Hexi-Pharma

Hexi Pharma, compania care se afla in centrul unui scandal urias ce a zguduit din temelii sistemul sanitar, a obtinut anul trecut aproape jumatate din totalul contractelor de achizitii de substante biocide. Cu toate acestea, nu Hexi Pharma a fost lider de piata, ci o companie numita Al Carina SRL, care a obtinut cel mai valoros contract, potrivit ziare.com

Ministerul Sanatatii a publicat, joi, lista tuturor celor 1.318 contracte de achizitii de substante biocide in anul 2015.

Doar 28 de contracte au fost castigate prin licitatie deschisa. Restul contractelor au fost atribuite prin cumparare directa offline, cumparare directa online sau chiar negociere fara anunt de participare.

Cel mai valoros contract prin licitatie deschisa a fost castigat de Al Carina SRL, in valoare de peste 10 milioane de lei. Opt contracte au fost castigate chiar de firma Hexi Pharma, a doua firma ca valoare, in valoare de 6,1 milioane de lei.

companii-contracte-dezinfectanti

Firma Remix Com SRL a castigat, prin licitatie deschisa, alte 6 contracte care au insumat 4,1 milioane de lei.

In schimb, Hexi Pharma a beneficiat de mult mai multe contracte atribuite direct. Cea mai mare parte dintre aceste contracte a fost incheiata de catre Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central „Dr. Carol Davila”. Totodata, contracte au fost incheiate si de Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Judetean Resita si Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures.

Per total, se arata in documentele postate de Ministerul Sanatatii, Hexi Pharma a obtinut 607 de contracte in anul 2015, ceea ce inseamna 46% din total. Valoarea totala a contractelor incheiate de Hexi anul trecut a fost de aproape 7,9 milioane de lei.

In contextul scandalului dezinfectantilor diluati produsi de Hexi Pharma, noul ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu, a anuntat miercuri ca unele biocidele vor fi achizitionate centralizat, nu de fiecare spital in parte.

Scandalul Hexi Pharma

Hexi Pharma se afla in mijlocul unui scandal urias, izbucnit dupa ce Catalin Tolontan a dezvaluit in Gazeta Sporturilor ca dezinfectantii furnizati spitalelor au concentratii mai mici decat cele inscrise pe eticheta, informatiil confirmate ulterior de testele de laborator cerute de Ministerul Sanatatii.

Initial, procurorii au deschis un dosar penal in rem, ceea ce inseamna ca erau vizate faptele, nu persoanele. Ulterior, procurorii Parchetului General au luat decizia punerii sub urmarire penala a firmei, astfel incat Hexi Pharma sa nu poata intra in faliment. La mai bine de doua luni de la izbucnirea scandalului, anchetatorii au stabilit ca Hexi Pharma a produs un prejudiciu de aproximativ 51 de milioane de lei, prin vanzarea de produse biocide neconforme.

Patronul firmei, Dan Condrea, urma sa fie pus sub acuzare, insa acesta a murit duminica, intr-un accident de masina. Ancheta continua insa si chiar joi seara au loc noi perchezii in acest dosar si anchetatorii ridica din nou documente de la sediul Hexi Pharma din Bucuresti si de la fabrica din Mogosoaia.