Ce vedem in sistemul de sanatate este o boala lunga, foarte veche si care cu greu poate fi vindecata, se numeste delasare si inconstienta. Schimbare, spune dr. Sebastian Nicolae Fluieras, medic specialist chirurg la Deva, nu inseamna salarii mai mari, asa cum ni se tot explica, iar medicii folosesc aceasta scuza pentru neajunsurile lor de fapt.
„Hai sa facem greva, pe bune, sa obtinem salarii mai mari, va garantez ca obtinem cat vrem! Problema este ca, odata cu salariile dorite, va trebui sa fim corecti, sa nu mai luam spaga, sa renuntam la dreptul nostru de a fi discretionar in relatia cu pacientul, sa renuntam la privilegii”, spune Nicoale Fluieras pentru Ziare.com.
Acesta diseaca si criza dezinfectantilor diluati, dupa ce compania farmaceutica Hexi Pharma a furnizat la scara larga si a umflat preturile unui dezinfectant diluat de pana la 4.000 de ori, livrat in sute de spitale si mii de sali de operatii.
In ceea ce priveste patronul Hexi Pharma, care a murit duminica intr-un accident de masina, Fluieras exclude teoriile conspiratiei: „Dar daca Dan Condrea urma sa spuna ca nu e nici o conspiratie, ca doar a dat spaga, ca a diluat substantele, pentru ca oricum in spitale nu se face curat si chiar mai mult infectiile nu se declara, ca si-a facut offshore ca asa face toata lumea si ca suntem o tara de prosti? Mai bine asa!”.
Referindu-se la ce ar trebui sa faca noul ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu, dr. Fluieras considera ca acesta n-ar trebui sa cosmetizeze nimic: mizerie, coruptie, licitatii trucate, medici spagari. Nu crede ca este corect sa avem o parere formata despre Vlad Voiculescu sau sa cadem intr-o extrema in ceea ce il priveste, dar atrage atentia ca va trebui sa fie pregatit sa-si strice imaginea buna pe care o are.
„In mod cert este foarte tanar si are o imagine foarte buna. Pot doar sa sper ca e pregatit sa-si si strice aceasta imagine, pentru ca asta se va intampla daca doreste sa schimbe ceva. Precum vedem de ceva timp, un om din sistem nu este o solutie neaparat valabila. Ultimii doi ministri au fost din sistem, unul politician si absolvent de Medicina, celalalt medic, manager de spital (si nu chiar asa de mult din afara politicului cum se crede).
Ambii s-au confruntat cu cate o situatie de criza. Nici unul nu a profitat de acest lucru in sensul de a recunoaste deficientele din sistemul sanitar si a incepe o reforma, mai ales ca ar fi fost sustinuti de strada”, a declarat medicul pentru Ziare.com.
Acesta critica modul in care au gestionat fostii ministri Nicoale Banicioiu si Achimas Cadariu criza de dupa tragedia de la Colectiv, respectiv cea a dezinfectantilor diluati.
„Tragedia de la Colectiv a fost gestionata ca o campanie electorala de ministrul Sanatatii de la acea vreme si cei doi secretari de stat, comandamente de urgenta in care se laudau unii pe altii, da asta au facut, s-au laudat foarte mult. In scandalul Hexi Pharma, ministrul Sanatatii a fost gata sa ne explice ca in Romania nu exista infectii nosocomiale (de aproape 50 de ori mai putin ca media europeana care este intre 5% si 10%) si a trimis aceleasi controale anuntate din timp sa ne spuna ca este totul in regula.
Oricum nu conteaza, in Romania nu se mai face demult curatenie in spitale. Asa ca intrebarea este nu daca un om din afara sistemului poate gestiona situatia, ci daca mai poate cineva gestiona situatia„, este de parere Nicoale Fluieras.
Samanta de presiune sociala
Fara sprijin politic, considera acesta, Guvernul Ciolos nu poate face nimic concret pentru a rezolva crizele sistemice. In schimb, subliniaza medicul, Executivul poate trage un sistem de alarma, poate spune franc ce probleme si nereguli exista si de aici poate incepe cu adevarat o schimbare.
„Acest guvern de tehnocrati a fost numit ca urmare a presiunii strazii, dupa un eveniment aparent fara legatura cu politica, cu intentia clara de a esua si pentru a ridica un pic presiunea de pe clasa politica in vederea alegerilor. In mod concret, palpabil nu se poate face mai nimic, au fost guverne sustinute politic care nu au facut nimic, majoritatea de altfel. Dar in schimb ministrii pot face altceva: sa nu fie politicieni, sa spuna adevarul, sa vada lucrurile dincolo de viitorul foarte apropiat in ceea ce ii priveste.
Atitudinea actualului guvern mi se pare de non-combat, ca si cum si-ar fi insusit scopul pentru care a fost numit, acela de a asigura o tranzitie usoara, fara evenimente sociale si, mai ales, fara evenimente politice spre urmatorul guvern politic.
