corturi1Noi imagini cutremurătoare au făcut ravagii în presa germană.

Un reportaj realizat de cotidianul german BZ Berlin arată cum, sub un pod de lângă gara centrală din Berlin, trăiesc aproximativ 100 de romi, veniți din România, în cele 30 de corturi amplasate de ei.

Pascal, un student la informatică în vârstă de 27 de ani, a fost cel care a descoperit întâmplător tabăra în care își duc aceștia zilele. În timp ce fuma o țigară pe balconul de acasă, a observat cum cotrobăia o femeie de aproximativ 60 de ani prin containerele de gunoi ale blocului. De foame, mânca oase de pui. Câteva le-a pus într-o pungă, pentru a-și hrăni copiii.

Pascal nu a stat pe gânduri. Fiind la rândul lui tată, a umplut o sacoșă cu haine și jucării pentru copii și s-a lăsat condus de femeie în tabăra ilegală în care trăiește.

Stau ascunși de ochii lumii, neobservați și nederanjați. Nici ei, la rândul lor, nu deranjează pe nimeni. În apropiere de ei se construiește o nouă clădire. Cetățeni europeni, în inima capitalei germane, trăiesc în condiții mizerabile.

corturi2

Singurul lor venit este din vânzarea ziarului „Motz”. Odată pătruns în lumea romilor, tânărul student s-a hotărât să facă un gest rar: și-a vândut telefonul, iar cu o parte din banii primiți a umplut un cărucior cu cumpărături pe care l-a oferit comunității care trăiește sub pod.

„Nici mie nu îmi este ușor, la sfârșitul lunii nu mai am aproape niciun ban. Dar nu pot trece cu vederea situația în care se află acești oameni, ei nu au absolut nimic”, a declarat Pascal.

Deși s-au bucurat extrem de tare pentru donația făcută de studentul informatician, mulți dintre romi nici nu erau prezenți. Erau plecați în oraș pentru a strânge câțiva euro din vânzarea ziarului „Motz”.

Toți ar vrea să se întoarcă acasă. Unul dintre ei, Ion Popescu, un bărbat în vârstă de 30 de ani, a explicat că vor mai rămâne în Berlin încă trei, patru luni, pentru a strânge bani de transport: „Am putea rămâne mai mult dacă am vrea, nu am avut niciodată probleme cu autoritățile”, mai adaugă acesta.

Două pulpe de pui fierb într-o oală pe o plită pe gaz. Lângă, o altă oală cu supă de varză și câteva boabe de fasole. E puțin, dar din atât trebuie să mănânce toți.

corturi3

Noaptea se răcește foarte tare”, spune o femeie, în timp ce condimentează mâncarea.

Romii au sosit în urmă cu patru luni dintr-o zonă de la marginea Bucureștiului și s-au stabilit sub podul sub care dorm și acum. Niciunul nu beneficiază de ajutor social din partea statului, pentru că nu au avut până acum niciun loc de muncă stabil în Germania. Se bucură însă nespus de mult de donația făcută de Pascal, în mai puțin de un minut, căruciorul de cumpărături e gol.

Unii dintre ei s-au îmbolnăvit, însă nu au deloc medicamente. Folosesc toaleta din gară, care însă îi costă câte 50 de cenți. Vasilescu Popescu, tatăl lui Ion, s-a rănit la un picior și are nevoie de antibiotice.

Gaspar, o femeie în vârstă de 30 de ani și mamă a patru copii, e din nou însărcinată și ar trebui să fie consultată de un medic ginecolog. Pe Karol, un tânăr în vârstă de 21 de ani, îl așteaptă în România soția și copiii. Nu mai vrea decât să se întoarcă acasă, dar îl costă 40 de euro.

În drum spre casă, Pascal mărturisește că nu are cum să hrănească singur 100 de oameni: „Sper să urmeze și alți oameni exemplul pe care am încercat să îl dau și să îi ajute.

sursa: ziarulromanesc.de