1În urmă cu aproximativ un secol şi jumătate, unele triburi native americane din sud-vest foloseau tatuajele faciale ca ritualuri spirituale, iar o tânără fată a suportat toate ritualurile pe propria piele.

Din cauza unei tragedii, o adolescentă mormonă, ce călătorea împreună cu familia ei prin zona acelor triburi, pe la mijlocul secolului al XIX, a devenit un simbol al unei complicate vieţi duble de care nu a reuşit niciodată să scape.

În 1851, după ce a renunţat la Biserica lui Iisus Hristos şi a Sfinţilor din Zilele de pe Urmă, familia Oatman a decis să călătorească prin sud-estul Californiei şi prin Arizona de vest, căutând un loc unde să se stabilească. După cum afirma pe atunci rebelul urmaş al mormonilor, James C. Brewster, California era cel mai potrivit şi adevărat loc de adunare a mormonilor.

Grupul de aproximativ 90 de mormoni au părăsit în vara anului 1850 Independence, Missouri. Însă când au ajuns pe teritoriul New Mexico, lumea s-a divizat, o parte a mers cu Brewster luând drumul spre Santa Fe si apoi spre sud, până la Socorro şi Royce, iar Oatman a condus un grup spre Socorro şi apoi peste Tucson.

Grupul lui Oatman a fost avertizat că pista de sud-vest era stearpă şi periculoasă şi că triburile native din regiune erau faimoase pentru violenţa faţă de albi. Unii au continuat, însă, drumul, riscându-şi astfel viaţa. Aşa că Royce Oatman împreună cu soţia sa Maria şi cei şapte copii (cu vârsta cuprinse între 1 şi 17 ani ) s-au trezit călătorind singuri prin cea mai aridă zonă a deşertului Sonoran.

La aproximativ 150 km în est de Yuma, pe malurile râului Gila, familia a fost pândită de un grup de americani aborigeni, probabil Yavapais, care le-a cerut mâncare şi tutun. Detalii nu sunt cunoscute, dar întâlnirea s-a transformat într-un atac. Aparent, toată familia Oatman a fost ucisă, cu excepţia fiului Lorenzo, care avea 15 ani. El a fost bătut până la inconştienţă şi a fost lăsat aproape mort.

Când şi-a revenit, Lorenzo a găsit în jurul lui şase cadavre, nu opt: două dintre surorile sale, Olive de 14 de ani şi Mary Ann  de 7 ani, au dispărut. Grav rănit, Lorenzo a mers către o aşezare umană din apropiere unde i s-au tratat rănile, apoi a reintrat în grupul altor emigranţi mormoni.

Dar unde au dispărut Olive şi Mary Ann?

Yavapai au luat surorile şi le-au dus în satul lor la aproximativ 100 km departare, împreună cu ce au putut lua din vagonul familiei Oatman. Legate cu frânghii, fetele au fost nevoite să meargă timp de câteva zile prin deşert. Călătoria le-a deshidratat şi le-a slăbit, când încercau să ceară apă sau timp pentru odihnă, fetele erau înţepate cu lănci şi forţate să continue mersul pe jos. Odată ce au ajuns în satul Yavapai, fetele au fost tratate ca nişte sclave. Ele aduceau furaje pentru animale şi pregăteau lemne de foc. Copiii din trib le ardeau cu beţe mocnite în timp ce fetele lucrau şi de multe ori erau bătute. Mai târziu, Olive spunea că era sigură că vor fi ucise.

o

Fetele au trăit ca slujitori pentru Yavapai timp de aproximativ un an, până când unii membri ai tribului Mohave, cu care tribul avea relaţii de ”comerţ” s-au oprit într-o zi şi şi-au exprimat interesul pentru fetele Oatman. Yavapais a încheiat tranzacţia pe nişte cai, pături, legume şi câteva bijuterii în schimbul fetelor. Odată ce acordul a fost făcut, surorile au fost nevoite să meargă iar timp de câteva zile prin deşert, de data aceasta în nord spre satul Mohave.

Odată ajunse acolo, fetele Mary Ann şi Olive au fost luate imediat de familia unui lider tribal, Espanesay. Fetele au fost adoptate în calitate de membri ai comunităţii. Pentru a dovedi acest lucru, ambilor copii le-au fost tatuate bărbiile şi partea superioară a braţelor. Cerneala pentru tatuaje era preluată de la cactusul albastru. Liniile groase de pe bărbie la asemănau cu restul celor din trib. Acest ritual asigura că oamenii vor fi recunoscuţi ca membri ai tribului în viaţa de apoi, unde se vor reuni cu strămoşii lor.

Citiți articolul integral pe descopera.ro