E nevoie de un Schengen militar si de o noua abordare a relatiilor NATO cu Federatia Rusa, pentru ca nu trebuie sa uitam ca Rusia a simulat un atac nuclear asupra Varsoviei, declara Adam Kowalczyk, director al Diviziei de Analize a Centrului National pentru Studii Strategice din Polonia.
Adam Kowalczyk, unul dintre cei implicati in procesul de pregatire a summit-ului NATO de la Varsovia, care are loc in aceasta saptamana, a acordat un amplu interviu pentru Curs de Guvernare, in care vorbeste, printre altele, despre deciziile militare si politice asteptate din partea aliatilor.
Acesta subliniaza ca in ultimii ani „NATO a crescut prezenta trupelor care participa la exercitii sau efectueaza stagii de antrenament in statele estice”.
„Pe de alta parte, NATO este in plin proces de implementare a masurilor adaptive, schimbari pe termen lung, in ceea ce priveste comanda si trupele. Un exemplu de masura adaptiva deja indeplinita potrivit planului este decizia de imbunatatire semnificativa a Fortei de Reactie a NATO (NRF). In ultimul an, dimensiunea NRF a crescut de la 13.000 de soldati la 40.000, intarindu-se astfel trupele componente ale Aliantei (…)
8 Unitati de Integrare NATO au fost constituite pe flancul de est. Acestea sunt responsabile cu consolidarea cooperarii si coordonarii aliatilor si cu desfasurarea fortelor. Fiecare dintre cele 8 unitati are un personal de 40 de oameni, jumatate fiind asigurat de statul gazda.
Unitatile de Integrare sunt deja stabilite in Polonia, Romania, Bulgaria si statele baltice. Unitatile din Ungaria si din Slovacia sunt programate sa devina operationale pana la sfarsitul anului”, a declarat acesta.
Rusia a simulat un atac nuclear asupra Varsoviei
In ceea ce priveste relatia cu Federatia Rusa, Adam Kowalczyk a spus ca trebuie gasit „un tip complet de abordare”.
„NATO ar trebui sa decida asupra unui nou ‘modus operandi’ ca raspuns la schimbarile semnificative din arhitectura europeana de securitate, schimbari generate de recentele actiuni ilegale si agresive ale Rusiei. Din nefericire, pana in prezent nu am sesizat vreun rezultat pozitiv real al dialogului cu autoritatile ruse. Kremlinul, de exemplu, nu arata decizie politica pentru implementarea acordurilor de la Minsk”, a reamintit el.
Adam Kowalczyk s-a declarat „in profund dezacord” cu pozitia ministrului de Externe german, care a sustinut ca actiunile NATO alimenteaza tensiunile in relatia cu Rusia.
„Personal, consider ca astfel de declaratii sunt nocive, daunatoare si periculoase pentru aliatii din Est ai Germaniei. Din fericire, pare ca abordarea oficiala a cancelarului Merkel este diferita. Trebuie sa ne amintim permanent ca noi nu facem altceva decat sa raspundem acum unor politici si actiuni agresive anterioare ale Rusiei.
Cred ca merita sa amintim ca, in ultimul an, Rusia a efectuat multe exercitii militare, la care au participat peste 100.000 de militari si echipamente grele. Mai mult, unul dintre exercitii a simulat un atac nuclear asupra Varsoviei. Ar fi bine ca partenerii nostri din Vest sa nu uite aceste detalii”, a subliniat Kowalczyk.
E necesara o flota in Marea Neagra
In context, acesta a afirmat ca NATO trebuie sa „faca pasi” si in ceea ce priveste prezenta in Marea Neagra.
„Din punctul meu de vedere, masurile de intarire a Aliantei ar trebui sa contina masuri de tipul unei flote permanente la Marea Neagra. Una dintre marile provocari in ceea ce priveste aceasta portiune a Flancului de Est al NATO este lipsa unei viziuni comune in legatura cu potentialele amenintari cu care se confrunta zona. Consider ca armonizarea opiniilor Romaniei, Bulgariei si Turciei vor fi cruciale pentru pozitionarea NATO in aceasta zona”, a mai spus acesta.
Despre infiintarea unei flote in Marea Neagra a vorbit si presedintele Klaus Iohannis in timpul vizitei sale la Sofia, insa Bulgaria s-a opus.
Un Schenghen militar
Totodata, Adam Kowalczyk s-a aratat a fi un sustinator al crearii unui „spatiu Schengen militar”.
„Crearea unei asa-numite zone Schengen pentru trupe, armament si echipamente militare NATO este cruciala si subiectul va fi discutat in viitorul apropiat. Cred ca primii pasi in aceasta directie vor trebui facuti la Summit-ul de la Varsovia.
Timpul de reactie este un factor critic in cazul unui potential conflict. Procesul curent de dezbatere si de decizie din anumite state membre NATO este cu siguranta mult prea incet pentru a genera o reactie adecvata, indiferent de flanc.
In primul stadiu, acest mecanism ar trebui stabilit la nivel politic, dar aspectele ce tin de legislatie, logistica sau de infrastructura nu trebuie neglijate. Schengenul militar poate fi creat numai pe baza vointei comune a statelor membre NATO”, a subliniat acesta.