US-vs-China

Statele Unite, Rusia si China incearca sa creeze „cu agresivitate” o noua generatie de arme nucleare mai mici, mai distructive si mai precise, iar aceasta cursa a inarmarii ar putea declansa un nou Razboi Rece, relateaza ziare.com, citand New York Times.

Cei doi autori ai articolului din New York Times, publicat sambata, in editia online, atrage atentia asupra ultimei serii de tensiuni intre Rusia, China si Statele Unite, privind arsenalul nuclear pe care il dezvolta si pe care l-ar putea folosi pentru a declansa un nou Razboi Rece, pe fondul unor dispute teritoriale, printre altele.

„Statele Unite, Rusia si China urmaresc acum cu agresivitate crearea unei noi generatii de arme nucleare de dimensiuni mai mici si mai putin distructive, ceea ce ameninta cu declansarea unui nou Razboi Rece, prin aceasta cursa a inarmarii. Acesta este, in mare masura, o veche dinamica de joc, dar intr-o forma noua, care prezinta un stat rus in declin economic, un stat chinez in crestere si un parcurs nesigur pentru Statele Unite”, se arata in deschiderea articolului care incearca sa explice disensiunile dintre cele trei state pe acesta tema.

„Oficialii americani il invinovatesc, in mare parte, pe presedintele rus, Vladimir Putin, declarand ca intransigenta lui a impiedicat eforturile de a crea un tratat privind controlul armamentului in 2010 si le-a facut pe celelalte doua mari puteri sa bata in retragere. Altii dau vina pe chinezi, care sunt in cautarea unui avantaj tehnologic pentru a mentine Statele Unite la distanta. Si unii dau vina pe Statele Unitele pentru depasirea vitezei in competitia inarmarii prin modernizarea nucleara care, in numele imbunatatirii nivelului de securitate si a fiabilitatii, risca sa intensifice si mai mult tensiunile cu celelalte doua puteri nucleare”.

Presedintele Obama a recunoscut acest pericol la sfarsitul Summit-ului pentru Securitate Nucleara din Washington, de la inceputul acestei luni. El a avertizat cu privire la potentialul Statelor Unite de „creare de noi sisteme, cu un grad mai mare de mortalitate si mai eficiente, care sa conduca la o escaladare noua a cursei inarmarilor”.

Unul dintre putinii veterani ai Razboiului Rece, din administratia Barack Obama, James R. Clapper, directorul serviciului national de informatii din SUA, a avertizat asupra „reinvierii” unui Razboi Rece, declarand ca „am putea fi intr-o alta spirala a Razboiului Rece”.

Moscova adauga arsenalului de rachete si focoase nucleare miniaturizate, iar expertii si-au exprimat ingrijorarile in privinta unei posibile interdictii de testare la nivel mondial din partea Rusiei pe masura ce dezvolta noi arme. Potrivit presei ruse, Marina rusa ar fi in curs de dezvoltare a unei drone subacvatice destinata dispersarii unui nor radioactiv format in urma unei explozii subacvatice care ar avea ca tinta orase nelocuite, sustin autorii articolului.

Armata chineza, sub un control mai strict al presedintelui Xi Jinping, este in curs de testare a unei focoase nucleare „hipersonice”. „Zboara in spatiu, avand o raza lunga de actiune, dar apoi face manevre prin atmosfera, fiind capabila de rasucire si abatere in carena la mai mult de o mila pe secunda.”

Nici Statele Unite nu se afla mai jos in clasamentul pentru obtinerea puterii nucleare majoritare, dupa cum se arata si in articol.

„Administratia Obama este cu greu in masura sa se planga in acest caz. SUA este in curs de testare a propriei sale arme hipersonice, dar un experiment in 2014 s-a incheiat cu o minge de foc spectaculoasa. Testele de zbor ar urma sa fie reluate anul viitor. Ca parte a procesului de modernizare, Statele Unite planifica, de asemenea, crearea de cinci clase de arme nucleare imbunatatite si la vehiculele de livrare asociate care schimba directia arsenalului american in cea a crearii de arme mai mici, indetectabile si precise.”

