laura_codruta_kovesi

Abia in ziua cand sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a reactionat oficial la insinuarile Antenei 3 in legatura cu iubitul ei angajat la RDS-RCS, numele lui Florin Nemes a devenit de interes public. Netul n-a retinut mare lucru despre el. Mircea Badea s-a invartit in jurul paginii de Facebook sperand sa gaseasca un like compromitator, o poza sau orice care ar sugera ca acuzatiile de santaj impotriva lui familiei Voiculescu si Antenei 3 ar fi comandata de iubitul lui Kovesi. Orice gazetar curios sa afle cu buna credinta ceva relevant despre Nemes l-ar fi cautat in legatura Zoltan Teszari, patronul ultra-discret de la RDS – RCS. Alaturand cele doua nume, Google devine putin mai generos. In continuare nu ne spune mare lucru despre Nemes, dar aflam ceva foarte interesant despre Teszari.

Cam a treia sau a patra pagina de afisari ne trimite la un document al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor. E o lista cu revolutionari in care apare un Nemes, altul decat iubitul lui Kovesi, si numele unui Zoltan Teszari. Acesta din urma se dovedeste a fi unul si acelasi cu patronul de la RDS – RCS.

zoltan-teszari-lista-revolutionarilor

Numele revolutionarului Zoltan Teszari contine si cateva date de identificare: domiciliul in Oradea si data nasterii, 14 septembrie 1970. De aici incolo, lucrurile sunt mai clare. Merita lamurit cum a ajuns Teszari revolutionar si ce a facut in 89, cand avea doar 19 ani?

Din documentul afisat aflam doar ca Zoltan Teszari este membru al „Asociatiei 23 decembrie 1989 Metrou Bucuresti” si ca a primit titlul de „Luptator pentru victoria revolutiei Romane” in regimul Constantinescu, cand lotul revolutionarilor s-a marit cu cateva mii de noi certificate.

Numele lui Teszari apare la pozitia 15502 in Anexa la Decretul 37/2000 prin care au fost acordate cateva noi mii de tiluri de Erou Martir si Luptator, publicata in 7 martie 2000 in Monitorul Oficial. De aici incolo mai trebuie gasite detaliile dosarului de revolutionar.

Potrivit documentelor obtinute de HotNews.ro, Zoltan Teszari cere sa i se acorde titlul de luptator la revolutie pe cand ocupa functia de director general la TVS Holding cu sediul in Brasov, undeva inainte de anul 2000, in tot cazul in timpul regimului Constantinescu. In acesti ani, Teszari se afla in plina expansiune. Achizitiona firme de cablu de cartier.

Teszari nu intreprinde personal demersurile, ci il imputerniceste pe Nicolae Samnson sa o faca. Aceasta a fost unul din revolutionarii Brasovului. S-a sinucis in 2011 in timp ce procurorii il anchetau intr-un dosar alaturi de mai multe persoane suspectate de falsificarea unor documente pentru a obtine calitatea de revolutionar.

Dar pentru ce fapte de vitejie obtine Teszari titlul de revolutionar? Din propria declaratie depusa la dosarul de revolutionar, rezulta ca a trait evenimentele la Brasov alaturi de cei care aveau sa-i devina parteneri de afaceri: Ioan Bendei, Gheorghe Maftei si Traian Sirianu.

„Subsemnatul Teszari Zoltan, domiciliat in Oradea (…) declar urmatoarele: Ma aflam in vizita la fam. Bendei Ioan din Brasov, str. (…), venind din Poiana Brasov unde eram in cantonament sportiv. Am plecat impreuna cu niste prieteni ai d-lui Bendei, pe numele Maftei Gheorghe si Sirianu Traian cu care am plecat in oras cu gandul sa servim ceva la un restaurant dar am schimbat programul datorita evenimentelor ce se desfasurau in centrul orasului. Muncitorii de la avioane impreuna cu localnicii atasati pe drum, am organizat organizat un miting de protest impotriva regimului comunist ceausist. Aici am fost intampinati de scutieri si militari cu tunuri de apa. S-au incercat mai multe dialoguri cu conducederea cons. jud. (n.r. – Consiliul Judetean Brasov) dar au esuat din cauza lui Deogaru care solicita sa parasim zona neconditionat. Din cei care au fost in zona recunosc pe Dinu Costica, Samson Nicolae, Giutu Lucian, Sandu Ion, Bata Adrian si altii. In jurul orei 21:00 se pleaca in grupuri spre intreprinderi pentru informarea acestora si scoaterea sa participe la declansarea grevei generale. In dimineata zilei de 22 Dec. 89 in sediu a intrat grupul de petitionari cu o petitie in care cereau principalele revendicari, iar in timpul discursurilor se anunta pe mass-media fuga lui Ceausescu, dupa care este invadat de catre participanti sediul cons. jud. iar in sala de sedinta se constitutie prima cond. provizorie cu pres. Gen.Florea iar cei prezenti numiti la sugestia lui Vilianu Sergiu, consilieri. Se elibereaza legitimatii de catre Carausu Victor. Mr. Vasiliu solicita oameni pentru o grupa de verificare exterioara a sediului cat si imprejurimile unde se aflau obiective strategice. In data de 24 Dec. 89 dupa moartea lui M.M. Fantcuia si Pauinea si a lui Bata Adrian care ii reprosa Gen. Florea modul dictatorial de conducere, dupa care foarte multi civili au fost escortati din sediul cons. jud. sub pretext ca sau infiltrat teroristi printre ei. Pentru cele relatate de mine se pot consulta registrul din cons. jud. cat si casetele video din acea perioada si  personal pentru complectarea de amanunte.”

