Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara a declarat joi ca Executivul ar trebui sa ia in calcul o reducere a TVA-ului pentru produsele agro-alimentare de la 24% sub 10 %. Ministrul considera ca micsorarea taxei pe valoarea adaugata ar putea duce la o scadere a preturilor pentru populatie, dar si o diminuare a evaziunii fiscale. Valeriu Tabara nu a precizat daca aceasta propunere a fost discutata la nivelul executivului sau in Coalitia guvernamentala.
Reducerea TVA-ului la alimentele de baza a creat multe controverse in ultimii ani si mai multe initiative legislative au ramas blocate in sertarele Parlamentului. Nici specialistii nu sunt toti de aceeasi parere, existand voci care sustin ca reducerea TVA-ului nu se va reflecta si in pretul produselor de la raft.
Singura propunere legislativa care a trecut de Parlament in 2010, dupa o disfunctionalitate la vot a deputatilor puterii, prevedea un nivel al TVA-ului de 5%, insa legea nu a fost promulgata de presedintele Traian Basescu. Motivul invocat de presedinte atunci a fost ca ar putea lasa sa intre in vigoare o lege privind diminuarea TVA la alimente, daca cel care ii cere acest lucru ii garanteaza ca statul va mai putea sa plateasca salarii si pensii.
Pe de alta parte, premierul Emil Boc sustinea in 2011 ca nu exista sustenabilitate bugetara pentru o astfel de reducere la alimentele de baza.
Update I:
Consilierul primului ministru pe probleme economice, Andreea Paul Vass a precizat, in exclusivitate pentru Nasul.tv, ca initiativa ministrului agriculturii de a se lua in calcul o reducere a TVA la produsele agro-alimentare nu este nici sustenabila si nici nu a fost discutata in Guvern. “Nu sunt prevazute in bugetul de stat astfel de masuri si nici in strategia bugetara, care este prevazuta pe 3 ani”, a declarat Andreea Paul Vass. Ea a mai spus ca este probabil ca ministrul sa fi lansat aceasta ipoteza spre dezbatere publica.
Update II:
Presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu este de parere ca initiativa ministrului Tabara nu se va aplica si ca este doar o declaratie despre care se va vorbi 2 zile. ” Noi cerem de multa vreme reducerea TVA-ului, dar nu sunt convins ca se va si aplica. Unul dintre argumentele Guvernului este ca mentinerea TVA in cota actuala este o masura impusa de FMI, iar reducerea taxei nu va avea efecte imediate. Orice masura de acest tip isi arata rezultatele pozitive in timp, iar ca sa functioneze, TVA-ul trebuie sa se reduca pe tot lantul: de la produsul brut, la produsul finit. Ca sa se simta in pretul de la raft, daca vorbim de faina trebuie sa se reduca la grau, daca vorbim de malai, trebuie redus la porumb, daca vorbim de carne trebuie sa se simta si la materia prima, dar si in produsele procesate. Ar trebui sa ne uitam si la altii, care au implementat cu succes asemenea masuri. La nemti si la francezi cum de functioneaza?”, a declarat, in exclusivitate pentru Nasul.tv, presedintele FSIA.
Update III:
Fostul secretar de stat in Ministerul Agriculturii, deputatul Adrian Radulescu sustine ca reducerea TVA -ului in acest moment nu poate produce efecte benefice. „Astea sunt povesti de adormit copiii. Ca sa existe o tentatie pentru scaderea pretului de la raft, TVA -ul ar trebui sa fie maxim 4 %, in conditiile unui TVA generalizat de 12 %. Restul sunt povesti”, a precizat pentru Nasul.tv Adrian Radulescu.
Update IV:
Premierul Emil Boc a declarat, la solicitarea jurnalistilor, ca reducerea TVA la 10 % pentru produsele agro-alimentare nu este o tema de discutie in acest moment.
In Romania,degeaba ar scadea cota TVA sa zicem pentru produsele alimentare ca zaharul,faina,uleiul.Exact cum spunea si finul,nimeni nu va scade pretul produsului pentru ca in Romania fiecare face ce vrea cu pretul,nu exista o competitie de piata adevarata,si,nu in ultimul rand,lipsa unei legislatii adevarate duce de asemenea la asta.
La noi fiecare pune ce pret doreste,nu il intreaba nimeni de nimic,exista nshpe mii de intermediari intre cel care il produce si cel care-l vinde catre consumator si normal ca pretul sa fie mai mare(castiga toti cei implicati,mai putin cel care cumpara).Sunt multe de spus…
dl Tabara bate campii.
ideea nu este una corecta intrucat funrizorii vor scumpi imediat preturile pentru a-si majora veniturile. consumatorii vor vedea celeasi preturi sau chiar mai mari. in plus reducerea tva, va impinge guvernul sa mareasca alte taxe catre aceeiasi consumatori.
in afara de mesaje populiste nu vad alt avantaj
Am vazut ca aduc tractoare din Belarus din America sa se redeschida Tractoru si sa dea tractoare la agricultori
Sa presupunem ca scade TVA -ul. Ce se va intampla dupa aceea? Vor scadea preturile produselor vizate de masura? Da?
Adica de ce sa las eu pretul mai jos si sa nu transfer diferenta creata in profitul meu? Cine ma impiedica?
Tabara? Cum?
Concurenta? Pai aia sunt prosti? Ei nu vizeaza profitul?
