Un inalt oficial din Egipt e de parere ca Tom si Jerry, protagonistii unui indragit serial TV animat, incurajeaza violenta in Orientul Mijlociu, informeaza ziare.com, potrivit presei internationale.
In timpul unei conferinte organizate la Cairo, a carei tematica a fost „mass-media si cultura violentei”, directorul Serviciului de Informatii din Egipt a declarat ca desenele animate „Tom si Jerry” sunt partial responsabile pentru violentele comise in Orientul Mijlociu, a raportat site-ul Egyptian Streets, citat de News.ro.
„‘Tom si Jerry’ prezinta violenta intr-o maniera amuzanta si transmite mesaje precum ‘da, poti sa il bati’ si ‘poti sa il arunci in aer cu explozibili’. Astfel de mesaje creeaza impresia ca ele prezinta fapte naturale”, a declarat Salah Abdel Salek.
Asa cum aminteste publicatia Foreign Policy, serialul „Tom si Jerry” este foarte popular in Orientul Mijlociu, inclusiv in Irak. Un medic si istoric egiptean a lansat chiar si teoria potrivit careia Walt Disney „a furat” de la egiptenii din Antichitate ideea pentru realizarea acestui serial animat.
La scurt timp dupa declaratia lui Salah Abdel Salek despre „violenta” serialului „Tom si Jerry”, site-ul Youm7 a publicat un articol serios intitulat „Cinci acuzatii proferate impotriva lui Tom si Jerry in Egipt”. Autorul articolului spune ca renumitul desen animat este „nefast”, deoarece ii invata pe copii sa adopte multe „obiceiuri proaste”, precum consumul de alcool, fumatul si furtul.
Tom si Jerry sunt de asemenea acuzati ca ii incurajeaza pe micii telespectatori „sa comploteze” pentru a pune in practica „proiecte malefice” si sa foloseasca cutite, revolvere si drujbe.
„Intr-o tara in care fortele de securitate sunt printre cele mai represive si mai brutale din Orientul Mijlociu, faptul ca un inalt oficial al guvernului spune ca violenta din regiune este cauzata de desene animate si jocuri video este complet absurd”, a declarat corespondentul din Egipt al publicatiei americane Washington Post, citat de ziare.com
In pofida acestor declaratii severe la adresa celebrului desen animat, guvernul egiptean nu pare dispus, cel putin deocamdata, sa cenzureze serialul „Tom si Jerry”. Asa cum reaminteste site-ul Egyptian Streets, cenzorii locali sunt ocupati mai degraba cu cenzurarea scenelor erotice si sexuale din filmele care ruleaza pe marile si micile ecrane din aceasta tara.
„Tom si Jerry”, o serie desene animate americane, prezinta o pereche de dusmani, o pisica de casa si un soricel, creata de William Hanna si Joseph Barbera pentru studiourile Metro-Goldwyn-Mayer (MGM). Timp de 17 ani, cuplul de animatori a lucrat aproape exclusiv la serialul „Tom si Jerry”, in cadrul caruia au regizat peste 114 scurtmetraje, care se bazau mai mult pe miscare, in dauna dialogului.
In anul 1957, studirourile MGM a decis sa inchida studioul de animatie din cauza lipsei de rentabilitate (un serial de sapte minute cu Tom si Jerry costa 35.000 de dolari) si sa le redifuzeze pe cele deja existente. In 1960, MGM a semnat un contract cu studioul cehoslovac Rembrandt Films, in urma caruia au fost produse 13 scurtmetraje cu cele doua personaje, regizate de Gene Deitch. In 1963, MGM a cerut studioului Sib Tower 12 sa creeze alte 34 de scurtmetraje, de aceasta data regizate de Chuck Jones.
Incepand cu anul 1965, desenele au fost cenzurate de Chuck Jones la cererea MGM, fiind scoase scenele care includeau referiri rasiale la adresa persoanelor de culoare (personajul Mami doi Pantofi fiind inlocuit in mai multe dintre desene cu o femeie caucaziana), asiaticilor si amerindienilor.