Foştii agenţi ai Mossad care au vrut să o spioneze pe şefa DNA, Laura Codruţa Kövesi, rămân după gratii. În acest context, SRI avertizează că spaţiul cibernetic a devenit, practic, un nou câmp de luptă. Experţii în informaţii dau şi câteva sfaturi despre cum putem să ne ferim de hackeri.
Serviciul Român de Informaţii (SRI) trage un semnal de alarmă asupra riscului pe care-l reprezintă atacurile cibernetice, precum cele care au vizat-o pe şefa DNA, Laura Codruţa Kövesi. Asta din cauza dezvoltării tehnologice fără precedent care, dincolo de de evidentele beneficii, ne face vulnerabili. Astfel, spaţiul virtual, care nu are practic frontiere, a creat un nou câmp de luptă, alături de cele „clasice“: sol, mare, aer şi spaţiu, arată oficialii SRI.
Actorii statali, grupările de criminalitate cibernetică, grupările extremiste şi grupările teroriste sunt cei patru agresori cibernetici care au luat şi România în vizor. Atacul care a vizat-o pe Laura Codruţa Kövesi reprezintă însă un al cincilea agresor cibernetic care operează pe teritoriul României. O entitate privată – compania de investigaţii Black Cube a încercat să obţină informaţii prin atacuri de tip „phishing“, în interesul unor persoane private. Rămâne ca DIICOT să stabilească cine se află în spatele acestor acţiuni şi care a fost mobilul lor.
Cum te protejezi în mediul online
Specialiştii SRI au sintetizat câteva dintre cele mai răspândite riscuri de a deveni ţinta unor hackeri, precum şi modalităţile prin care acestea pot fi prevenite. Departe de a oferi garanţia unei securităţi impenetrabile, cunoaşterea unor vulnerabilităţi ne pot ajuta să „supravieţuim“ fără pierderi în spaţiul virtual.
Softurile de pe calculator. Multe ameninţări online vin sub formă de cereri de a da click pe un anumit link pentru instalarea unui program sau de a deschide ataşamentul unui mesaj e-mail. Altele deschid ferestre pop-up care ne cer să rulăm un codec ori un player cu ajutorul cărora putem vizualiza diverse conţinuturi. Pentru a evita orice risc, sfatul specialiştilor SRI este să nu dăm curs unor asemenea cereri. Dacă dorim totuşi să instalăm o astfel de aplicaţie, este bine să facem o verificare înainte. Iar dacă e necesar să instalăm acel soft, este de preferat să-l descărcăm direct de la sursă şi nu de pe terţe website-uri.
Citi’i articolul integral pe adevarul.ro.
Citi’i articolul integral pe adevarul.ro.