clipboard01_92-465x390Mii de bucureșteni trec zilnic pragul unei piețe aparent modernizate, care ascunde pericole imense atât pentru locuitorii din zonă, cât și pentru cetățenii care vin aici la cumpărături. Legumele și fructele proaspete sunt lăsate frecvent printre munții de gunoaie și șobolani care zac morți în apropiere. Acest cadru dezolant, care face trecerea spre lumea ghetoului, este urmărită de aproape, dar cu nepăsare de poliția locală din zonă

Piața agroalimentară Rahova se află în spatele unor ghetouri – zona Amurgului -, iar locuitorii din zonă sunt martori nepunticioși ai unui focar de infecție care crește fără oprire de aproape 20 de ani.

Igienizarea pieții se face cu „apă chioară”

Gândită inițial la standarde europene, Piața Rahova a rămas europeană doar în teorie. „Noi, cei de aici, ducem o luptă cu morile de vânt. Țăranii care vin în piață aduc sute de lăzi de legume și fructe. Își depozitează marfa la un loc cu resturile din ziua precedentă. Ei transportă produsele cu mașinile lor, iar la tarabe nu încap toate legumele, le aduc în tranșe. Până se vinde o cantitate, cealaltă rămâne într-o parcare infectă. După ce își termină treaba, dau cu un jet puternic de apă chioară, fără detergent, iar resturile curg spre noi. De aici și mirosul insuportabil”, povesteștește Elena Alecu, una dintre locuitoarele din zona Amurgului.

clipboard03_15

La gunoaiele lăsate de comercianții din Piața Rahova se adaugă și resturile menajere provenite de la blocurile din ghetouri. Spațiile de depozitare insuficiente transformă zona – ușor, dar sigur – într-o adevărată groapă de gunoi. „Cei de la REBU nu vor să le ridice. Noi ne facem curat aici pe alee și în față la bloc, dar nu putem să facem față la tot ce se întâmplă în zonă. Când îi văd pe gunoieri, strig de la geam și îi rog să ia toate gunoaiele pe care le văd, dar ei mă înjură”, ni se plânge Elena, aprobată în cor de ceilalți vecini.

Citiți articolul integral pe evz.ro