Altfel spus, cei care aveau sa-i devina parteneri de afaceri – Ioan Bendei, Gheorghe Maftei si Traian Sirianu – sunt amicii cu care se pregatea sa „serveasca ceva la restaurant” chiar inainte de evenimentele din 89. In dosarul sau de revolutionar, gasim urmatoarele declaratii de martor care sustin ca Zoltan Teszari a participat la evenimentele de la Brasov.

In perioada de 21- 22 Dec 89 am fost impreuna la diferite activitati stradale, la mitingul din 22 dec 89 in zona consiliului Judetean si Prefectura cu un grup (de) mai multe persoane dintre care i-am cunoscut pe Bendei Ion, Sirianu si Maftei si alti. – Sanda Conseluta (1968, nascuta in Iasi)

In perioada 21-22 Dec 89 i-am intalnit pe Bendei care participa la manifestantia de strada din (neinteligibil) cons. Jud. BV prezentandu-mi mai multi cunoscuti printre care Teszari Zoli, Sirian, Maftei ce manifestau impotriva regimului comunist si ceausist riscandu-si viata si libertatea pentru victoria Revolutiei Romane din Dec 89. – Sandu Ion (nascut in Mangalia)

Subsemnatul Panga Gheorghe, domiciliat in (neinteligibil) la data de 02.08.46, fiul lui Gheorghe si al Elena, declar pe propria mea raspundere urmatoarele referitoare la d-ul Teszari Zoltan. In perioada 21-22 Dec 89 am fost impreuna la diferite manifestari stradale facand parte din grupul Bendei, Sirianu, Maftei in fata cons. jud. Brasov.

Un alt personaj care-i da o recomandare scrisa lui Teszari pentru a deveni revolutionar este Dorin Lazar Maior, presedintele Blocului National al Revolutionarilor. Maior a fost condamnat definitiv in 2013 la sapte ani cu executare intr-un dosar de santaj dar a fugit din tara. A fost extradat din Dubai in aprilie 2016.

Si George Costin, presedintele  „Asociatiei 23 decembrie 1989 Metrou Bucuresti”, unde Teszari figureaza ca revolutionar, a fost condamat la sapte ani de inchisoare in 2013 pentru falsificarea dosarelor de revolutionar. Costin si alti membri ai Asociatiei ar fi luat mita de la revolutionarii care doreau sa-si preschimbe certificatele in baza legii Legea 341/2004.

Atasata la dosarul de revolutionar mai este si o copie dupa buletinul lui Zoltan Teszari, realizat in 95 si valabil pana in 2005. Tot aici gasim si o a treia poza disponibila cu Teszari, care a evitat interviurile, aparitiile publice si nu s-a lasat fotografiat, motiv pentru care exista atat de putine imagini disponibile cu discretul om de afaceri.

buletin-zoltan-teszari

De notat ca Zoltan Teszari nu figureaza in evidentele SSPR ca si-ar fi preschimbat certificatul de revolutionar in 2004. Prin urmare, in acest moment, Teszari nu mai detine certificatul de luptator la Revolutie. Prefectura Brasov sustine, intr-un comunicat transmis HotNews.ro, ca Zoltan Teszari „nu figureaza in baza de date cu cerere de solicitare drepturi in baza legii 42/1990 sau 341/2004. Si primaria Oradea sustine ca din cei doi Zoltan Teszari care figureaza in baza de date, nici unul nu beneficiaza de scutiri de impozit.

 

CITITI ANCHETA INTEGRALA PE HOTNEWS.RO