Emil Constantinescu nu a fost nici președintele curajos, nici reformist, pe care îl așteptau alegătorii săi. Dar în primăvara lui 1999 a făcut un gest care a schimbat istoria României: a oferit drept de survol avioanelor NATO/ SUA care bombardau Serbia lui Slobodan Milosevic. PSD, PRM și presa afiliată – Adevărul, în frunte cu Cristian Tudor Popescu, OTV-ul lui Dan Diaconescu și Antena 1 – l-au linșat pentru această decizie. Era deja puțin probabil ca Emil Constantinescu să fi fost reales în 2000, dar poziția sa pro-americană de la acel moment i-a închis orice perspectivă.
Gestul său a fost însă decisiv pentru deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană și primirea în NATO, în 2003. Deși evit să fac istorii de tip „și dacă”, cred că dacă România nu se situa ferm, în 1999, de partea coaliției anti-Milosevic, azi, această țară ar fost în situația Albaniei sau, mai dramatic, a Republicii Moldova.
În 2005, între „bătrâna” Europa și Statele Unite a izbucnit un conflict politic legat de intervenția în Irak. Abia ales președinte și cu procesul de aderare la UE încă nefinalizat, Traian Băsescu putea să încerce vechea strategie de a fi cu toată lumea și cu nimeni, în același timp. A preferat să joace clar de partea Statelor Unite, spre iritarea unor puternici lideri europeni.
„În cele două luni de la învestirea în funcţie, Băsescu a căutat să demonstreze rolul internaţional puternic şi activ al României şi preşedinţiei sale, declarând în mod repetat importanţa apropierii strategice de SUA şi Marea Britanie.
Cu toate acestea, aceste eforturi au fost cuplate cu o altă prioritate a politicii externe a României, aderarea la UE în 2007. Sursele noastre din cadrul Guvernului României au încercat să ascundă posibilele discordanţe din cadrul acestor priorităţi, semnalând natura strategică a primului set de relaţii şi conţinutul în mare parte economic al celei de-a doua”, scria într-un raport al Ambasadei SUA la București, în 2005.
În primii doi ani de mandat, Traian Băsescu a fost primit de trei ori la Casa Albă.
Dar nu acest aspect este cel mai important: atunci, în 2005, fostul președinte a început eforturile pentru constituirea unor baze americane permanente pe teritoriul României, iar rezultatele se văd azi. Statele Unite au investit sute de milioane de dolari pentru a apăra România și au adus aici, la Deveselu, tehnologie de vârf.
Suntem, acum, într-un moment dramatic în care România este pe cale să distrugă o relație excepțională construită cu Statele Unite în ultimii 20 de ani.
Președintele Iohannis a lipsit ostentativ de la ceremonia de operaționalizare a scutului anti-rachetă de la Deveselu.
Până acum nu a avut nicio întâlnire la Casa Albă cu președintele american. Două deplasări în SUA nu au adus nici un fel de realizare politică, turismul alături de prima doamnă fiind singurul element remarcat de către presă. Aceasta este doar partea vizibilă a legăturilor cu SUA. România pur și simplu nu mai are nici un obiectiv major în relația cu această țară. Câteva cuvinte călduțe, lipsite de substanță, nu înseamnă obiectiv strategic. Oxford Analytica semnalează deja schimbarea de orientare în politica externă a României și amintește de declarațiile filo-germane ale președintelui Iohannis.
Personal, cred că Oxford Analytica supra-apreciază capacitatea acestei administrații de a avea obiective sofisticate pe termen lung și subapreciază incompetența și delăsarea.
Până nu demult, cel care îl dirija pe Klaus Iohannis era Dan Mihalache, personajul care a spus că, între micile sale răfuieli personale și parteneriatul strategic cu SUA, este mai preocupat de răfuielile personale. În fruntea diplomației române se află un pensionar ceaușist, un yesman a cărui slugărnicie este celebră și în afara ministerului de Externe.
Rezultatul acestui amestec de aroganță și incompetență prezidențială va fi că Statele Unite vor ignora România. Se vor concentra pe zona țărilor baltice și pe Polonia, state mult mai puțin corupte, cu economii dinamice, care nu au ezitări în a-și declara adversitatea față de Rusia lui Putin și care știu ce vor de la NATO și SUA.
Mă tem că, la reuniunea NATO de la Varșovia, România și Bulgaria vor fi abandonate în mlaștina lor de submediocritate, corupție și politici duplicitare.
Mă tem că domnul Iohannis nici măcar nu va înțelege mesajul.
Este ceea ce așteaptă Vladimir Vladimirovici Putin.
sursa: inpolitics.ro