Scandalul de la Opera a dat senzatia unei dorinte de a stinge conflictul si a musamaliza, mai degraba decat de a provoca o dezbatere sau mai mult o schimbare. La fel cu scandalul din Sanatate, cu dezinfectantii, care doar din cauza faptului ca subiectul este mai facil si foarte apropiat de tragedia de la Colectiv a provocat o reactie din partea societatii.
Actualul guvern poate sa aduca la lumina, pentru ca mi-e greu sa cred ca nu le-a identificat, toate neregulile si problemele cu care se confrunta, poate spune lucrurilor pe nume si de la el sa porneasca cu adevarat intentia de schimbare. Toti ministrii ar avea de suferit pe plan personal si al relatiilor interumane, dar ar reusi sa traga un semnal de alarma.
Un semnal care ar putea mobiliza si pe altii si ar putea, de ce nu?, sa trezeasca chiar constiinte sau sa scoata din apatie oameni care cred ca nimic nu se poate schimba in tara asta. Ar fi samanta pentru presiune sociala asupra politicienilor si in timp ar putea duce la schimbarea clasei politice„, ne-a declarat Nicolae Fluierasu.
O boala veche, delasare si inconstienta
Termenul de „criza” in Sanatate este impropriu, spune acesta, pentru ca o criza inseamna un eveniment acut, care impune o solutie urgenta pentru a fi rezolvata.
Ce vedem in sistemul de sanatate este o boala lunga, foarte veche si care cu greu poate fi vindecata, se numeste delasare si inconstienta. Noul ministru ar trebui sa plece de la premisa ca noi, restul lumii, stim cum sta treaba si sa nu incerce sa mai cosmetizeze nimic. Sa spuna pe nume problemelor: coruptie, licitatii trucate, hotie, medici spagari, medici slab pregatiti, casa de asigurari, salarizare in sistem, mizerie etc.
Sa aiba curajul sa spuna chiar si pacientilor ca sanatatea costa bani, ca medicul nu este la dispozitia lor oricand, ca nu e musai daca ajungi la spital sa si traiesti, ca este sistem public (chiar daca nu este gratis), ca in Romania se castiga putin, se cotizeaza putin pentru sanatate, deci dotarea spitalelor din Germania, Franta si Anglia nu o sa existe niciodata la noi, ca sistemul privat (cu asigurari private) poate fi o solutie pentru cei ce vor servicii la alt nivel, ca politicienii si medicii providentiali care sunt toata ziua la TV isi bat joc de ei cand le promit altceva.
dr. Nicoale Fluieras
Sistemul sanitar, atrage atentia acesta, este politizat pana in maduva oaselor, managerii sunt numiti politic (desi in realitate ar trebui numiti prin concurs), sefii de sectie sunt sustinuti politic, pana si liftiera e pusa politic: „Odata intrat in sistem, e usor sa observi ca lucrurile sunt deja scrise, nimic nu o sa se schimbe, poti usor anticipa cine va fi sef de sectie in urmatorii 30 de ani.
Oamenii pe care ar trebui sa-i schimbe sunt cei de la varf, cei din jurul lui. Acolo unde lumina e mai puternica e umbra cea mai adanca! Sunt atatea feude in spitalele din Romania. E un punct de plecare”.
Nicolae Fluieras mai puncteaza ca schimbarea in sistemul de sanatate va trebui sa vina de la medici, asa cum schimbarea in sistemul de educatie ar trebui sa vina de la profesori.
„Schimbare nu inseamna salarii mai mari, asa cum ni se tot explica. Medicii folosesc aceasta scuza pentru neajunsurile lor de fapt. Hai sa facem greva, pe bune, sa obtinem salarii mai mari, va garantez ca obtinem cat vrem! Problema este ca, odata cu salariile dorite, va trebui sa fim corecti, sa nu mai luam spaga, sa renuntam la dreptul nostru de a fi discretionar in relatia cu pacientul, sa renuntam la privilegii.
Vom fi niste oameni la fel ca restul, doar cu salarii foarte mari. Nu e suficient. Lucrurile se schimba in lumea medicilor, dar va mai dura un pic.
In ce priveste partea administrativa a actului medical (conditii in spitale, casa de asigurari, medicamente, programe nationale), asta e boala intregii societati, nu a medicilor. Aici schimbarea va dura si mai mult, e suficient sa ne uitam la candidatii la alegerile locale. Asa-i ca vi se face frica? „, continua medicul.
O moarte care va incinge spiritele
In timp ce Nicolae Fluieras ne raspundea la intrebari, o stire era in atentia tuturor: patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, a murit intr-un accident de masina.
„E o moarte care va incinge spiritele, teoria conspiratiei, servicii straine si de tot felul, crima, urmasii dacilor, nu ne dezvoltam ca nu ne lasa altii… suntem buni si cinstiti, dar suntem victimele unor jocuri de culise. Ne culcam linistiti, totul se explica, nu se poate face nimic in tara asta!
Dar daca Dan Condrea urma sa spuna ca nu e nici o conspiratie, ca doar a dat spaga, ca a diluat substantele, pentru ca oricum in spitale nu se face curat si chiar mai mult infectiile nu se declara, ca si-a facut offshore ca asa face toata lumea si ca suntem o tara de prosti? Mai bine asa!„, conchide medicul.