Poliţia Română face angajări masive din sursă externă, fiind scoase la concurs 1.854 de posturi în întreaga ţară. În judeţul Timiş sunt disponibile 47 de posturi, pentru care au aplicat 408 candidaţi. Jumătate dintre candidaţi au fost, însă, declaraţi „inapţi” la testul psiho. Una dintre întrebările – capcană era legată de respectarea ierarhiei.
Da
Unul dintre candidaţi a declarat pentru „Adevărul” că testul nu a fost deloc simplu. Concurentul a dat şi exemplu de o întrebare care l-a pus în dificultate. Sunteţi de acord cu afirmaţia: şeful este şef chiar dacă nu are dreptate?, cu variantele de răspuns: DA, NU, AŞA ŞI AŞA. „Din punctul meu de vedere nu îi văd locul. Nu ştiu ce au urmărit cei care au pus-o acolo că nu prea are logică. Undeva scrie că dacă ordinele nu sunt legale, nu eşti obligat să le execuţi. Nu ştiu. Eu, ca şi candidat, eu aş zice NU”, a declarat comisarul-şef Doinel Malcoci, liderul de sindicat al poliţiştilor din Timiş.
Răspunsul corect era DA, şeful este şef şi dacă greşeşte
Bogdan Tulbure, lector la Departamentul de Psihologie al Universităţii de Vest din Timişoara, a explicat pentru „Adevărul” care este raţionamentul unei astfel de întrebări. „Armata şi Poliţia sunt organizate în aşa fel încât să existe o structură ierarhică foarte bine stabilită din care omul să nu iasă aproape niciodată. Poţi spune că într-o ţară democratică asta nu poate să funcţioneze bine. În armată lucrurile nu stau, însă, aşa. Când am fost în SUA, am discutat cu cineva de acolo şi mi-a spus că în primele luni, când ofiţerii americani intră în Armată, sunt trataţi cu o duritate mai mare decât în mod normal. De ce? Ei la început nu au acces la arme de foc, dar după câteva luni, când le dai o armă în mână, ei trebuie să ştie să asculte şi astfel învaţă să asculte”, a explicat specialistul în psihologie.
Citiți articolul integral pe adevarul.ro