De aproape zece zile încoace, Tolontan și colegii lui de la GSP scriu despre o crimă în masă: unul din producătorii români de dezinfectanți din spitale, lider de piață, diluează produsele care ar trebui să ferească pacienții de infecții intraspitalicești.
Culmea, statul este complice de două ori: o dată când se face că nu știe de existența problemei (deși știe), deci nici măcar nu încearcă să o rezolve; a doua oară, prin finanțarea afacerii Hexi Pharma Co SRL (producătorul dezinfectanților) din bani europeni.
Linia de producție de la Hexi Pharma Co SRL, finanțată de UE
Site-ul oficial al Ministerului Fondurilor Europene (www.fonduri-ue.ro) menționează două proiecte pe bani europeni câștigate de Hexi Pharma Co SRL: „Dezvoltarea capacității de producție a SC Hexi Pharma Co SRL“ și „Dezvoltarea și modernizarea capacității de lucru în cadrul SC Hexi Pharma Co SRL prin implementarea unui sistem informatic integrat“. Conform secțiunii speciale dedicate fiecărui proiect, de pe același portal al MFE, cele două proiecte au fost adjudecate de firma românească în 2013. Ca să vă faceți o idee despre cât de ironică e România afacerilor cu statul, să enumerăm achizițiile finanțate din bani europeni în proiectul „Dezvoltarea capacității de producție a SC Hexi Pharma Co SRL“: „Software de cântărire, monitorizare, înregistrare și stocare a datelor din producție“, „echipament de dozare semiautomat“, „echipament de capuire semiautomat canistre 5 litri și echipament de capuire semiautomat recipiente cloramină“, „Echipament de ambalat“, „Achizitie pompe pentru transvazare materii prime lichide și alimentare cu produs finit lichid a liniei de îmbuteliere/capuire/etichetare a flacoanelor“, „Contract de furnizare echipament de îmbuteliere, capuire și etichetare flacoane mici și echipament pentru baxare“. (sursa)
Cu alte cuvinte, banii europeni (nerambursabili, desigur) din Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice (POSCCE) i-au asigurat firmei Hexi Pharma Co SRL o linie de producție și îmbuteliere performantă a dezinfectanților. Singura problemă a fost că înăuntrul recipientelor era apă de ploaie.
Dozarea, îmbutelierea și ambalarea, doar 730.000 de lei
Așa cum arată site-ul oficial al MFE, valoarea achizițiilor în proiectul „Dezvoltarea capacității de producție a SC Hexi Pharma Co SRL“ nu este foarte mare: 44.820 de lei pentru „Software de cântărire, monitorizare, înregistrare și stocare a datelor din producție“, 59.490 de lei pentru „echipament de dozare semiautomat“, 103.950 de lei pentru „Echipament de ambalat“, 53.529 de lei pentru „Achizitie pompe pentru transvazare materii prime lichide și alimentare cu produs finit lichid a liniei de îmbuteliere/capuire/etichetare a flacoanelor“ și 465.750 de lei pentru „Contract de furnizare echipament de îmbuteliere, capuire și etichetare flacoane mici și echipament pentru baxare“. În total, achiziții din bani europeni de 730.000 de lei. Puțin peste 150.000 de euro, deci. Asasinarea pacienților din spitale, însă, neprețuită.
În paranteză fie spus: oare „Software de cântărire, monitorizare, înregistrare și stocare a datelor din producție“ poate să spună organelor de anchetă cum anume se măsluiau concentrațiile de substanță activă din dezinfectanți în fabrica Hexi Pharma Co SRL?
Citiţi mai mult în Revista Kamikaze: kmkz.ro