Autorii articolului aduc in discutie necesitatea acestor dezvoltari tehnologice nucleare, care ar putea fi o cauza sau un pretext pentru continuarea acestei curse a inarmarii.

„O intrebare-cheie la care ar trebui sa raspunda Obama este daca imbunatatirile planificate ale Americii o ajuta sa conduca in aceasta cursa. Sau Rusia si China folosesc pur si simplu stimulii oferiti de America in acest sens ca pe o scuza pentru a-si perfectiona armele pe care le-ar construi oricum?”

Moscova si Beijing, spun analistii, testeaza arme spatiale care ar putea distruge satelitii militari americani, la inceputul unui razboi nuclear. Ca raspuns, Washingtonul lanseaza sateliti de observare spatiala meniti sa descurajeze si sa ajute la combaterea unor astfel de atacuri.

In incercarea de a „reseta” relatiile cu Rusia la inceptului mandatului sau in 2009, Obama a insistat pe reducerea echipamentului nuclear, iar Rusia a cooperat in aceasta privinta prin semnarea acordului „New Start” in 2010, prin care a facut reduceri „modeste” in privinta fortelor nucleare strategice. Cand insa s-a adus in discutie reducerea numarului de focoase nucleare la una singura, Rusia a refuzat propunerea si a inceput sa lucreze la o noua generatie de rachete cu raza lunga de actiune care anexeaza patru focoase nucleare de la trei cat erau anterior.

William J. Perry, secretar al Apararii in administratia Bill Clinton si unul dintre expertii in armament nuclear din Partidul Democrat, s-a declarat ingrijorat ca Moscova se va retrage in curand din Tratatul de la 1996 care interzice astfel de teste si va incepe perfectionarea de noi focoase in explozii subterane.

In luna februarie, Casa Alba a sprijinit proiectul de dezvoltare a unei rachete de croaziera avansate. „Lansata dintr-un bombardier, arma zburatoare zdrobeste solul pe distante lungi si pentru distante lungi si trece de sistemele de aparare aeriene inamice pentru a sfarama tinte”, sustin autorii articolului.

Pentagonul explica astfel de planuri nucleare care includ dezvoltarea de rachete de croaziera ca fiind „esentiale pentru combaterea agresiunii ruse in Europa de Est”, unde Rusia manifesta tendinte de extindere, tensiunile amplificandu-se la nivel international pe fondul anexarii Crimeii in 2014.

Pe de alta parte, nicio putere nucleara majora nu este mai amenintata de avansul tehnologiei nucleare americane decat China, spun analistii.

In raportul de anul trecut al Comisiei de revizuire a securitatii economice dintre SUA si China, creata de Congresul american, un oficial american care mediaza discutiile pe aceasta tema intre cele doua state, Christopher P. Twomey, a declarat ca Beijingul se simte din ce in ce amenintat din cauza avansului tehnologic nuclear al Statelor Unite. China vede „planorul hipersonic al Washingtonului” ca pe o amenintare la securitatea ei, putand ataca China, fara a incalca acordul nuclear, ceea ce complica procesul de evaluare a represaliilor nucleare.

Twomey a declarat ca liderii chinezi au ingrijorari similare cu privire la un numar tot mai mare de interceptoare anti-racheta de pe navele de razboi americane din Pacific, precum si in bazele din California si Alaska.

Pe fondul acestor capacitati nucleare si tensiuni, criticii atrag atentia asupra declansarii unor razboaie accidentale, prin folosirea unor tehnici de avertizare prin lansarea de rachete.

„In trecut, alertele false au adus in mod repetat lumea in pragul dezastrului”, avertizeaza autorii articolului, citand experti in tehnologia nucleara, potrivit ziare.com