Teodor Mărieș, președintele Asociației 21 decembrie, a publicat o scrisoare deschisă adresată românilor din diaspora și ministrului justiției, Raluca Prună, prin care cere sprijin ca procedura de avizare pentru viitorul șef al Ministerului Public, să fie publică și corectă.
Asociația 21 decembrie atrage atenția mai ales asupra candidaturii procurorului Codruț Olaru, care a acționat împotriva hotărârilor CEDO, cu privire la dosarul Revoluției.
Văprezentăm integral scrisoare deschisa:
SCRISOARE DESCHISA – APEL
CATRE ROMANII DIN DIASPORA
CATRE MINISTRUL JUSTITIEI DIN ROMANIA
Doamna Ministru al Justitiei,
De un sfert de veac, Asociatia “21 Decembrie 1989” este implicata la Bucuresti si la Strasbourg, intr-o lupta inegala cu acest sistem criminal degradant, inuman care a continuat sa exercite puterea in Romania in randul tuturor autoritatilor: executiva, legislativa si judecatoreasca, la vedere sau prin pioni otraviti, neincetand sa practice o multime de manevre oculte pentru impiedicarea aflarii adevarului despre perioada infractionala Decembrie 1989 – Iunie 1990 !
In 2014, Romanii din Diaspora au aratat vointa lor de schimbare a atitudinii institutiilor Statului, prin alegeri libere si democratice.
Drama de la Colectiv a produs consternare si a aratat din nou ca in Romania mentalitatea si practicile comuniste iresponsabile trebuie sa dispara pentru totdeauna si ca romanii vor sa se faca dreptate.
Acum ne aflam iar intr-un moment de o importanta capitala: numirea Procurorului General al Romaniei pentru urmatorii 3 ani,
De aceea ne adresam azi romanilor de pretutindeni, in special din diaspora, care au sustinut oriunde s-au aflat, mereu si neconditionat idealurile Revolutiei din Decembrie 1989 si ale Pietei Universitatii si Proclamatiei de la Timisoara – incepand cu cei din vechiul Exil, alungati de regimul comunist si continuand cu cei din exodul de dupa mineriada, cand mii de tineri au fost nevoiti sa-si caute pe alte meleaguri norocul:
Asociatia 21 Decembrie 1989 va cere sa va focalizati atentia sapte zile asupra evenimentelor de la Bucuresti !
Apreciem, Doamna Ministru al Justitiei, ca nu va surprindem cu adresarea acestei scrisori catre Diaspora si catre Dvs, din moment ce am avut increderea si toata deschiderea fata de un roman care vine de la Bruxelles, dupa ce un deceniu a lucrat intr-o institutie europeana.
Va scriem, deci, pentru ca in aceasta perioada avand loc numirea principalilor sefi ai Ministerului Public, candidatura procurorului Codrut Olaru ne-a atras atentia deoarece:
Codrut Olaru a coordonat sectia PM, a respins cereri de recuzare a procurorilor militari, a protejat solutia de clasare, in conditiile in care aceasta solutiei este total opusa, si chiar in dispretul hotararilor CEDO cu privire la dosarul Revolutiei.
Mai mult, Asociatia 21 Decembrie 1989 a descoperit si interesul direct, subteran, tinut sub tacere si care-l obliga sa se abtina, in cazul lui Codrut Olaru care si-a rezervat un post in organigrama Sectiei Parchetelor Militare, potrivit cererii de a functiona in aceasta sectie, depusa si admisa la CSM acum doi ani, fiind astfel in conflict de interese si incompatibil in raport cu art. 64 CPP.
Deci, se ridica niste intrebari clarificatoare:
-Cum a fost posibila o asemenea “rezervare” altfel decat cu complicitatea procurorului militar sef Vasilache Ion (care aspira sa fie pus, la schimb, prim-adjunct al noului Procuror General) si cu largul concurs al Sectiei de Procurori din CSM, in conditiile in care, legal, un post liber de procuror se ocupa prin concurs, fara sa poata fi “rezervat” cu doi ani inainte pentru o anumita persoana – un favor personal cu iz penal si fara precedent?
-Ce explicatie poate oferi dl. Olaru cu privire la faptul ca in toata perioada cat SPM s-a aflat sub coordonarea sa, procurorii militari efectiv au refuzat sa instrumenteze dosarul, blocand aflarea adevarului si favorizandu-i astfel pe criminali si pe complicii acestora?
