nelu-601x500Desi statul roman, indiferent de ce tabara politica s-a aflat la guvernare, nu a excelat in niciun caz la capitolul investitiilor, lucrurile s-ar mai misca totusi, pe ici, pe colo. Mai ales in domeniul infrastructurii, insusi mai-marii Uniunii Europene insistand ca autoritatile de la Bucuresti sa recupereze terenul pierdut atata amar de vreme.

Asa ca unii ministri tehnocrati, impreuna cu oamenii din subordine care conduc diverse companii de stat, s-au decis sa ridice manusa aruncata de la Bruxelles, prin decizia de a pregati mai multe proiecte importante in domeniul infrastructurii, atat prin constructia de la zero, dar, mai ales, prin extinderea unor obiective deja existente. Numai ca, surpriza, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, practic intreaga operatiune a fost blocata, dupa ce reprezentantii statului au descoperit cu stupoare ca obiectivele avute in vedere pentru extindere sunt pur si simplu inconjurate de terenuri adjudecate de catre doi oameni de afaceri. Este vorba de miliardarii Ion Tiriac si Nelu Iordache, care au impartit astfel Bucurestiul in doua.

Astfel ca daca fostul tenisman care ataca DNA pe unde poate s-a orientat spre fitoasa zona de nord, Iordache, care este unul dintre cei mai productivi denuntatori ai procurorilor anticoruptie, continua sa detina un adevarat monopol pe sudul Capitalei.

Dosarele trec, imperiul rezista

Nelu Iordache este, fara putinta de tagada, primul „peste mare” din mediul de afaceri pescuit de catre procurorii anticoruptie. Ce-i drept, de atunci DNA a tras cu „navodul” plin tot felul de „regi ai asfaltului”, dar Nelu Iordache a deschis balul. Si tot el este si cel care a deschis drumul „denuntatorilor” din lumea oamenilor de afaceri, fiind inclusiv primul „miliardar plosnita” folosit de catre DNA pentru a ajunge la alti suspecti de fapte de coruptie. In acest timp, numele fostului patron al Romstrade si Blue Air a aparut in mai multe dosare, si chiar daca Iordache parea iesit din orice „combinatie”, iata ca imperiul imobiliar detinut de catre latifundiarul din Adunatii Copaceni continua sa reziste. Si chiar sa-si creasca constant valoarea. Pentru ca, alungati de preturile prohibitive din nordul Capitalei, tot mai multi investitori se indreapta spre sudul Capitalei. Numai ca acolo nu se poate vorbi decat cu Nelu Iordache. Culmea este ca situatia este similara si pentru reprezentantii statului roman, care cauta terenuri pentru constructia unor obiective de infastructura strategice. Numai ca si companiile de stat stau tot la mana lui Nelu Iordache. Iar multi directori si manageri ezita sa demareze negocieri concrete, mai ales din cauza situatiei juridice mai mult decat tulburi a miliardarului.

Fasie cu fasie

Iar daca Nelu Iordache a cumparat pamant cu toptanul, pe vremea cand firma sa de constructii era abonata la cele mai banoase contracte cu statul, cu totul altfel pare sa stea situatia cu „omologul” lui Iordache din zona de nord. Pentru ca Ion Tiriac nu a actionat ca un „angrosist” imobiliar, preferand o alta strategie, cea de achizitionare, fasie cu fasie, a terenurilor care il interesau. Si care acum ii pot aduce sume de-a dreptul fabuloase, chiar daca prea putine figureaza si in acte ca sunt ale sale. In schimb, cei care au depasit faza tatonarilor si au vrut sa faca o oferta  concreta pentru terenurile necesare pentru constructia sau extinderea unor obiective, au aflat ca toate itele conduc la acelasi Ion Tiriac.

Preturi prohibitive

Desigur, este treaba investitorilor privati sa gaseasca solutii financiare pentru a achizitiona din terenurile detinute de catre Ion Tiriac si Nelu Iordache pentru a construi noi complexuri rezidentiale, mall-uri sau cladiri de birouri, pe care oricum isi vor scoate banii cu varf si indesat. Insa cu statul roman situatia se complica serios, mai ales ca, aspect deloc de neglijat, companiile respective nu au nicio alta solutie de a se extinde. Pentru ca s-au trezit pur si simplu inconjurate de terenurile detinute de unul sau de altul dintre latifundiari. Iar preturile cerute cel putin de Ion Tiriac sunt unele de-a dreptul prohibitive pentru statul roman. Stat care, de exemplu, se afla intr-o mare dilema, nestiind cum sa o scoata la capat cu rezolvarea problemei traficului aerian in Bucuresti, unul care explodeaza pe an ce trece. Insa, in nord, Otopeniul nu se poate extinde pe motiv de Tiriac. Iar in sud, unde ar exista posibilitatea construirii unui aeroport nou, trebuie sa se stea la mana lui Nelu Iordache. Iar in timp ce Ministerul Transporturilor se chinuie sa gaseasca o solutie viabila, alte organe ale statului au inceput sa se intrebe cum de au intrat aceste terenuri in posesia unor oameni de afaceri, mai ales ca exista suspiciuni ca unele parcele au fost preluate „pe chitante de mana”, desi erau revendicate de mostenitorii vechilor proprietari.