Presedintele Klaus Iohannis a participat, vineri, la Washington, la Summitul Securitatii Nucleare, ocazie cu care a subliniat realizarile pe care tara noastra le are in acest domeniu, adevarate motive de mandrie, informeaza ziare.com.
„Am transmis un mesaj cat se poate de clar din partea Romaniei: tara noastra e determinata si angajata in respectarea standaredelor si obligatiilor in domeniul securitatii nucleare. (…)
Tara noastra aplica cele mai stricte reguli pentru gestionarea si manipularea materialelor nucleare, dar si in combaterea traficului ilicit cu aceste materiale si combaterea terorismului nuclear. (…) Avem o serie de realizari care trebuie recunoscute si asumate ca atare, si am folosit acest prilej pentru a le evidentia si reprezinta motive pentru a fi cu adevarat mandri de conduita noastra”, a punctat seful statului, in conferinta de presa sustinuta dupa incheierea summitului, potrivit corespondentului Ziare.com la Washington.
Seful statului roman a anuntat ca au fost stabilite mai multe palnuri de actiune in cadrul discutiilor:
- 1. Consolidarea capacitatilor nationale pentru investigatii criminalistice in domeniul nuclear.
- 2. Imbunatatirea securitatii transportului materialelor nucleare si radioactive prin implementarea unui sistem-pilot de depistare a circulatiei si transportului surselor radioactive.
- 3. Dezvoltarea si implementarea unui curs national de training pe tema culturii securitatii nucleare.
- 4. Noua contributie voluntara la Fondul de Securitate Nucleara al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica.
Iohannis a declarat, intrebat daca in cadrul summitului s-a vorbit despre marele absent – Rusia – si daca au fost luate decizii in ceea ce priveste continuarea dialogului cu Kremlinul pe tema securitatii nucleare, ca nu s-a discutat nimic pe aceasta chestiune.
„Odata cu dezoltarea ciclului complet, o tara poate sa invete, se creeaza pe parcurs expertiza necesara pentru fiecare etapa in parte incepand de la chestiuni simple, mineritul, pana la chestiuni complicate transportul, utilizarea, depozitarea dupa utilizare. Romania este una dintre tarile, nu foarte multe, care chiar are aceasta expertiza”, a conchis Klaus Iohannis.