A fost numit afaceristul fără chip care cumpără Bucureştiul bucată cu bucată! E cel mai bun ”jucător” de pe piaţa imobiliară din România şi are pe mâini imobile evaluate la aproape un miliard de euro, dar, cu toate acestea, e mai mult decât discret. Merge la cumpărături fără gărzi de corp şi fără fiţele unui purtător de card gros cât o cărămidă, iar oricine s-ar întâlni cu el n-ar bănui că, în fiecare lună, are trecuţi pe fluturaşul de salariu câţiva cenţi peste 216.000 de euro! Cel puţin acesta este ultimul salariu (inclusiv bonusurile) pe care l-a declarat cel mai bine plătit angajat din România.
Dacă întrebi 1000 de români cine este grecul Ioannis Papalekas (40 de ani), poate doar unul, cel mult doi dintre aceştia ar putea să-ţi spună câteva lucruri despre el. Ceilalţi nimic! Bossul de la ”Globalworth” (o companie care deţine unele dintre cele mai importante clădiri din Bucureşti) a ajuns în România în urmă cu aproape 15 ani. A speculat piaţa imobiliară şi a dat lovitură după lovitură, lucru care l-a transformat în cel mai bine plătit angajat! ”Am avut şi noroc. După cum se spune, o tonă de înţelepciune face cât un gram de noroc”, afirmă grecul, care azi manageriază ”Globalworth”.
Compania care îl plăteşte regeşte, cu 2,6 milioane de euro pe an, are în portofoliu cei mai emblematici ”zgârie-nori” din Capitală. Printre aceştia, ”Nusco Tower”, ”Unicredit Tower”, ”Bucharest One”, ”Cathedral Plaza” sau ”Upground Towers”. În total, Papalekas are pe mână peste 800 de milioane de euro, iar ”Globalworth” continuă să crească. Până la sfârşitul lui 2014, când a fost pus sub acuzare de către procurorii DIICOT în dosarul legat de delapidarea SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia (alături de Dragoş Bîlteanu, soţul cântăreţei Cristina Rus), Papalekas n-a atras nimănui atenţia. Public, nu i se cunoştea nici măcar numele. A trecut şi acel moment, iar grecul s-a retras din nou în ”bârlogul” lui.
Grecul a făcut bani şi din ”piatră seacă” în România. El este cel care a construit ”City Mall”, l-a vândut cu 100.000.000 de euro şi l-a răscumpărat cu numai 17 milioane după ce intrase în faliment. L-a transformat, ulterior, în ”City Offices” ceea ce a însemnat un alt profit uriaş pentru companie. Tot de numele lui Papalekas se leagă şi cea mai mare tranzacţie din istoria pieţii imobiliare româneşti.
Citiți articolul integral pe cancan.ro