brexitGuvernul Ciolos arata ca avantajul unei negocieri dure, in care Londra sa plateasca un cost mare, e ca va creste coeziunea UE, cu alte cuvinte vor fi descurajate alte tentative similare. Intr-o analiza despre Brexit, Guvernul arata ca Romania trebuie sa pastreze Parteneriatul strategic cu UK, dar nu exclude sustinerea liderilor UE care preseaza pentru un Brexit rapid in caz ca Londra va bloca prin veto diferite initiative europene. Guvernul face o radiografie dura a UE si a liderilor din Europa si spune ca Romania trebuie sa se pozitioneze rapid pentru ca procesul de transformare a UE sa nu fie confiscat de statele membre euro.

Potrivit unor surse politice, analiza Guvernului face parte dintr-un document prezentat de premierul Ciolos la intilnirea de la Palatul Cotroceni din 4 iulie cu presedintele Iohannis, liderii de partide si conducerea BNR, dar si la intalnirile cu europarlamentari romani.

In acest document, Guvernul avertizeaza ca procesul de transformare a UE dupa Brexit ar putea fi confiscat de statele din zona Euro si spune ca „Romania va trebui sa se pozitioneze rapid in procesul transformational care debuteaza. Statele membre fondatoare, si intr-un sens mai larg cele din zona Euro, vor avea tendinta de a prelua controlul acestui proces”.

„Actuala arhitectura institutionala a UE a atins limita capacitatii de a propune solutii coerente crizelor economice si de securitate curente”, se arata in analiza Guvernului.

Guvernul face si o analiza dura a actualilor lideri din UE (despre care spune ca a fost perceputa ca un proiect elitist). Unii lideri ai statelor membre (nenominalizati) sint acuzati ca „refuza, mai ales din motive de agenda interna, sa-si asume pana la capat valorile pe care le proclama” si „nu pot exercita un leadership real si onest pe plan intern”, potrivit surselor politice citate. In ce-i priveste pe liderii institutiilor UE, Guvernul arata ca se simte „nevoia unui leadership puternic si a unei viziuni clare la nivelul institutiilor europene”.

Printre riscurile majore luate in calcul de Guvern dupa iesirea Marii Britanii din UE se numara reducerea fondurilor UE (10-15%), reducerea sumelor de bani trimisi acasa de cetatenii romani din Marea Britanie, scaderi pe termen scurt ale exporturilor, decuplarea Romaniei de nucleur dur al UE.

Guvernul a prezentat si oportunitatile aduse de Brexit: devenita a sasea tara ca marime din UE, Romania „are sansa sa devina un negociator strategic si un actor major”, cu conditia ca „sa aiba si sa promoveze o atitudine pro-europeana puternica, critica, dar constructiva”.

Guvernul noteaza si necesitatea ca Romania sa pastreze si sa aprofundeze Parteneriatul Strategic cu Marea Britanie, citind contributia UK la asigurarea securitatii nationale si similaritatea pozitiilor britanice si americane in acest dosar.

Citiți articolul integral pe hotnews.ro