-Ce masuri a luat dl Olaru ca adjunct al procurorului general, fata de procurorii care au incalcat hotararile CEDO si celelalte principii recunoscute in jurisprudenta CEDO si i-au favorizat pe infractori ? De ce?
Doamna Ministru,
Militantii pentru drepturile omului si pentru aflarea adevarului, din Romania sau din diaspora, ca si institutiile euro-atlantice care sustin refacerea statului de drept si in tara noastra, vor ca procedura de avizare sa fie transparenta, publica, cu audierea candidatilor asupra problemelor majore grave ale sistemului judiciar si asupra nerespectarii deciziilor CEDO in cazul dosarului Revolutiei de catre procurorii militari si la fel, in dosarul mineriadei.
Subliniem ca profita interesului public dar si Ministerului Public inclusiv ca o a doua selectie sa poata fi facuta, cu largirea numarului de candidati din randul sutelor de procurori din toata tara, si fara obedienta militara sau securista a trecutului sau prezentului.
Doamna Ministru,
In acest context,
In respectul la fata art.1 paragraful 4 din Constitutie, un candidat/sef, pe parcursul procedurilor de numire in fruntea Ministerului Public, cerem Ministrului Justitie, fara a-i uita pe membrii CSM sau pe Presedintele Romaniei – carora ne vom adresa separat, sa-i intrebe pe candidati, urmatoarele:
1. Cum poate fi explicat faptul ca timp de 26 de ani nu s-a dat o solutie justa, ca procurorii au inchis dosarul Revolutiei sub pretextul ca ar fi intervenit prescriptia in conditiile in care CEDO a statuat ca acele fapte criminale sunt imprescriptibile?
2. In ce mod ar trebui sanctionati procurorii anchetatori dar si sefii acestora, atat pentru tinerea in nelucrare a cauzelor revolutiei si mineriadelor pe o perioada de aproape 20 de ani, cat si pentru nerespectarea vadita a hotararilor CEDO care sunt angajamente internationale ale Romaniei ?
3. Care este opinia candidatului cu privire la modul de recuperare de la cei vinovati de tergiversare, a sumelor cu care CEDO a condamnat Statul Roman?
4.Care sunt masurile concrete pe care un procuror general le-ar lua in vederea finalizarii cu solutii juste, conforme cu practica CEDO, a dosarelor privind perioada infractionala Decembrie 1989 – Iunie 1990?
5. Cum se poate ca nimeni sa nu raspunda fata de faptul ca in 1989, s-a umplut tara de cimitire, ca au ars oameni, ca au incendiat si distrus colectii de arta, ca forte militare si paramilitare au terorizat ani in sir natiunea romana, obligand-o sa-si gaseasca pe alte meleaguri implinirea?
Doamna Ministru,
Opinia publica vrea sa se faca dreptate!
Reteaua de crima organizata care a capturat Statul Roman dupa Decembrie 1989 si Iunie 1990 a generat permanent anomalii judiciare si o retea de coruptie care a cuprins toate structurile Statului si de la care s-a ajuns si la catastrofe precum cea de la COLECTIV.
Observam ca asa cum dosarele Revolutiei si mineriadei au fost fragmentate si pasate intre unitatile de Parchet, cu scopul de a se alege praful de ele, cu stupoare si legitima ingrijorare constatam ca si in ancheta si cazul COLECTIV a fost deja fragmentata in 3 parti la trei parchete diferite, rezultatul fiind ca o instanta a desfiintat deja primul rechizitoriu emis in cauza, inclusiv pe motivul daunator al fragmentarii cercetarilor.
Se prefigureaza oare si in acest caz o tergiversare similara, impardonabila intr-un stat membru UE si cu o Guvernare noua venita tocmai dupa “valul“ Colectiv?
Asociatia „21 Decembrie 1989” reaminteste ca, astazi este nevoie mai mult decat oricand, „de a li se face dreptate tuturor cetăţenilor români care, pentru instaurarea unui regim politic pe deplin democratic, au fost nevoiţi să îndure, din partea statului, o represiune organizată şi inumană, în cursul unei perioade de tranziţie dificile” – asa cum arata judecatorii Curtii Europene a Drepturilor Omului in hotararile din cauzele Asociatiei “21 Decembrie 1989”.
Asociatia “21 Decembrie 1989”
Teodor Maries
Presedinte