Da, se poate sa scada putin preturile, dar niciodata cu valoarea scaderii TVA! Sunt atatea precedente, incat nu am motive sa cred ca va fi altfel.
Singura scadere a preturilor poate sa vina dintr-o crestere naturala a salariilor. Atunci cand in Romania munca va fi respectata, romanul va avea un venit suficient cat sa nu-l mai intereseze nici cat sunt impozitele, taxele gen TVA, etc. Nu marimea si numarul „birurilor” deranjeaza atat, cat ceea ce-i ramane fiecaruia ca sa traiasca. Pot sa platesc 99% taxe si impozite, dar daca ele se regasesc in sprijinul meu, iar 1%, cat imi ramane, imi ofera speranta in ziua de maine, este perfect!
Acolo, domnule Tabara, acolo trebuie sa actionati dvs. si toti politicienii, indiferent de partid, la punerea cailor in fata carutei, nu incercand sa ne explicati ca se poate si altfel.
Finule este gresit.
Cum poti sa maresti salariile fara sa dispui de productivitat.
In privat PRODUCTIVITATEA dicteaza salariul
Pentru functionari sunt intrarile la buget.
Ce spuneti DVS ar duce la fabricarea de hartii si la INFLATIE.
Solicitati patronilor sa dubleze salariul ?
La stat daca nu va convine aveti dreptul sa parasiti serviciul de functionar si sa mergeti in privat.
Dece nu se face, la stat se lucreaza cum se lucreaza la patron altfel pe productivitate.
Va stau la dispo
Stefan, unde ai vazut tu ca am propus cresterea salariului, asa, din pix, cum se spune?
Ce intelegi prin plata corecta a muncii? Dar prin cresterea naturala a salariului?
Un amic, priceput in calculatoare, a lucrat in Romania la o mare firma ce se ocupa cu vanzari de piese componente, sisteme, etc. Acum 5 ani si-a luat viata in maini si si-a incercat norocul in… Elvetia. A reusit sa-si gaseasca de munca exact ceea ce facea in tara.
Intrebare: Cat crezi ca are salariul, facand acolo ceea ce facea si aici?
Acum ai inteles la ce m-am referit?
Ideea este forte normala, cu siguranta evaziunea fiscala va scadea, insa treaba celor de la finante trebuie facuta cu seriozitate. Creste cu siguranta puterea de cumparare si asa se compenseaza diferenta de tva. Nu stiu ce calcule fac ei , insa experimental se poate aplica pentru 6 luni-12 luni. da, este foarte greu apoi sa se revina, dar eu cred ca merita. In turism , unde avem potential enorm, o valoare scazuta de tva ar face minuni.
Daca initiativa va fi lansata pentru dezbatere publica , cu certitudine va avea sustinere si convingere.
Avand in vedere faptul ca nu mai suntem, din punct de vedere economic , o tara industrial -agrara si cu posibilitati enorme pentru agricultura, am putea hrani cu produse romanesti, toata Europa, asa ca pe vremuri cand eram granarul sef!
Mai calm toata EUROPA !!!
Unde traiti ?
ROMANIA importa 80 % produse agro alimentare datorita politicilor lui iliescu, roman si nastase.
Ideea este forte normala, cu siguranta evaziunea fiscala va scadea, insa treaba celor de la finante trebuie facuta cu seriozitate. Creste cu siguranta puterea de cumparare si asa se compenseaza diferenta de tva. Nu stiu ce calcule fac ei , insa experimental se poate aplica pentru 6 luni-12 luni. da, este foarte greu apoi sa se revina, dar eu cred ca merita. In turism , unde avem potential enorm, o valoare scazuta de tva ar face minuni.
Daca initiativa va fi lansata pentru dezbatere publica , cu certitudine va avea sustinere si convingere.
Revin si cu parerea unui specialist, ideea nu este rea dar sa ai posibilitatea de sustinere financiara.
Tarile arabe care erau cu fundul pe petrol nici nu discutau TVA la alimente, sanatate, educatie etc.
Aveau TVA pentru produsele de lux.
DECI cu o conditie TVA mic la agro alimentare daca ai bani sa acoperi diferenta.
Ce mai buna solutie este SOLIDARITATEA NATIONALA, indemnizati cei cu adevarat in nevoi si continuat cu TVA ul actual.
FRAUDA din ajutorul social din pensiile de invaliditate, etc trebuie lichidata si cei in ADEVRATA situatie se vor simti DEMNI.
AJUTORUL SOCIAL a fost utilizat in ROMANIA ca marfa de vot !!!
Ideea nu este rea, trebuie sa se grabeasca si sa fiee bine monitorizat sa se faciliteze FRAUDA
Differenta de 14% poate bine compensa o marire de salarii si indexarea.
Preturile la produsele care se refera reducerea trebuie sa fie 14% mai mici.
DECE curaj si l’aplicare.
Iata cum functioneaza in ELVETIA,
Différents taux en SUISSE:
NORMAL : 8 % ensemble bien et services, alcool, boisson dans un établissement public
REDUIT : 2.4 % NOURRITURE de 1ère nécessité, médicament, presse
SPECIAL : 3.6 % nuitée HOTEL et DEJEUNER
EXCLU éducation, loterie, culture, santé (pas soumis à la TVA et pas bénéficiaire impôt préalable, exclu du système de la TVA)
Comentariile sunt închise.