american-symbols-harta-romaniaFara niciun fel de tam-tam mediatic si fara chiar ca macar vreun oficial de la Bucuresti sa se impauneze cu aceasta reusita, in ultima vreme Romania a fost „lovita” de un adevarat „tsunami” financiar american. Ce-i drept, banii nu vin direct de la Administratia SUA, ci sunt adusi in tara prin intermediul unor pe cat de puternice, pe atat de influente fonduri de investitii americane. Care, pur si simplu, cumpara tot!

Ciudat insa este ca, la putina vreme dupa ce cunoscatorii sistemului au prins de veste de aceasta miscare neasteptata a americanilor, a si aparut o initiativa de lege pesedista prin care se incearca blocarea oricaror privatizari in urmatorii ani. Dar acest „bat” pe care este posibil ca unii sa incerce sa-l bage in roata americanilor nu pare sa-i deranjeze din cale afara pe acestia din urma, ale caror „tinte” sunt exclusiv din domeniul privat. Si mai important este insa faptul ca, spre deosebire de alte fonduri de investitii, cele americane care patrund acum in Romania nu se orienteaza primordial pe piata imobiliara, preferand sa achizitioneze, pe tacute, „halci”cat mai mari din industria producatoare, in special in domeniul alimentar si cel IT. Daca pana la urma o fi bine sau o fi rau pentru economia romaneasca, ramane de vazut, dar cert este ca, gata, au venit americanii! Chiar si daca pe muteste, probabil pentru a „fura” astfel startul celuilalt „pol” de investitori care se anunta interesat de economia romaneasca, format din oligarhi rusi care actioneaza prin intermediul unor firme germane.

Cu voie de la Washington

Nu trebuie sa fi terminat ASE-ul pentru a sti ca aceste fonduri mutuale de investitii, dintre care unele sunt mai puternice chiar decat guvernele nationale ale unor tari nu neaparat „bananiere”, sunt entitati financiare eminamente private. Si, totusi, este greu de inteles de ce administratorii care manageriaza afacerile de zeci de miliarde de euro din lumea intreaga si reprezinta interesele globale ale actionarilor majoritari s-ar fi decis cu totii sa investeasca, asa, dintr-o data, in Romania. O tara pe care, sinceri sa fim, multi inca habar nu au unde se afla pe strada, din moment ce pana si oficialii NATO cred  ca tot Budapesta este capitala tarii noastre. De asemenea, ar fi o utopie de crezut ca vreo autoritate de la Bucuresti ar fi reusit sa-i convinga pe investitori, cu vreun proiect destept, ca o autostrada peste Carpati tot nu avem, sa-si bage sutele de milioane de dolari in Romania. Si, totusi, exista o explicatie pentru acest important aflux financiar : strategii de la Washington si-au dat acordul pentru oportunitatea unor investitii majore in tara noastra. Mai mult chiar, dupa cum reiese din informatiile noastre, pe fondul ultimelor evenimente din Europa, si vorbim aici de apropierea marilor puteri economice occidentale de Rusia, ci nu neaparat de „Brexit”, americanii au intensificat consolidarea singurelor „capete de pod” sigure pe care le mai au in UE, este vorba de Polonia si Romania. Si, in paralel cu aspectul militar, s-ar incerca si intarirea economiilor locale a celor doua tari, pentru a putea rezista unei eventuale blocade comerciale a Moscovei.

Banii inapoi!

Un alt aspect interesant este ca fondurile americane care au preluat obiective industriale de renume ale economiei romanesti, dar exclusiv din mediul privat, ce-i drept, aplica o politica interesanta de impartire a beneficiului, acordand procente de peste 90 la suta din profit sub forma de dividende. Strategie care ii face pe actionari nu doar sa fie incantati de noua piata, dar chiar sa aprobe noi si noi investitii in Romania. Asa ca este de asteptat ca, in urmatoare perioada, ritmul „shopping”-ului sa creasca spectaculos.

Se predau miliardarii!

De asemenea, dupa cum sustin sursele noastre, unele fonduri de investitii americane se afla in tratative avansate si cu unii miliardari romani, mai ales din randurile celor aflati „in corzile” unor anchete penale sau care au suferit deja condamnari judecatoresti si care vor sa renunte la „imperiile” detinute. Desigur, poate fi vorba strict de business si in aceste cazuri, chiar daca multi s-ar putea gandi ca, gata, s-a cam terminat „curatarea” capitalului autohton si acum „marii rechini” ai globalizarii vin sa-si insface partea.

Se introduce „lobby”-ul

Culmea este insa ca aceiasi „carcotasi” vad si partea plina a paharului unei astfel de teorii a conspiratiei. Si anume ca, daca marile fonduri americane incep intr-adevar sa investeasca masiv in Romania, atunci sunt iminente si unele schimbari majore ale cadrului legislativ. Pentru ca, se stie, „maharii” financiari din spatele acestor „fabrici de bani” nu ar risca pentru nimic in lume sa se trezeasca anchetati pentru „trafic de influenta”, infractiune care ar urma sa fie transformata intr-un „lobby” legal! Ceea ce ar insemna, practic, o fiscalizare a spagii, asa cum se intampla si in alte tari aliate ale SUA. Desigur, ramane de vazut daca Romania este pregatita pentru acest pas, dar cert este ca navala data de reprezentantii fondurilor americane de investitii pe Aeroportul Otopeni este semnul clar al unei miscari geo-politice mult mai ample. Si, de asemenea, ramane de vazut care va fi si raspunsul Moscovei in acest razboi economic americano-rus, din care Romania poate obtine un profit nesperat, daca va sti sa-si joace cartea…