Cozmin Guşă a subliniat obligaţia pe care SUA o au faţă de România, întrucât suntem integraţi în toate acţiunile de tip război pe care SUA sau NATO le vor întreprinde sau le vor suferi în această zonă:
„Este important pentru că din acest moment, Administraţia americană are obligaţii oficializate, faptice, în a discuta, concret, concis, coerent, despre România, pentru că acceptând această bază militară pe teritoriul nostru, noi suntem integraţi în toate acţiunile de tip război pe care SUA sau NATO le vor intreprinde sau le vor suferi în această zonă. Noi de la această idee trebuie să pornim în această lună mai, odată acest scut instalat, şi după summit ul de la Varşovia din 7-8 iulie din acest an, când se vor lua alte decizii, ne vom da seama că lumea s-a bipolarizat din nou şi că Eurasia luptă cu toate mijloacele. Deci trebuie să ştim că viaţa nostră s-a schimbat, suntem cei mai importanţi gardieni pentru flancul sudic al blocului euroasiatic care este reprezentat de Crimeea. Parteneriatul pe care încercăm să îl legăm cu Turcia este foarte important pentru zona Mării Neagre, iar jocul SUA va deveni foarte important după summit-ul de la Varşovia, summit care, telespectatorii trebuie să înţeleagă, deschide nu doar posibilitatea ca țări ca Muntenegru să se asocieze parcursului de tip NATO, nu doar faptul că Moldova este primită cu statut de observator, că Georgia îşi va consolida statutul de patener asociat şi este şi o bătălie importantă pentru Ucraina să capete acest statut, dar acolo harababura este mare. În aceste condiţii, cu aceste schimbări fundamentale după Varşovia, este evident că acest scut este funcţional în România și că de-abia de ieri a fost inaugurat ca şi construcţie în Polonia. Aici este avantajul nostru faţă de polonezi. Al nostru este terminat, în Polonia este doar început, dar ei pentru că au acest summit la ei acasă ar dori să consolideze doar flancul nordic, spre Ţările Nordice”, a spus Guşă.
Guşă a mai adăugat că de acum încolo, nu mai avem voie să fim nepredictibili când vine vorba de spaţiul politic sau de alte decizii ale instituţiilor statului:
„Dar pentru români înseamnă că de acum nu mai avem voie în spaţiul politic să fim nepredictibili – din păcate noi nu suntem pregătiţi -, nu mai avem voie în spaţiul deciziilor statului să fim influenţaţi de schimbări parlamentare sau guvernamentale şi nici pentru asta nu suntem pregătiţi, iar în ce priveşte starea guvernamentală care este una neconsolidată, şi starea partidelor, care este una calamitată, nu ne permitem să nu fim jucători de încredere”, a mai explicat consultantul.
Pe altă parte, acesta a subliniat şi atacurile pe care Tăriceanu, Dragnea şi Băsescu le-au lansat la adresa stabilităţii instituţiilor statului, chiar în ziua în care se inaugura scutul de la Deveselu:
„Nu, deloc nu trebuie ignorate şi trebuie să consemnăm scenariul lui Rareş Bogdan de acum 48 de ore, prin care în acelasi timp în care la Deveselu se consolida un parteneriat militar, în paralel, coaliţia anti DNA, cum am numit-o noi, reprezentată de Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu şi chiar Traian Băsescu au avut acţiuni extrem de corozive la adresa stabilităţii statului. Dragnea vorbea de o moţiune de cenzură prin care să îl dea pe Cioloş jos, în iunie, Ponta îl ataca şi el pe Cioloş. Tăriceanu a inventat o scuză, pentru a duce în derizoriu manifestaţiile de la Deveselu, neanunţând că nu va participa şi punând oficialii americani într-o situaţie ridicolă, care l-au invocat de la tribună şi care nu s-au gândit că nu va veni şi că există atâta neseriozitate din partea celui de-al doilea om în stat. Bineînţeles, Băsescu e cel care atacă foarte puternic SRI” a mai spus acesta.
Referitor la neinvitarea lui Victor Ponta şi a altor foşti oficiali români la Deveselu, Guşă a spus, că în opinia sa, cauza o reprezintă drumurile pe care aceştia le-au făcut în Asia sau Eurasia, fapt ce constituie o orientare geopolitică contrară SUA, pe care Ambsada o bănuieşte la adresa lor:
„Acum, de ce Ambasada SUA nu şi-a adus aminte sau nu a vrut să îşi aducă aminte de unii dintre cei care au participat in calitatea lor oficială la efortul de la Deveselu, ăsta este un lucru care pe ei pot să îl spună, eu pot să îl comentez. Nu cred că au legătura cu aspectele juridice cu privire la acuzaţiile la adresa lui Ponta, Tăriceanu sau Băsescu, nu. Eu cred ar putea să aibă de a face, şi dacă greşesc o să fiu corectat, cu o anumită orientare geopolitică contrară SUA, pe care Ambsada o bănuieşte la adresa unor care nu au fost invitaţi acolo. Deci chiar dacă le pică greu să recunoască, acest lucru, probabil ca drumurile lor prin Asia sau Eurasia, din ultima vreme şi discuţiile pe care le-au avut, sau alte elemente, au făcut ca într-un fel să nu se califice la un asemenea eveniment care nu este neapărat o ceremonie, ci înseamnă un eveniment de siguranţă militară strategică, în care trebuie să fii asimilat acelui cerc. Încă o dată o spun suntem în condiţiile unui Război Rece geoeconomic instalat. Nu se mai sugerează, nimeni nu mai are îndoieli legate de asta, Războiul Rece de tip geoeconomic este instalat. Atunci acţiunile sunt în consecinţă şi probabil acţiunile ambasadorului Klemm, care au suscitat tot felul de comentarii în ultimele 48 de ore, de la întâlnirea cu Valeriu Zgonea, pot să fie interpretate. Eu cred că ar trebui să fie interpretate în acest registru: al unui comportament de Război Rece instalat”, a subliniat acesta.