Insula Devon se află în Golful Baffin, aparținând Arhipelagului Arctic Canadian. Este cea mai mare insulă nelocuită de pe Pământ, având o suprafață de 55.000 km2 . Solul rămâne înghețat pe tot parcursul anului, în cea mai mare parte a insulei, iar stratul de gheață are o grosime de aproximativ 500 – 700 de metri. Doar pentru o perioadă scurtă, de 45-50 de zile, în timpul verii, zăpada se topește în zonele sudice ale insulei, unde temperaturile ajung 8° C. Temperatura medie anuală este de -16 ° C . Cu alte cuvinte, Insula Devon este un loc pustiu, lipsit de plante sau animale, dominat doar roci înghețate.
Pentru oamenii de știință zona este un loc extrem de interesant. Decorul său pustiu și clima aspră din timpul scurtei veri sunt foarte asemănătoare cu condițiile de pe Marte. Aici, încă din anul 2001, un grup de oameni care lucrează la un proiect internațional de cercetare numit Mars Proiectul Haughton ( HMP ), studiază modul în care exploratorii umani s-ar putea adapta vieții de pe planeta roșie.
„Terenul arid, temperaturile sub pragul înghețului și izolarea oferă un bun mod de a testa capacitățile oamenilor de a se adapta unei vieți în afara Pământului. Alți factori, precum ciclul de zi și noapte arctică și accesul restricționat, dar și incapacitatea sistemelor de comunicații de a ajunge în zonă, pot fi adevărate provocări pentru viitori astronauți”, se specifică pe site-ul oficial al NASA.
Insula Devon este alcătuită din gnaisuri precambriene în partea estică și din roci sedimentare și șisturi argiloase siluriene în partea vestică. Pe insulă se află mai multe lanțuri muntoase care fac parte din Cordiliera Arctică. Tot aici se află și craterul Haughton; acesta are cu un diametru de 20 km și s-a format acum 23 milioane de ani prin impactul unui meteorit cu diametrul de aproximativ 2 km.
sursa: cunoastelumea.ro