Guvernul României a fost pus în situaţia de a plăti despăgubiri unui tânăr care a plecat din spital cu infecţii nosocomiale. Este cazul unui poliţist de frontieră care după un accident a fost internat în spitalul de urgenţă Bacău şi de unde a luat un stafilococ auriu. Bacteria i-a mâncat pur şi simplu piciorul, arată B1.ro.
Drama lui Ovidiu Istrate, poliţist de frontieră în Iaşi, a început în 2008. Atunci tânărul de 23 de ani a avut un accident de maşină şi a ajuns la spitalul din Bacău cu politraumatisme. Timp de o săptămână, medicii l-au operat de mai multe ori, iar în piciorul stâng i-au montat o tijă. Ovidiu Istrate părea salvat. Însă nu a fost aşa.
Starea lui Ovidiu se deteriorează din senin. Pleacă la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași în comă de gradul trei. Aici este operat la nivelul toracelui, dar medicii realizează că e ceva mai grav. Peste alte șapte zile este mutat la clinica de ortopedie a Spitalului de Urgențe din Iași, unde doctorii îl diagnostichează cu o infecție de stafilococ auriu la piciorul stâng, cel operat la Bacău.
Infecţia cu stafilococ se localizează la os. Îi „mănâncă” lui Ovidiu, pur şi simplu, piciorul stâng, care rămâne mai scurt. Urmează alte 10 operaţii dintre care două în Germania. Ovidiu rămâne infirm pe viaţă şi nici nu mai poate munci. Cel puţin nu ca poliţist de frontieră.
După doi ani de calvar, tânărul dă spitalul din Bacău în judecată. Iar raportul medicilor legişti este incredibil.
Întreaga evoluţie a pacientului a fost influenţată de apariţia infecţiei cu stafilococ auriu, care s-a cronicizat şi a condus la infirmitatea fizică permanentă a tânărului, cu deficienţă locomotorie medie şi scăderea capacităţii de muncă la 60 la sută, scriu medicii în raportul ataşat la dosar.
Medicii de la Spitalul Sfântul Ioan din Iaşi confirmă. E cea mai gravă infecţie pe care o poate avea cineva.
Această infecție la picior este una dintre cele mai grave probleme de sănătate pe care le poate avea cineva. Este o infecţie la os care nu a putut fi stopată nici după două intervenţii chirurgicale. L-am trimis în străinătate. Pacientul a avut o fractura foarte urâtă, etajată. O bucată destul de mare de femur a trebuit să fie scoasă, a declarat dr. Paul Sârbu, medic ortoped şi directorul medical al Spitalului de Urgenţe „Sf. Ioan”.
Pentru tot ce îndură, Ovidiu Istrate cere spitalului din Bacău 750.000 de euro. Primeşte în 2015, prin decizie definitivă. 516.000. Bani trimişi de la Guvern special pentru despăgubiri.
După atâţia ani, spitalul din Bacău tot nu recunoaşte că aici a început coşmarul fostului poliţit de frontieră.
Chiar dacă nu eram în spital pe atunci, am sosit în 2014, ştiu că noi ne-am bazat apărarea pe faptul că băiatul nu a luat infecţia de la unitatea noastră, fiindcă el a fost transferat la Pneumologie Iaşi, apoi la un alt spital din Iaşi. Cred că nici din expertiză nu reieşea clar că a luat stafilococul de la noi, a declarat Adrian Popa, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău pentru Gazeta Sporturilor.
Bacteria este însă tot acolo. De două, trei ori pe an pleacă din țară la clinici din străinătate, unde i se redeschide operaţia.