61799645Cele 150 de rezultate cu probleme, depistate de către spitale, sunt în acest moment refuzate publicului. Chiar dacă reprezintă doar 5%.

Ministrul Achimaș a evitat miercuri să comunice numele spitalelor unde s-au găsit probleme. „Există o clusterizare a lor”, e tot ceea ce a spus ministrul, în traducere liberă însemnînd că în anumite orașe și județe s-au găsit grupate mai multe probe neconforme.

Unde? „Nu putem spune, e o anchetă penală”, a răspuns ministrul.

Gazeta a aflat un astfel de județ: Galați.

Joi, am insistat la Ministerul Sănătății să facă publică această listă. Mai ales că nu e o listă a panicii, de vreme ce ministrul a asigurat că s-au luat măsuri în fiecare spital unde există suspiciuni. „Unde s-au găsit probe neconforme, s-a mers până la stoparea folosirii produselor respective”, a promis Achimaș-Cadariu.

”Nu ne lasă Parchetul”

Ieri am purtat următorul dialog cu un oficial din MS:
– De ce nu faceți, vă rugăm, publice datele?
– Nu putem, ne pare rău.

– De ce?
– Pentru că am primit o adresă de la Parchet în care ni se spune că aceste rezultate, precum și altele, sunt parte a anchetei penale?

– O secundă! De ce au procurorii acest drept, s-au făcut cumva testele la ordinul Parchetului, nu la ordinul ministrului Sănătății?!
– La ordinul ministrului Sănătății, evident. Dar avem acea adresă de la Parchet.

– Nu vă supărați, ce lege îi oferă procurorului puterea să secretizeze o chestiune de sănătate publică?
– Sincer, și eu cred că aveți dreptate. Dar așa a decis Parchetul. Ministrul a făcut mai mult decât e omenește posibil în acest caz, credeți-ne!

-Dar v-au cerut procurorii explicit să nu dați lista?
-După conferința de presă de miercuri, șeful corpului de control de la minister a fost sunat de procurorul de caz și i s-a spus să nu mai dea nici un fel de dată!

-Și vi se pare că asta poate fi decizia unui procuror de vreme ce vizează informarea publicului? Plus că spitalele sînt silite să acționeze pe furiș.
-V-am răspuns deja, îmi pare rău.

Ce spune Parchetul? Să avem răbdare. 

Următorul telefon e la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

„Da, noi cercetăm dosarul dezinfectanților”, au confirmat ei. Și cu asta, basta.

Le-am pus aceleași întrebări: de ce secretizează un procuror un rezultat al unui control al ministrului Sănătății?

De ce o informație de interes pentru pacienți e tratată drept secret de dosar penal și conform cărei legi are dreptul să facă așa ceva?

„Vă vom răspunde în scris”, a sunat răspunsul Parchetului.

”Le reface DSP-ul, poate că ies bine!”

Spitalul de copii „Sf. Ioan” din Galați și încă un spital din același județ sunt două dintre unitățile medicale unde s-au găsit probleme, susțin surse ale ziarului. Stafilococul auriu a supraviețuit și după aplicarea produselor Hexi.

„Da, e adevărat. Însă, stați liniștiți că DSP-ul local s-a apucat deja să facă verificări cu propriile teste pentru că e posibil ca analizele să fie greșite”, confirmă unul dintre spitale.

Cum adică să fie greșite?

„Cine știe, poate nu s-au spălat bine pe mâini”.

Elocvent! Aceasta a fost tendința care a stat la baza controlului din teritoriu. Să iasă bine. Dacă ies rău, se refac analizele ca să iasă bine.

„Oamenii din spitale au acționat presați de sentimentul că vor ieși negativ în evidență. Totul s-a făcut în vinerea dinaintea Paștelui, într-un stil heirupist”, spune chiar cineva care a participat la controlul din Galați.

În plus, spitalele s-au temut că procurorii vor veni să verifice contractele de achiziție acolo unde substanțele nu-și vor dovedi eficiența, explică administratori de sănătate publică din mai multe județe. ”Cinstit vorbind, și acesta a fost un motiv pentru care n-au avut nici un interes să fie remarcați cu un rezultat prost”, spun ei.

Dar la Galați s-a întîmplat. Sînt grupate mai multe rezultate în care dezinfectantul n-a făcut față stafilococului auriu.

”Oamenii să nu intre în panică, le-am înlocuit!”

Cele două substanțe a căror eficacitate e pusă sub semnul întrebării prin mai multe dintre testele de la Galați se numesc Hexio-Scrub și Clorhexin A, acum redenumit Hexio A.

„V-am spus de repetate ori. Substanțele Hexi așa sunt create! Ele sunt diluate. Și nu vorbim de un lot sau de două substanțe, ci de aproape toate produsele!”, a spus sursa din fabrică, cea care a furnizat opiniei publice, prin ziar, cele două rețete diluate de Thor și Suprasept.

10 teste au relevat probleme, în Galați și județele limitrofe

„Clorhexin are mai multe rezultate cu probleme. Nu doar de la Spitalul de copii, ci și de la al doilea spital”, a spus o sursă din Galați.

„Dar e important ca oamenii să nu intre în panică, pentru că ambele dezinfectante, Hexio-Scrub și Clorhexin, au fost retrase în acest moment din spitalele respective. După ce vor veni și testele de la DSP vom vedea ce măsuri vom lua”, a spus sursa.

Palatul Victoria anunță un supracontrol

Spitalul de copii din Galați are multe contracte cu Hexi Pharma, niciunul prin licitație. Toate au fost acordate prin cumpărare directă.

„Corpul de Control al premierului va verifica cum au fost făcute testele în toată țara”, a spus ieri Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Palatului Victoria, într-o încercare publică de a răscumpăra încrederea în sistem. El a anunțat, explicit, că cine s-a jucat de-a controlul va fi semnalat procurorilor.

Într-o întorsătură de situație, e posibil ca cei care au dorit să iasă bine ca să nu fie băgați în seamă să fie chiar cei care să se evidențieze negativ.

40 de contracte fără licitație a semnat Spitalul Pediatric din Galați cu Hexi Pharma din 2010 și până azi

Citiți articolul integral pe tolo.ro