Ceea ce a făcut firma HexiPharma se repetă probabil la scară națională nu numai în cazul firmelor care vând dezinfectanți. Există HexiPharme în multe alte domenii. Azi vă voi demonstra cum Transelectrica, marea companie de stat, este o HexiPharma la rândul ei. Aș vrea din start să ne reamintim ce a făcut per ansamblu firma lui Dan Condrea:
1. În mod intenționat a diluat dezinfectanții.
2. Prin punerea în uz a unor dezinfectanți diluați a periclitat sănătatea a zeci de mii de pacienți aflați prin spitalele patriei.
3. Dezinfectanții nu au fost diluați fiindcă avea Condrea o fantezie sadică, ci pentru că astfel putea obține un plus de profit.
Haideți să vedem cum cele trei puncte caracteristice mișeliei numite HexiPharma se suprapun perfect altei mișelii, numite Transelectrica.
Cine este Transelectrica și cum electrocutează ea siguranța națională
Transelectrica este o companie de stat care ar trebui să fie maxim monitorizată de autoritățile care au legătură cu siguranța națională. Ca să înțelegeți cu ce se ocupă, redau un pasaj din propria ei prezentare publică: “Transelectrica este operatorul de transport energie electrică și de sistem din România, cu un rol cheie pe piața de energie electrică din România. Administrează și operează sistemul electric de transport și asigură schimburile de electricitate între țările Europei Centrale și de Răsărit, ca membru al ENTSO-E (Rețeaua Europeană a Operatorilor de Transport și Sistem pentru Energie Electrică). Este responsabilă pentru transportul energiei electrice, funcționarea sistemului și a pieței, asigurarea siguranței Sistemului Electroenergetic Național (SEN).” Practic de la becul din casa dumneavoastră până la utilajele electrice dintr-o uzină, toată aparatura electrică din România care se conectează la priză se conectează într-un fel la Transelectrica. Pică Transelectrica, se stinge lumina în România și pe alocuri în alte țări.
Acum, având Transelectrica o atât de mare însemnătate, este de la sine înțeles că menținerea în bună funcționare a rețelei sale este o activitate de o importanță capitală pentru statul român. Ca atare, de mentenanța rețelei Transelectrica se ocupă, prin lege (HG 710/2001), o companie de stat, Societatea Comercială pentru Servicii de Mentenanță a Rețelei Electrice de Transport – SMART. Este firesc ca statul să aibă controlul și responsabilitatea funcționării rețelei electrice naționale. Numai că în România mai este o latură a firescului: anume ca niște angajați la stat să facă tot posibilul ca ceea ce este obligatoriu să funcționeze bine să funcționeze de fapt prost. Este momentul să reamintim punctul 1. de la caracteristicile cazului HexiPharma: În mod intenționat a diluat dezinfectanții. Ceea ce în cazul Transelectrica s-ar putea traduce sub forma: În mod intenționat Transelectrica a diminuat lucrările de mentenanță. Dovada în cele ce urmează.
Informări cu duiumul în cazul Transelectrica, ca și la HexiPharma, neluate în seamă de autorități
Aș vrea să se înțeleagă foarte bine că acest text nu este o speculație jurnalistică, o părere, ci se bazează pe memorii și informări oficiale care zac prin diverse birouri. De ani de zile au fost depuse zeci de astfel de documente care vorbesc despre faptul că mentenanța la rețeaua Transelectrica se face defectuos, fie prin acordarea lucrărilor unor firme private, nu companiei de stat SMART, fie pur și simplu prin nerealizarea lucrărilor obligatorii de mentenanță. Voi face un compendiu cu mai multe astfel de informări în articolele viitoare, unde voi da detalii multiple. Azi aș vrea să mă limitez la câteva memorii foarte recente, care au precedat un incident grav produs luna aceasta, pe care le voi prezenta la modul general. Este vorba despre informarea cu numărul 341721 poposită pe masa Ministerului Economiei pe data de 28.03.2016, în care se spune că societatea de stat SMART nu a primit lucrări de mentenanță în ultimii ani, fiindcă au fost preferate în mod ilegal firme private. Autorul memoriului ar fi putut da detalii (cred că a și făcut-o în alte informări) cu privire la patronii respectivelor firme private. ATENȚIE! Vorbim de obligativitatea stabilită prin lege ca lucrările de mentenanță ale rețelei de stat Transelectrica să fie făcute DOAR de societatea de stat SMART SA, fiind vorba, repet, de o rețea națională cu însemnătate în siguranța națională. Un alt memoriu înregistrat la Ministerul Economiei pe data de 1.04.2016 vorbește despre un fapt și mai grav: Transelectrica a refuzat pur și simplu să facă lucrările de mentenanță obligatorii la o anumită dată. În alt memoriu înregistrat la același minister pe data 18.04.2016 se dau și cifre foarte interesante legate de acest refuz. Până la cifre vreau să vă explic puțin ce este cu aceste lucrări de mentenanță. Orice piesă importantă care compune rețeaua de electricitate a Transelectrica are un termen de viață. Apoi, vegetația care crește în preajma stâlpilor de înaltă tensiune trebuie toaletată periodic, ca să nu interfereze cu instalațiile. Sunt lucruri prestabilite, există un grafic de lucrări obligatoriu. Se știe clar la data cutare în ce loc trebuie făcute cutare lucrări. Nu vorbim de lucruri neprevăzute, ci de chestiuni care se știe că ar provoca un dezastru dacă nu s-ar interveni la date precise. Fiind totul cunoscut dinainte, statul român acordă în avans banii necesari acelor lucrări obligatorii. Revenim la cifrele de care pomeneam mai devreme. În medie se cheltuiesc pe lună circa 10.000.000 (zece milioane) de lei pentru acele lucrări obligatorii de mentenanță. Banii se duc (sau ar trebui) de la firma de stat Transelectrica la firma de stat SMART. Am pus în paranteză că ar trebui, fiindcă, așa cum au spus multe memorii, la fel ca cele numite mai sus, banii au plecat deseori de la firma de stat Transelectrica la firme private. Dar nu asta este marea problemă.
