Suprapopularea. Un cuvânt tot mai des folosit și descris ca un fenomen extrem de periculos și real care ne amenință planeta. Dar suntem într-adevăr prea mulți? Potrivit lui David Satterthwaite, expert în cadrul Institului Internaţional pentru Mediu şi Dezvoltare din Londra, citat de BBC, răspunsul la această întrebare ar trebui să-l căutăm în stilul nostru de viață:
„Nu numărul de oameni de pe planetă este problema, ci modul în care aceștia se folosesc de natură. Lumea are suficiente resurse pentru a satisface nevoile fiecăruia dintre noi, însă nu suficiente pentru a satisface lăcomia noastră”, a declarat acesta, citând din Gandhi.
Până acum 10.000 de ani, pe Pământ nu existau mai mult de câteva milioane de Homo Sapiens. Pragul simbolic de 1 miliard de locuitori a fost atins abia în jurul anului 1.800, ca mai apoi, aproape de zilele noastre, în 1920, Terra să găzduiască 2 miliarde de oameni. Astăzi, conform ONU, suntem 7,3 miliarde, iar în 2050 populația lumii va urma să ajungă la 9,7 miliarde. După cu o arată cifrele de mai sus, populația a crescut extrem de rapid, încât nu se pot estima care vor fi consecinţele.
Will Steffen, un profesor emerit la Universitatea Națională din Australia este de părere că nu această creștere rapidă a populației este problema, ci mai degrabă creșterea alarmantă și inegală a consumului global. Oamenii care trăiesc în țările cu venituri ridicate trebuie să fie mai responsabili cu lumea din jurul lor. Trebuie să existe o schimbare fundamentală a valorile de bază în dezvoltarea acestor societăți. Un prim pas ar fi diminuarea accentului pus pe bogăția materială și individuală, către societăți în care accentul să se pună în primul pe bogăția oferită de mediul înconjurător.
Numai atunci când societățile bogate vor fi pregătite să adopte un stil de viață care să permită reducerea emisiilor de carbon, spre exemplu, și bunăstarea fizică a populației globului va fi diferită. Populația va crește în mod sigur, trebuie doar să avem grijă ca să le și oferim ceva noilor veniți pe această lume, Pământul fiind atât pentru noi, cât și pentru ei singura lor casă, nu numărul de locuitori este problema pentru planeta noastră, ci modul în care aceștia trăiesc pe ea.
sursa: cunoastelumea.ro