Hexi-Pharma

Toți ultimii 6 miniștri plini ai Sănătății au avut pe masă informări de la SRI despre dezinfectanți și infecțiile nosocomiale, susțin sursele ziarului. Dar, tot în ultimii 5 ani, Spitalul SRI a făcut 63 de achiziții directe, fără licitație, de la Hexi Pharma!

UPDATE: Alex Căutiş, jurnalist la Kamikaze, a postat pe facebook o investigaţie din 2010 în care arăta că acelaşi spital SRI care a cumpărat prin achiziţie directă produse Hexi Pharma achiziţiona şi alte produse medicale, deşi Comisia de soluţionare a contestaţiilor demonstra nevalabilitatea procedurilor.

– O sursă a Serviciului Român de Informații face public prin intermediul ziarului un document pe care l-a trimis ofițerilor săi de legătură în octombrie 2014.

– În document, medicul epidemiolog detalia trucarea unei licitații la Spitalul Județean, unde a câștigat distribuitorul celui mai mare producător din lume, francezii de la Anios.

– Vreme de 8 ani, epidemiologul a explicat ofițerilor SRI cum mor oamenii în spitalele prost dezinfectate și cum se multiplică bacteriile.

– „Bacteriile tratate cu substanțe slabe capătă imunitate și o transmit generației viitoare de bacterii”, spune alt medic, de la „Sf. Pantelimon”.

– Practic, noi am vaccinat bacteriile, afirmă medicul!

– Doctorul susține că la secția ATI de la „Sf. Pantelimon” rata mortalității în weekend a ajuns la 40%!

– SRI confirmă pentru Gazetă: „Am făcut informări  despre calitatea necorespunzătoare a unor dezinfectanți folosiți în spitale”.

– În același timp, la spitalul SRI de vis-a-vis de liceul ”Tudor Vianu”  o altă firmă cîștigă licitațiile, dar conducerea spitalului semnează cu Hexi Pharma 63 de încredințări directe!

– Miniștrii sănătății neagă în bloc că au primit astfel de informări de la Serviciu.

„Vreme de 8 ani, le-am dat mii de acte celor de la SRI. Mi-au spus, la un moment dat, în glumă, că vor veni cu propriul top de hârtie”, zâmbește omul.

Vocea medicului se aude pe fundalul unui dangăt de urbe transilvană. Femei și bărbați, însoțiți de copii, se duc la slujbă.

Zâmbetul doctorului epidemiolog e călâu.

„Nu am sesizat vreun efect după informările mele. Licitațiile s-au trucat în serie. Substanțele neconforme au intrat în spitale. Cei din SRI îmi spuneau că fac și ei informări mai sus și că nu se întâmplă nimic. Iar eu le ziceam că, din cauza dezinfectanților cu mari probleme de calitate, mor oameni pe capete”.

Clopotele s-au oprit.

Ne arată hârtiile.

Ce a trimis sursa către SRI în octombrie 2014

Unul dintre documente are 20 de pagini și a fost trimis către Serviciul Român de Informații pe 27 octombrie 2014.

În el este detaliat felul în care un distribuitor al firmei franțuzești Anios urma să câștige o licitație la Spitalul Județean din localitate.

Anios este cel mai mare producător de dezinfectanți din lume. Firmă cu 115 ani vechime, Anios tocmai a cumpărat o fabrică gigantică în Turcia, a intrat în forță pe piața din Brazilia și negociază cu guvernul Chinei.

Serviciul Român de Informații: „Prețuim oamenii”

SRI este standardul în materie de gândire contradictorie a societății noastre. Îl bănuim de toate relele și îl invocăm pentru a ne oferi toate providențele.

Cât știe Serviciul, de fapt?

Și ce face cu ce știe?

El a promis: „Apărăm comunitatea în care trăim, preţuim oamenii, acţionăm pentru a le proteja tradiţia şi a le asigura viitorul”. A prețuit viața oamenilor în cazul dezinfectanților diluați și stricați și mistificați?!

Tot SRI a jurat ”să protejeze siguranța cetățenilor”. Și să culeagă și să verifice informații despre ”corupția care produce disfuncționalități majore în domenii precum sănătatea”.

Oriunde întorci privirea în lege sau în ce spune SRI despre el însuși, oriunde citești, greu găsești o frază care să nu se potrivească situației din sănătate. Sănătatea ar putea fi  celălalt nume al SRI.

Ca să se afle

Epidemiologul e una dintre sursele SRI. „Vorbesc cu voi pentru că am vorbit cu ei aproape ani de zile și nu s-a întâmplat nimic!”, spune medicul.

„Dacă se vor supăra, asta e! Nu vreau să mă considere duplicitar sau trădător, dar e timpul ca oamenii să știe ce se întâmplă”, spune medicul.

Are o singură condiție. Fără nume și orașul din care provine.

Este unul dintre marile municipii ale României.

„Comisia de Biocide dă avize la produse care pică standardele”

– Ați fost plătit de SRI?
– Nu. Însă de 8 ani mă văd foarte des cu ei.  Mă caută o dată pe lună sau, cel mult, o dată la două luni.

– Și în ce consta colaborarea?
– I-am întrebat dacă îi interesează cu adevărat sănătatea publică. Mi-au spus că da. Și am început să le explic, pe îndelete, cum se câștigă licitațiile pe dezinfectanți nu doar aici, la noi, ci în toată țara.

– Erați practic o sursă a lor.
– Da. Am început prin 2008. Le furnizam documente. Și multe explicații. Foarte multe. Am vrut să-i fac să înțeleagă ce nenorocire se petrece. Nu știam despre diluare, asta am citit-o la voi. Dar diluarea este doar cea mai vizibilă dintre probleme, acum.

– Celelalte care sunt?
– Sunt foarte multe. Să dăm oamenilor un exemplu. În sălile de ATI nu ai voie, conform legii, să folosești dezinfectanți medii, ci doar de înaltă dezinfectare. Dar, prin măsluirea avizelor, Comisia Națională Pentru Biocide dă avize pe standarde pe care dezinfectanții nu le trec în realitate! Și așa ajungem să spălăm instrumentarul de operație sau saloanele de ATI cu substanțe care nu sunt conforme. Și care nu-și fac, normal, efectul.

2024este anul pînă în care Comisia Națională de Biocide a prelungit de curînd avizul pentru acești dezinfectanți, deși mulți erau neconformi!

„Medicii știu că în saloanele ATI sunt cele mai multe infecții nosocomiale. Una dintre explicații este faptul că se folosesc dezinfectanți inferiori, care, în România, sunt clasificați drept superiori” – Medic epidemiolog, sursă a SRI

Mărturie de la „Sf. Pantelimon”: 40% decese în weekend!

Discutăm în paralel cu un medic de ATI de la Spitalul de Urgență „Sf. Pantelimon” din București.

E unul dintre cei 25 de medici care a semnat o hârtie pentru înlocuirea conducerii.

Una dintre cauzele apelului lor disperat este  subraportarea infecțiilor nosocomiale și creșterea deceselor, mai ales în ultimele trei luni.

„Dacă veți face statistica pe zilele de sâmbătă și duminică vă veți îngrozi! A ajuns și la 40%”, spune doctorul cu experiență de câteva decenii în ATI.

O asemenea cifră, 40% mortalitate în week-end, nu e întîmplătoare. Sau singulară. Sau tranzitorie. E ceea ce numește Stelian Tănase ”groapa de gunoi a sistemului”.

 

Citiţi investigaţia integrală pe tolo.ro