Pacienţii, cobai fără voie, pentru medici. Parchetul General face 26 de percheziţii în acest caz, sunt ridicate documente din 31 de unităţi sanitare din 16 judeţe. Angajaţii din sistemul sanitar sunt acuzaţi că făceau studii clinice neautorizate pentru a putea introduce pe piaţă medicamente.
Doctorii falsificau semnăturile pacienţilor şi, în unele situaţii, chiar şi analizele. Pentru un studiu primeau chiar şi 120.000 de euro.
De obicei, studiile clinice pe medicamente se fac pentru a certifica faptul că un medicament este bun pentru a fi pus pe piață.
În acest dosar, însă, în unele cazuri studiile au fost făcute doar în documente, așa că nu se știe în ce măsură medicamentele puse pe piață în urma acestora sunt cu adevărat benefice pentru pacienți.
Procurorii au descoperit că în această rețea sunt implicați inclusiv medici rezidenți care, spun anchetatorii, ar fi fost constrânși să participe la aceste studii ilegale.
Fie, în unele cazuri, studiile nu erau realizate deloc, fie erau realizate doar în documente, pentru ca medicii să încaseze bani de la firma care comanda aceste studii. O altă situație este cea în care pacienții nu știau că pe ei sunt testate medicamente.
Oamenii se internau în spital pentru diverse afecțiuni și, fără știința lor, medicii făceau aceste studii.
Potrivit procurorilor, rolul medicilor era să adune cât mai mulți pacienți, pentru că în funcție de asta primeau bani pentru studiile clinice.
Cele mai multe ilegalități le-ar fi comis un medic psihiatru din Arad, care este și cadru universitar, spun anchetatorii. Medicul ar fi internat fără motiv numeroși pacienți tocmai pentru a avea foarte multe persoane în documente.
Contactați de Digi24, oficiali din Ministerul Sănătății nu au dorit să comenteze acest dosar, în condițiile în care perchezițiile sunt în desfășurare.