Romania intreaga isi trage sufletul, iar unii chiar vor strabate tara in lung si in lat. Daca vreti insa sa nu aveti un soc la intoarcerea acasa, ar fi bine sa nu postati pe internet poze in timp real din locurile in care sunteti plecati.
Hotii nu-si iau liber si urmaresc cu interes paginile de internet si mai ales retelele de socializare, de unde pot culege informatii pentru urmatoarea lovitura. Anul trecut s-au inregistrat aproape 30 de mii de furturi din locuinte, informeaza stirileprotv.ro.
„Daca plecati de acasa de sarbatori, evitati sa lasati ferestrele deschise, chiar si pe oscilobatant sa nu postati pe retelele de socializare ca sunteti plecati din localitate. Vecinii, la fel, sa ii anuntati doar pe cei apropiati” – desi la prima vedere aceste sfaturi par copilaresti, nu putini sunt cei care le ignora, lansandu-le indirect o invitatie hotilor.
Sunt pline paginile de internet cu poze publicate de romanii plecati de acasa in vacante, ca sa nu mai vorbim de cei care se mandresc cu bunurile pe care le au pe acasa, tentante pentru infractori. In aceste zile, politistii bat la usile oamenilor si le atrag atentia asupra pericolelor. Si, da, internetul poate fi unul dintre ele.
Plecarea ar trebui sa ramana secret si pentru vecini. Inainte sa plecati in concediu, luati legatura cu o persoana de incredere si rugati-o sa va verifice, cel putin o data pe zi, usa si cutia postala si sa ridice de acolo eventualele facturi si pliante. In felul acesta lasati imprresia ca cineva este acasa
Nu lasati geamul rabatat, chiar daca locuiti la etaj. Politistii au inregistrat cazuri cand hotii au escaladat si au patruns pe balconul cu geamul intredeschis. In schimb, o lumina aprinsa sau un aparat de radio in functiune ii poate deruta pe eventualii musafiri nepoftiti.
Bogdan Ghebaur, Politia Capitalei: „Montarea unor senzori de miscare sau inregistrare video poate constitui o bariera psihica in calea hotilor, descurajandu-i de la activitatea infractionala.”
Chiar daca in scadere fata de anii trecuti, numarul spargerilor din locuinte ramane inca ridicat. 30 de mii de cazuri au fost consemnate doar in 2015.