day official visit to Turkey. EDITORIAL USE ONLY, NO SALES EPA/TURKISH PRESIDENTIAL PRESS OFFICE / HANDOUT

În 2011, scriam așa în introducerea unei cablograme trimise de Ambasada SUA de la București către Washington: “În septembrie 2005, la nici un an de la preluarea primului său mandat de președinte, Traian Băsescu arunca în aer relațiile cu Rusia, declarînd că, pentru vecinul de la Răsărit, Marea Neagră nu ar fi decît un <lac rusesc>. Deloc întîmplător, tot în septembrie 2005, o telegramă a Ambasadei SUA de la București, care trata subiectul implicării Turciei în politica de securitate a Mării Negre, arăta că, pentru oficialii turci, Marea Neagră ar fi fost <lac turcesc>. Americanii, însă, menționau și strînsele relații ale Turciei cu Rusia, cel puțin în Marea Neagră, și se refereau la o oarecare reținere a Turciei în privința colaborării cu SUA și NATO în chestiunea militară din regiunea Mării Negre.

Apoi, urma cablograma, în original. Pe care o puteți citi aici. A propos, ce se întâmpla în 2005 în politica externă a Turciei era tot mâna lui Erdogan, premier din 2003 până în 2014 (iar din 2014 încoace, președinte).

Gândiți-vă la toate astea când vă uitați la ce se întâmplă zilele astea în Turcia. Și amintiți-vă și ce țeapă și-a luat Iohannis la Sofia când a crezut că o pune de o flotă comună pro-NATO cu bulgarii, niște vecini ai Turciei aflați în buzunarul lui Putin.

 

Sursa: prisacariu.ro