crucifix

Un vânător de comori amator a făcut o descoperire „senzațională”, care ar putea schimba înțelegerea noastră a creștinismului în Europa, scrie dailymail.co.uk, citat de cunoastelumea.ro

Dennis Fabricius Holm a găsit pe insula daneză Funen un crucifix acoperit cu fire de aur şi pelete filigranate, care datează din prima jumătate a secolului al X-lea, undeva între anii 900-950 d.Hr. Pandativul are o înălțime de 4,1 cm, cântărește 13,2 g, iar arheologii care l-au cercetat susțin că aceasta ar putea fi dovada vie a faptului că primi creștini au apărut în Danemarca precum și în alte zone mult mai devreme decât se credea inițial. Reversul este neted, iar o gaură mică poate fi văzută în partea superioară a acestuia, probabil pentru a putea fi agățată pe un lanț. Crucifixul este expus în prezent la muzeul Ladby Viking din orașul Vikingevej.

„Este o descoperire absolut senzațională, care face parte din prima jumătate a secolului al 10-lea. Credeam că Danemarca a fost unul dintre ultimele locuri din Europa care au îmbrățișat creștinismul, în epoca vikingilor. Noua descoperire ne face să ne întrebăm dacă știm chiar totul despre modul de răspândire a creștinismului în această zonă a lumii”, a declarat arheologul danez Malene Refshauge Beck.

Înainte de această descoperire, pietrele Jelling erau considerate a fi cea mai veche reprezentare cunoscută a lui Isus în Danemarca. Pietrele sculptate au o vechime de circa 1.000 de ani.

Pietrele_Jelling