Casa-Poporului

Latinitatea incepe de la Atlantic (Portugalia) si se termina la Marea Neagra, iar Orientul se intinde din Dobrogea pana… doar teroristii mai stiu pana unde se intinde. Aceasta este latinitatea noastra orientala, despre care vorbea Parvan. Din cauza latinitatii orientale, suntem extremisti. Nu in sens de xenofobi, homofobi etc. Suntem extremisti in raport cu noi insine. Lucram maniheist. Iar cel mai extremist este Statul. Cateva exemple.

1. In anii ’70-’80, Ceausescu dadea case gratis, dar baga la puscarie femeile care avortau.

2. Dupa Revolutie pana prin 2007-2008, natura noastra tranzactionala s-a manifestat in toata splendoarea, mizeria, lacomia si absurditatea ei, iar astazi suntem de o rigiditate inchizitoriala.

3. In anii 2000, indiferent daca aveai sau nu bani, rezolvai aproape orice cu telefonul. Astazi, ti-e frica sa mai suni pe cineva. Si chiar daca esti curajos (inconstient), nu-ti mai raspunde nimeni.

4. In anii ’90, in Romania s-a tiparit „Mein Kampf”, a lui Hitler, si se vindea la liber, in librarii, pe tarabe. Editorii n-au manifestat nicio prudenta. Au scos o cartea in forma bruta, fara a o aseza in context istoric, fara a se delimita de smintelile lui Hitler. Astazi, ne legam de Cioran, pe care l-a publicat si Ceausescu, am impresia ca in 1988.

5. In anii ’90, tineretul ingenunchea in Piata Universitatii, iar fostii secretari de partid povesteau ce viteji erau la nunti si botezuri, cum sfidau regimul comunist, cum intrau ei in biserici, ca sa fie nasi. In 2016, cand Pastele va coincide, ca data, cu Festivalul National al Gratarelor de 1 Mai, am fi in stare sa-i tinem pe preoti in alarma, in Noaptea de Inviere, ca poate se intampla ceva la Vama Veche si trebuie sa ajunga acolo concomitent cu Smurdul.

6. Pana in noiembrie, romanii fumau si in lift. Azi, venim cu argumentul ca fumatul e interzis in Occident. Da, dar acolo legea nu s-a dat de dragul muritorului fumator sau nefumator, ci de grija societatilor de Asigurari. Pericolul e sa nu se imbete un prost in vreun hotel apartinand unui mare lant de profil, sa adoarma cu tigara aprinsa si sa incendieze cladirea. Lantul de hoteluri ar cere despagubiri de un miliard de euro. In consecinta, baietii din Asigurari au spus „ia interziceti voi fumatul, ca aveti o mie de hoteluri! N-ati vrea sa va dam o mie de miliarde?”. La noi, s-a interzis fumatul, dar nu s-a facut, macar in Bucuresti, un spital de Stat la standarde europene. In 1976, pilotul de formula 1 Niki Lauda a fost scos din masina de curse cu arsuri pe 80% din suprafata corpului. Traieste si azi. La aproape 40 de ani de la accidentul lui Lauda, rockerii din Colectiv au luat foc in club si au murit in spitalele din Romania, din cauza bacteriilor.

 

Sursa: enational.ro