Saptamana trecuta, Directia Generala Anticoruptie s-a redotat cu tehnica de inregistrare, interceptare, filaj si aparatura specifica, pentru care a platit peste 100.000 de euro. Achizitiile s-au facut din bugetul institutiei publice, contractele fiind atribuite catre doua societati comerciale din Bucuresti. Unul dintre furnizorii DNA, SC Andyteh Concept SRL, a detinut, in uma cu cativa ani, actiuni intr-o societate ce il avea asociat pe generalul Dan Gheorghe, fost director adjunct al serviciului secret al Ministerului Justitiei – SIPA, scrie avocatura.com. citat de flux24.ro
Ulterior, generalul a ocupat o functie de conducere in cadrul grupului de firme NIRO. Generalul Dan Gheorghe a cesionat, ulterior, actiunile detinute in societate catre mama patronului de la Andyteh.
Dan Gheorghe este personajul care l-a susținut și propulsat în carieră pe actualul general Florian Coldea, prim adjunctul directorului SRI.
Fiul lui Dan Gheorghe a fost avocatul turnătorilor din dosarul Microsoft.
Societatea Andyteh Concept SRL nu se afla la prima afacere cu fondurile publice administrate de catre serviciile secrete ale statului. Aceeasi firma a mai furnizat, in trecutul apropiat, aparatura de filaj pentru serviciile secrete ale Ministerului de Interne (DGIPI si DGA), dar si catre Serviciul Roman de Informatii si Directia Nationala Anticoruptie.
Camere, microfoane, tehnica IT si aparatura de interceptare disimulata in sticle de Coca Cola
Iata numai cateva dintre produsele puse la dispozitie Directiei Nationale Anticoruptie de catre cele doua societati, cu pondere mai mare din partea SC Andyteh Concept SRL. Potrivit caietului de sarcini intocmit de autoritatea contractanta cu ocazia organizarii procedurii de achizitie publica, procurorii puneau la bataie cele 100.000 de euro pentru a intra in posesia mai multor produse de interceptare, impartite pe loturi. Fara a intra in chestiunile tehnice si juiridice ale caietului de sarcini, remarcam doar natura obiectelor achizitionate cu aceasta ocazia.
Spre exemplu, DNA a cerut un intrergistrator digital audio-video in miniatura cu minimum doua seturi de nasturi, care sa aiba o camera de luat vederi color, cu obiectiv tip button, precum si o alta camera cu dispozitiv pinhole (pioneza), la care se adauga un set de microfoane stereo conectate prin fir.
Un alt obiect ravnit de DNA este un aparat de inregistrare audio-video digital controlabil de la distanta, prin telecomanda, cu o capacitate de inregistrare de 16 ore. La acestea se adauga microfoane interioare cu posibilitatea de atasare la microfoanele exterioare. Procurorii au mai cerut o camera color care sa fie disimulata in nasturi albi, negri sau de alta culoare.
O alta tehnologie vizata se refera la un interceptor digital audio mascat in ceasuri de mana. Ceasurile trebuie sa fie unele de marca, nefiind acceptate replici. Cele mai hazlii cereri se refera, insa, la microfoane stereo mufabile, la aparatura de interceptare disimulata in pixuri, creioane, agende sau chiar sticle din plastic de tip Coca Cola de 0,5 litri, cu separator de volum al lichidului fata de dispozitivul de inregistrare. Alte cumparaturi facute de DNA se refera la laptopuri, statii de lucru portabile pentru monitorizare audio-video, casti profesionale, precum si un sistem de transmisie/receptie audio.
Dan Gheorghe a absolvit, in 1969, Scoala de Ofiteri a Ministerului de Interne, dupa care a fost incadrat in Unitatea Militara UM 0800 a Securitatii Municipiului Bucuresti, unde a raspuns de sectorul studentilor de la Conservatorul „Cipran Porumbescu” si, ulterior, de Intreprinderea de Transport International. Avansat la gradul de maior, Dan Gheorghe a fost transferat in anul 1988 la trupele USLA, iar, dupa revolutie, in martie 1990, a devenit comadantul Brigazii de Lupta Antiterorista a Serviciului Roman de Informatii.
Cu acest prilej a fost avansat la gradul de colonel. Doi ani mai tarziu, a fost avansat la gradul de general de brigada si s-a mutat cu slujba la Serviciul de Informatii Externe. Nu a zabovit prea mult aici, pentru ca, la sfarsitul anului 1993, Dan Gheorghe a fost numit sef al binecunoscutei UM 0215, poreclita si „doi si-un sfert”, serviciul de informatii al Ministerului de Interne. A condus unitatea pana in anul 1997, cand a fost trecut in rezerva. A fost, insa, reactivat in 2001, la Serviciul Roman de Informatii si numit in functia de director al Departamentului de Securitate al Aeroportului Bucuresti-Otopeni.
In anul 2003, generalul Dan Gheorghe a fost numit in functia de director adjunct al serviciului secret al Ministerului Justitiei, SIPA, unde a activat pana in anul 2005. De la SIPA, generalul s-a refugiat, asemenea multor ofiteri de securitate, in cadrul grupului de firme NIRO, devenind director general al SC NIRO ’95 IMPEX SRL.
In noiembrie 2011, generalul Dan Gheorghe a incetat din viata.