Maramureș este „unul dintre ultimele locuri din Europa în care oamenii duc o viaţă pe care strămoşii lor nu le-ar fi greu să o recunoască” – sunt cuvintele celor de la Daily Mail referindu-se la cele 100 de sate din Maramureş, dintre care amintim Bârsana, Strâmtura şi Breb. Declarația lor vine ca urmare a promovării forografiilor românului Alex Robciuc din Sighetu Marmaţiei, imagini care taie respirația străinilor ce și-ar dori să trăiască pe aceste tărâmuri de vis. Aceste sate din Maramureş au devenit „vedete” în presa britanică.
Publicația Bored Panda postează o serie a fotografiilor realizate de Alex Robciuc despre care autorul spune: „Mă trezesc la 5 dimineața pentru a mă duce în munții Transilvaniei și a fotografia peisaje uimitoare. Drumețiile în natură mă inspiră foarte mult, astfel încât fotografierea acestor locuri este una dintre pasiunile mele. Am realizat aceste fotografii în timpul călătoriilor mele prin Maramureș. Peisajele fotografiate în această regiune sunt senine și liniștite. Stilul meu poate fi considerat drept fotografie de peisaj tradițional.”
Alex Robciuc are 29 de ani și este inginer de meserie. A studiat agronomia la Cluj iar fotografia reprezintă un hobby.
„Îmi place să folosesc lumina bogată a dimineații dar și cea de seară pentru un efect dramatic. Trezit de dimineața, caut un punct de vizualizare, aștept lumina perfectă și apoi găsesc un element remarcabil în peisajul din jurul meu – asta este rețeta mea perfectă pentru transpunerea sentimentele mele și starea mea de spirit într-o simplă fotografie.” a adaugat Alex în interviul său acordat publicației Bored Panda.
„Locuri preferate în Maramureș am foarte multe, mai ales că aici e casa mea, aici sunt amintirile mele şi fiecare fotografie pe care am făcut-o într-un anume loc îmi aduce aminte de ce simţeam când am realizat-o. Maramureşul are ceva magic, nu cred că există sat sau vârf de munte care să nu intrige şi să te provoace să îl priveşti ca poate până la urmă să îl admiri şi să vrei să te reîntorci acolo. Locurile de aici sunt o moştenire aproape intactă şi brută, căreia nimeni nu a reuşit sau nu a vrut să îi aducă schimbări radicale, o zonă ce are un puternic caracter ancestral şi dacă nu exagerez are forţa de a depăşi cele patru dimensiuni.” (adevarul.ro)
sursa: cunoastelumea.ro
Pagina de facebook a autorului: https://www.facebook.com/alex.robciuc