URMEAZĂ BOMBA!
Transelectrica a diminuat din 2015 încoace cheltuielile pentru mentenanța rețelei, de la 10.000.000 de lei pe lună, la 5.500.000 lei pe lună. O diminuare cu circa 50.000.000 lei într-un an și ceva. La prima vedere mulți poate ar fi tentați să spună că s-a făcut o economie pentru stat. Fraților, nu vorbim de economii care s-au făcut, ci de faptul că nu s-au făcut lucrări obligatorii de mentenanță pentru a putea astfel face economii. Voi dovedi cu date recente că de fapt nu s-a făcut nicio economie diminuînd cheltuielile obligatorii pentru mentenanță. Motivul pentru care s-au făcut economii nu este grija pentru banul public, ci este o ticăloșie înfiorătoare, aveți puțintică răbdare, că vine. Vreau, până vă spun acel motiv, să specific un fapt de luna aceasta: Pe data de 1 iunie a avut loc în rețeaua Transelectrica un incident grav, cum nu a mai fost vreunul de la cutremurul din 1977. A căzut electricitatea în județele Argeș și Vâlcea pentru trei ore jumătate. Cauza acestui incident este specificată într-un alt raport, de data aceasta adresat chiar premierului Dacian Cioloș (este înregistrat cu numărul 342974, pe data de 09.06.2016) și anume: Rețeaua a căzut în cele două județe pe data de 9 iunie 2016 din cauză că Transelectrica a refuzat să efectueze lucrările de mentenanță obligatorii. În momentul acesta, pentru această întrerupere de electricitate, sunt estimate pagube de către agenți economici de peste 15.000.000 de euro. Banii aceștia vor fi plătiți de Transelectrica, după lungi procese. Calculați vă rog un pic. 50.000.000 de lei, cât a economisit într-un an și ceva Transelectrica pentru că nu a făcut lucrări de mentenanță obligatorii, este mai puțin decât 15.000.000 de euro, cât va avea de plătit tocmai fiindcă nu a făcut lucrările de mentenanță obligatorii și s-a întrerupt electricitatea în două județe vreme de trei ore jumătate. Ce s-a economisit aiurea un an jumătate s-a pierdut în trei ore jumătate. Însă aceste calcule nu se fac ca la piață. Este vorba de ceva mult mai grav, vorbim de vulnerabilitatea premeditată a unui sistem ce face parte din sfera siguranței naționale. Aici paguba este de necuantificat. Dar vă promiteam o BOMBĂ. Ei bine, dragi cititori, dragi ofițeri SRI, dragi procurori DNA, motivul pentru care Transelectrica a diminuat intenționat cheltuielile cu mentenanța rețelei este unul strict personal. Voi pune cu majuscule ca să vadă și ăia care au refuzat să vadă până azi, deși au avut informări: CONDUCEREA TRANSELECTRICA PRIMEȘTE BONUSURI ÎN FUNCȚIE DE CREȘTEREA ACȚIUNILOR TRANSELECTRICA. (vedeți facsimil mai jos din contractul membrilor consiliului de supraveghere și, probabil, chiar și al directorului general) Tradus ar putea însemna asta: Conducerea Transelectrica a diminuat intenționat cheltuielile pentru mentenanța obligatorie a rețelei pentru a crește profitul Transelectrica și, automat, pentru a crește prețul acțiunilor Transelectrica și, mai automat,pentru a crește bonusurile încasate de conducerea Transelectrica.
Citiți mai mult pe: kmkz.ro